OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 03, 2002 16:23
SP Genel Başkan Yardımcısı Bekaroğlu, Çankaya Köşkü'nde gerçekleşecek liderler zirvesinde, idam konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6. Ek Protokolü'nün imzalanıp onaylanmasının şimdilik yeterli olacağını teklif edeceklerini söyledi.
Bekaroğlu, SP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Recai Kutan'ın başkanlığında gerçekleşen Başkanlık Divanı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, partisinin öncelikle Türk halkı için olmak üzere, bütün insanlara güvenlik, refah, hak ve özgürlük sağlanması amacıyla siyaset yaptığı belirtti.
SP olarak, Türkiye'nin AB'ye yöneliÅŸinin bu sorunlarla baÅŸ etmede olumlu katkılar yapacağına inandıklarını ifade eden BekaroÄŸlu, ''Evet, zamanında Avrupa Ekonomik TopluluÄŸu ve Avrupa TopluluÄŸu'na karşı çıktık. Ama, o günün Avrupası, bugünün Avrupa BirliÄŸi deÄŸildi. Dün, Avrupa kendi içinde refahı, demokrasiyi ve güvenliÄŸi esas alırdı. Kültürel açıdan Avrupa merkezciydi. Bugünkü AB çok kültürlü, eÅŸitlikçi, birey temelli bir siyasal sözleÅŸme ve birlik öngörmektedir'' diye konuÅŸtu.Â
Bekaroğlu, SP'nin değişen AB'ye ve Türkiye-AB sürecine sıcak baktığını belirterek, Türkiye'de kangrenleşen demokrasi ve insan hakları sorunlarının ancak bu sürecin sağlıklı işlemesiyle çözülebileceğini söyledi.
Avrupa'ya yönelişi bir modernleşme süreci olarak görmediklerini kaydeden Bekaroğlu, şöyle devam etti:
''Çoğulcu bir Avrupa'ya yöneliyoruz. Çok dinli, çok kültürlü bir birlik projesi, eşit olmak koşuluyla, milletimize yabancı değildir. Buyöneliş, sadece Türkiye'de demokrasi ve insan haklarının gelişmesini sağlamayacak, aynı zamanda kimlik, kültür ve değerler açısından çoğulcu bir Avrupa'nın inşa edilmesine de katkıda bulunacaktır. Türkiye'nin AB'ye eşit bir üye olarak girmesi, dünya barışının korunması ve adil bir uluslararası sistemin kurulması açısından da gereklidir.''
Türkiye'nin ne istediğini bilmeyen bir ülke görünümünde olduğunu savunan Bekaroğlu, Başbakan'ın bir inisiyatif ortaya koyamazken, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve partisinin de ''ya statüko, ya AB'' gibi çıkışlar yaptığını ancak ''kötü demokrasi sicili dolayısıyla güven vermediğini'' iddia etti.
Diğer Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve partisi MHP'nin de AB üyeliğine direndiğini savunan Bekaroğlu, MHP'li Milli Savunma Bakanı'nın, ''Türkiye'nin sosyal dokusunda zaaf var'' diyerek, millete güvenmediğini ortaya koyduğunu öne sürdü.
''ÃœLKENÄ°N AYIBIDIR...''
MHP'nin siyasetin malzemesi olarak sorun haline getirdiği konularla ilgili görüşlerini daha önceden açıkladıklarını belirten Bekaroğlu, şunları kaydetti:
''Yıllardan beri, OHAL'in kalkması gerektiğini söyleyip duruyoruz.30 Mayıs 2002 tarihinde MGK'dan çıkan 2 ilde şimdi, kalan illerde de 4 ay sonra OHAL'in kaldırılması kararını destekleyeceğiz.
Bırakınız AB'yi, isim yasağı, anadilde yayın yasağı, anadilin öğreniminin önündeki engeller, ülkenin ayıbıdır. Çocuklarına Berivan ya da Serhat ismi verdi diye insanların DGM'lerde yargılanması akılla,mantıkla bağdaşmayan yanlışlıklardır. Bunların ülkeyi böleceğini söylemek de artık iç siyasetin malzemesi bile olamayacak bir basitliktir. Öyle anlaşılıyor ki, hala kan ve şehit edebiyatı üzerine siyaset yapılabileceğini sananlar var. Milletimiz, asla o günlere dönmek istemeyecektir.''
SP'nin Çankaya Zirvesi'ne tüm bunları bilerek gideceğini belirten Mehmet Bekaroğlu, ''Liderler zirvesinde, idam konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6. Ek Protokolü'nün imzalanıp, onaylanmasının şimdilik yeterli olacağını teklif edeceğiz'' dedi.
SP'nin idam konusundaki görüşleri hakkında da bilgi veren Bekaroğlu, idam cezasının geri dönüşü olmayan bir ceza olduğunu belirterek, ''Biz, bir kişinin haksız bir şekilde öldürülmesini, bütün insanlığın öldürülmesi olarak görüyoruz. Bu nedenle tavrımızın, idam cezasının kaldırılması doğrultusunda olacağını daha önce ifade etmiştik'' diye konuştu.
Bekaroğlu, Avrupa ile asıl, ''Nasıl bir Avrupa?'' ve ''Üye olarak Türkiye'nin Avrupa'daki yeri'' konularının müzakere edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.