Güncelleme Tarihi:
Isparta’nın Senir Beldesi yakınlarında toplanan yaklaşık 1000 kişilik çevreci grup, ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla gölün kuruyan bölümüne kadar yürüdü. Yürüyüşe, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, Burdur Belediye Başkanı AK Partili Sebahattin Akkaya ile İstanbul, İzmir, Ankara, Urfa, Antalya, Isparta ve Denizli’den çok sayıda doğasever katıldı.
Burdur Gölü’ne en fazla su çekilmesinin olduğu bölgede toplanan çevreciler, kırmızı yağmurluklarıyla uluslararası imdat sinyali anlamına gelen 'SOS' yazısı oluşturdu.
YILLAR ÖNCE YÜZDÜKLERİ GÖL KURUDU / Foto Galeri
GÖLE SAHİP ÇIKALIM
Burada grup adına açıklama yapan sanatçı Sümer Ezgü, eylemin yapıldığı bölgede yıllar önce yüzdüklerini söyledi. Burdur Gölü’nün sınırlarının küçüldüğünü kaydeden Ezgü, "Göl seviyesinde çok ciddi bir şekilde çekilme var. Bilim insanları önlem alınmadığı takdirde 2040 yılında Burdur Gölü’nün tamamen kuruyacağını söylüyor. Suyun olmadığı yerde hayat olmaz, tarım, hayvancılık olmaz. Bu nedenle Burdur Gölü’ne sahip çıkalım" dedi.
Orta Asya’dan göç eden Türklerin sulak alanlara yerleştiğini vurgulayan Sümer Ezgü, "Obanın başındaki Türkmen Beyi demiş ki 'Burada dur' çünkü burada su varmış. Burdur’un adı o yüzden 'Burdur' olmuş. Ama bugün su tükeniyor. Burada bir imdat var, çığlık var. Buraya gelen insanlar bunun farkında. Burdur Gölü’nü yaşatmak için herkes burada" diye konuştu.
110 METRELİK ÇUKUR OLUŞACAK
Etkinlik hakkında bilgi veren Doğa Derneği Başkanı Güven Eken ise şunları söyledi:
"Burdur Gölü Türkiye’nin en derin göllerinden biri. 110 metre derinliğe sahip. Bu gölü kurtaramazsak ki 3’te 1’i kurudu. Bundan 20-30 yıl sonra bulunduğumuz yerde 110 metre derinliğinde bir çukur olacak. Bu göl, buradaki insanların yaşaması için çok hayati bir önem arz ediyor. Buradaki yüzlerce kişi Burdur Gölü’nün kurtulması için bütün Dünya’ya bir mesaj gönderdi. Burdur Gölü 'SOS' diyor dedik."