Squash nedir? Squash kortu ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Squash nedir Squash kortu ne demek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 15:34

Fransızlar tarafından keşfedildiği bilinen, İngilizler tarafından bir spor haline getirilip geliştirilen squash bir başka adıyla duvar tenisi, son yılların popüler aktivitelerinden biri haline geldi. 1911 yılında tenis komitesi tarafından bir spor dalı ilan edilen squash, raket ve topla iki oyuncu tarafından oynanır. Peki, squash tam olarak nedir? Squash kortu ne demek?

Haberin Devamı

Squash raket ve topla iki oyuncu (çiftlerde dört oyuncu) tarafından oynanan bir tür raket sporudur. Squash'ın düzenleyici kuruluşu olan Dünya Squash Federasyonu'na (WSF) üye olan 100'ü aşkın ülke vardır. Squash sporu dünyada en çok, İngiltere, A.B.D, Yeni Zelanda, Mısır ve Malezya gibi ülkelerde yaygındır. Ülkemizde Squash sporu 2008 yılından itibaren "Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu"na bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Squash kortu ve ekipman özellikleri nasıl olmalıdır ?

Squash kortu; yaklaşık 65 metrekarelik, zemini parke ve 3 duvarı özel alçı veya tahtadan, arka duvarı camdan yapılan, kapalı bir alandır. Uluslararası şampiyonalarda, 4 duvarı cam olan kortlar kullanılmaktadır.

Squash raketi ; boyutları ortalama 56 cm x 21 cm'dir. Squash raketi ağırlığı 100 gr ile 200 gr arasında değişmektedir.

Squash topu; kauçuktan yapılmıştır. Çapı 4 cm, ağırlığı 24 gramdır. Sıcaklık, atmosferik durumlar ve klasmanlara göre üzerlerindeki farklı renklerdeki noktalarla birbirinden ayrılan farklı dinamizmde toplar kullanılabilir.

Squash gözlüğü; oyun sırasında, koruyucu amaçlı gözlük kullanılması tavsiye edilmektedir.
Squash ayakkabısı; Squash kortunun zeminin parke olması sebebiyle, altı kauçuktan yapılan ayakkabı kullanılmalıdır. Birçok spor markası Squash için özel ayakkabı üretmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!