Güncelleme Tarihi:
SGK yani açılımı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hayatımıza girdiği günden itibaren birçok alanda vatandaşlarına kolaylık sağladı ve sağlamaya da devam etmektedir. Bu alanlardan en çok kullanılmakta olan ve en çok uygulaması olan alanı sağlık sektörüdür. Sağlık sektöründe oldukça büyük yardımları dokunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortası olmayan vatandaşlara, işçilere, emekli vatandaşlarına, 18 yaş altı çocuklara sağladığı sağlık sigortası ile günümüzde oldukça önemli ve büyük bir yere sahiptir. Sağlık sektöründe oldukça yardımı dokunan SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu size sadece bir sigorta sağlamakla kalmayıp emekliliğinizde rahat edebilmeniz için de bir uygulama oluşturmuştur. Sigortalı olarak çalıştığınız süre içinde sigorta için ödediğiniz primler sayesinde belirli bir miktar prim demek daha doğru olacaktır. Yatırdığınız bu prim ve yaptığınız iş ölçüsünde size çalışma hayatınızın bittiği yani emeklilik zamanında bir maaş veriyor. Bu maaş emekli olduğunuz günden itibaren verilmeye başlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bir kolaylığı da internet üzerinden oluşturmuş olduğu uygulamalar sayesinde birçok alandaki sorgulama işlemlerini internet üzerinden de gerçekleştirebilmesidir.
SSK-SGK SORGULAMA
E DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
e-Devlet şifresi PTT şubelerinden 2 TL karşılığında alınabilir. Ancak internet bankacılığı (Akbank, alBaraka, Anadolubank, Deniz Bank, Finansbank, Enpara.com, Garanti, INGBANK, Şekerbank, TEB, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi, Ziraat Bankası) ile de e-Devlet sistemine giriş yapılabilmektedir. e-Devlet şifrenizi aldıktan sonra SGK hizmet dökümü sorgulaması yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu web sitesine gitmeniz gerekmektedir. e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız kayıtlı olduğu için bütün hizmet bilgileriniz karşınıza gelecektir. Sonrasında istediğiniz şekilde inceleyebilir veya çıktısını alabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan vatandaşlar ne zaman emekli olacaklarını merak ediyorlarsa e-Devlet sisteminden ne zaman emekli olacaklarını hesaplayabilirler. Bunun için vatandaşların e-Devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. E-Devlet şifresi olan vatandaşların ‘https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim’ web sitesine gittikten sonra ‘Sigorta Kolu’ kısmında yazan seçeneklerden birini (4A, 4B, 4C) işaretlemesi gerekmektedir.
NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?
Daha sonra ise ‘Hizmete Başlama Tarihi’ kısmının eksiksiz doldurulması ve ‘sorgula’ butonuna basılması lazımdır. İşlemi gerçekleştirdikten sonra karşınıza ‘Sorgulama Sonucu’ çıkacaktır. Bu sonuçta emeklilik aylığı kazanma koşullarının bilgisi verilmektedir. Böylelikle sorgulama yapan vatandaşlar ne zaman emekli olacaklarını öğrenebilirler.
SGK 4A EMEKLİ AYLIK BİLGİSİ SORGULAMASI
4A çalışanları emekli aylık bilgisi sorgulaması yapmak için e-Devlet sistemine giriş yaparak ‘https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi’ web sitesine gitmelidir. Söz konusu bağlantıya giden vatandaşların karşısına herhangi bir işlen yapmadan emekli aylık bilgisi sonucu gelecektir.
E-DEVLET İLE SGK 4B EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
BAĞ-KUR (4B) kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşlar ne kadar emekli aylığı alacaklarını hesaplayabilirler. e-Devlet sistemine giriş yapan vatandaşlar ‘https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama’ web sitesine giriş yaparak emekli aylığı hesaplaması yapabilirler. Söz konusu adrese giden vatandaşların emekli aylığı hesaplaması yapmak için kurum seçmesi gerekmektedir. e-Devlet sisteminde Esnaf veya Tarım kurumlarından birini seçen vatandaşlar ‘Sorgula’ butonuna tıkladıklarında emekli aylığı hesaplama sonucu ekrana gelecektir.
E-DEVLET SGK HİZMETLERİ
e-Devlet kapısı üzerinden SGK 4A, 4B ve 4C sorgulaması ile alakalı yapılabilen hizmetler şu şekildedir;
4A Hizmetleri
4A Almanya/Bulgaristan Emekli Ödemeleri
4A Banka ve Adres Değişikliği
4A Emekli Aylığı Kesintileri
4A Emekli Aylık Bilgisi
4A Emekli Aylık Bilgisi Belge Doğrulama
4A Emeklilik Kaydı
4A Emekli Ödeme Bilgileri
4A Hizmet Dökümü
4A Hizmet Dökümü Belge Doğrulama
4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmeti Çalışan Kişi Sorgulama
4B Hizmetleri
4B Banka ve Adres Değişikliği
4B Basamak Bilgisi
4B Borç Durumu
4B Emekli Aylığı Kesintileri
4B Emekli Aylık Bilgisi
4B Hak Sahipliği
4B Hizmet Bilgisi
4B Ödeme Dökümü
4B Tescil Kaydı
4B 6111 Yapılandırma Borç Bilgileri
4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi
4B Emekli Aylığı Hesaplama
4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı
4C Hizmetleri
4C Banka Değişikliği
4C Bir Aylık Maaş Tercihi
4C Emekli Aylığı Kesintileri
4C Emekli Aylık Bilgisi
4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü
4C Tescil Kaydı
4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi
Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler
SGK Tescil ve Hizmet Dökümü
SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Belge Doğrulama
4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme
Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin Verilmesi
4A/4B/4C İlaç Kullanım Süresi Sorgulama
4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama
Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama
Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?
SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi)