Mustafa KINALI/Ä°STANBUL
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 21, 2006 00:00
Spor yaparken ani kalp kriziyle meydana gelen ölümlerdeki artış, endişe yaratıyor. Uzmanlara göre tüm bunların nedeni ayrıntılı sağlık tetkiki yaptırmadan spora başlamak. Spor adamları ve kardiyologlar, "gizli" kalp hastalıkları için genç-yaşlı, kim olursa olsun, spor yapmadan önce sağlık kontrolü yaptırmaları gerektiğini söylediler.
ÖLÃœMLERÄ°N NEDENÄ° SESSÄ°Z SEYREDEN KALP HASTALIÄžIÂ
SPOR YAPARKEN KAPORTA DEĞİL MOTOR ÖNEMLİDİR
NAMIK EKÄ°N (SaÄŸlıklı YaÅŸam ve Spor Uzmanı):Â
Amerikan Kalp Sağlığı Vakfı (AHA) spora başlayan her 7 bin kişiden birinin sporda aşırı efor sendromundan etkilenebileceğine ilişkin bir yayın yaptı. Koroner damarlardaki tıkanmalar veya kalıtımsal konjenital rahatsızlıklar, aşırı efora girildiğinde kalbe yeterli kan, dolayısıyla oksijen iletimine engel olabilir. Egzersiz uzmanı Kenneth Cooper da kondisyonsuz, spora hazır olmayanların arkasında ani bir fren yada ani patlama sesi gibi sesler duyduklarında, aşırı egzersiz moduna girildiğini, bunun sonunda spor tıbbında "sempatik fırtına" (sempatik sinir sisteminin uyarılması nedeniyle) denilen ölümlere rastlamak olduğunu söylüyor. Sporcuların kapsamlı bir stres testinden geçirilip, kalbi hakkında her türlü bilgi alınmalıdır. Spora, kalp prograsive (gittikçe artan şiddette, yavaştan zora doğru) çalıştırılarak, alıştırarak egzersiz yapılmalı. Kaporta değil, motor önemlidir. Spora başlayanların önce motoru (kalp-solunum-dolaşım sistemleri) kuvvetlendirilmeli, varsa arızası giderilmelidir.
PROF. DR. FUNDA ÖZTUNÇ (KARDİYOLOG):
Özellikle yarışmalı sporlar daha yüksek ani ölüm riski taşır. Yarışmalı sporlarda ani ölüm nedeni, genellikle sessiz seyreden kalp kası hastalıklarıdır. Bu gibi durumlarda spor, hayatı tehdit eden ritm problemlerini tetikler ve ölümlere yol açabilir. Bu nedenle spora başlayacak herkes önce bir hekime başvurmalı. Hekim, gencin ve ailesinin detaylı öyküsünü almalı. Fiziki inceleme yapılırken mutlaka EKG çekilmeli. Tüm bunların iki yılda bir tekrarlanması faydalıdır. Tetkiklerde şüpheli veya pozitif bulgular varsa, spor yapacak kişinin bir kardiyolog tarafından değerlendirilmesi ve ekokardiyografi, egzersiz testi, ritm monitörürizasyonu ve ileri tetkiklerin yapılması uygun olur.
KRİZ ISINIRKEN GELDİ Bilgi Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Sina Ünal, 15 Şubat 2006 tarihinde ısınma hareketleri yaptığı sırada geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.
HALI SAHADA DURDU Kayseri'de İngilizce Öğretmenliği yapan 35 yaşındaki Ahmet Ferhat Özkılavuz, 13 Şubat 2006 tarihinde halı sahada top oynarken öldü.
BASKET OYNUYORDU Boğaziçi Üniversitesi'nde yardmcı doçent olarak görev yapan 37 yaşındaki Tolga Ulus, 8 Şubat 2006 tarihinde arkadaşlarıyla birlikte basketbol oynarken öldü.
YAŞI HENÜZ 12'YDİ Kalbi delik olan ve İzmir Güzelyalı semtinde oturan 6'ncı sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Yılmaz Şençeliker, 25 Nisan 2005 tarihinde beden eğitimi dersinde kalp krizi geçirerek öldü.
TENİS OYNUYORDU AKP Ağrı Milletvekili 39 yaşındaki Mehmet Malik Özmen, 2005 Temmuz'un ilk haftasında tatile gittiği Çeşme'de tenis oynarken kalp krizi geçirip yaşamını yitirmişti.
KANYONU GEÇİYORDU Özgür Dinçer, Antalya Göynük Kanyonu'nda 17 Temmuz 2005 tarihinde katıldığı kanyon geçişi sırasında kalp krizi geçirdi. 29 yaşındaki Dinçer'e grup rehberinin müdahalesi, ölümü engelleyemedi.
KOŞU BANDINDAYDI Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Selçuk Polat, Almanya'da bir zayıflama merkezinde 17 Temmuz 2005 tarihinde koşu bandında kalp krizi geçirdi.
FUTBOL OYNUYORDU Sivas'ın Hafik İlçesi'ne bağlı Yarhisan Köyü'nde lise öğrencisi Sedat Ertaş (16) 4 Aralık 2005 tarihinde arkadaşlarıyla futbol oynarken bir anda yere yığıldı Ertaş'ın kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.