Güncelleme Tarihi:
Kulüp 29 ve Şamdan'ın kurucusu Metin Fadıllıoğlu, İstanbul gece hayatında yeni bir dönem başlatıyor. Etiler'e, bir dönemler ‘‘gece hayatı şöhretini’’ getiren Fadıllıoğlu, şimdi de gece hayatının giderek merkezi haline gelen Beyoğlu'na imzasını atmaya hazırlanıyor.
Metin Fadıllıoğlu, yani yakınlarının ve iş arkadaşlarının deyimiyle Meto... O, Kulüp 29, Şamdan, Taxim Nightpark gibi gece hayatının önde gelen mekanlarının kurucusu ve işletmecisi olarak tanındı. Eşi Zeynep Fadıllıoğlu'yla birlikte el attıkları her mekanı ‘‘in’’ yerler haline getirdiler. Sırada, son iki senedir çok revaçta olan Taksim bölgesi var. Beyoğlu'nda, TÜYAP'ın karşısında, eski adı Passage de Petit-Champs olan tarihi bina pek yakında sosyetenin yeni eğlence kompleksi olacak...
İsim ne olacak?
Daha isim belli değil. Şu anki ihtimal Nu-Pera...
Ne demek Nu-Pera? Çıplak Pera veya Beyoğlu anlamında mı?
‘‘Yeni Pera’’ anlamında. Yani New-Pera. Ama benim yabancı isimlere fazla eğilimim yok. Bunu fazla ‘‘cool’’ bulmuyorum. Ama yine de bunu da yabancı dilde söylüyorum! Çünkü Petit-Champs zaten Türklerin içinde yaşayan yabancı bir azınlığın kurduğu, yabancı bir mekan aslında. Binanın önünde küçük gözükecek bir isim olacak zaten. Asıl olan içeriği.
Muhteşem bir açılış planlıyor musunuz?
Dünya basınından 20-25 kişiyi davet edeceğiz. Mekan olarak, dünya basınında geniş yer alacağız. Çünkü hem mimari açıdan ve hem de dekorasyon açısından da önemli bir adım olacak bu.
Özel bir mimarla mı çalışıyorsunuz?
Eşim, işin dekoratif kısmında başı çekiyor. Dünyada New Barok devrinin öncüsü olan Nigel Cots ise mimarımız olacak. Onunla olan bütün ilişkimizi Zeynep kuruyor. Estetiğin Beyoğlu sentezini yapmak gerekiyor.
Bu durumda artık sosyetenin de tamamıyla Beyoğlu'na taşınacağını söylebilir miyiz?
Bunu bu şekilde ifade edemem. Ama bizim zaten belli bir müşteri potansiyelimiz var ve onlar da gelip deneyecekler yeni mekanı. Bana göre bir yer, eğer o yer bekleniyorsa muhakkak tutar. Burada bizim yapacağımız tarz bir yer bekleniyordu. Burayı önceden keşfetmiş olan kitle de tabii ki dener bizi. Belli bir kitleye öncelik vermek gibi bir niyetimiz yok. Siz bir model koyarsınız ve o modeli hoşuna gidenler kullanır. Zaten Taxim Nightpark'ta oldu bu olay. Şu anda yeni gibi görünen karışım, o zaman başlamıştı.
Taxim Nightpark'ta sorunlar yaşamamış mıydınız? Şimdi de Beyoğlu'nun otopark sorunu n'olacak? Bir de tinercilerle sosyete biraraya gelirse...
Biz Taxim Nightpark'ta çingenelerin içindeydik. Tinerciler de bizim gibi insan. Kurallara uyduğunuz zaman her yerde yaşayabilirsiniz. Londra'da da böyle, Paris'te de böyle. Otopark ise sorun değil; TÜYAP otoparkı tam arkada.
Beyoğlu'nda eğlence hayatı artık hangi kesime ait?
10-15 sene öncesine kadar homojen bir kitleyle çalıştık. Belli bir kesimin belli bir mekana aidiyeti vardı. Ama artık öyle değil. New York'ta da Soho'ya gittiğinizde, birbirine benzemeyen insanların bir arada olması söz konusudur. Kendimizi nerede olursa olsun anlatmak zorundayız. İnsanların sosyal çıkışlarında biraraya gelip bir alışveriş yapmaları lazım. Artık kooperatif evinde lokanta yapma devri bitti.
Gece hayatı uzun bir dönem Etiler'deydi. Şimdi artık tamamen Beyoğlu'na mı geçiş var?
Hayat Beyoğlu'na kaymıyor ama bütün bu kalabalığın biraraya gelmesi ve burada birleşmesi açısından, Beyoğlu'nun kalabalığı çok uygun. Herkesin gelip, kendini iyi ve rahat hissedeceği bir ortam olsun istiyoruz. Yoksa, gece hayatının buraya kayıp kaymaması o kadar da önemli değil bizim için. Biz burada var olmak istiyoruz.
Ama şöyle de bir gerçek var. Bilinen isimler kulüp açınca, insanlar geliyor ve ardından Televole'ler de geliyor. Buna ne diyorsunuz?
Bence insanlar oraya kimliklerinden soyutlanmış olarak gelecekler. Biz bir tarz yaratacağız, o tarzı beğenenler gelecekler. Gazeteci gelir, ünlü bir şarkıcı gelir, Televole muhabiri gelir. Herkese açığız.
İstanbul artık küçük bir New York mu oluyor? Tehlike dokusu yüksek eğlence trendi yaygınlaşıyor diyebilir miyiz yani?
Bunun uyuşturucuyla ilgisi var daha çok. İstanbul'da çok yaygın değil bu olaylar. Yaşanılan çılgınlıklar, gelen turistlerle fazlalaşıyor. Ama Türkiye'de böyle bir durum yok...
Sosyete intikam lafı oldu
Kızınız Selin geçenlerde ‘‘Soylu Genç Kızlar Balosu’’na katılarak gündeme geldi. Neydi bu balo? Kavalyesini tanıyor musunuz?
Hayır tanımıyorum. Ama enerji işinde çalışan biriymiş. Bu davet teklifi bize geldiğinde ben biraz şüpheyle yaklaştım. Kızımın orada burada film olmasını istemem. Ama sonra araştırdık, Selin'e bildirdik, o da kabul etti. Sonuçta, Selin Türkiye’ye aşık ve bu yaptığıyla, bizde de Avrupai standartlarda birşeyler olabileceğini gösterdi. Ancak, bu bizim kültürümüzde olan bir şey değil. İngiltere kültüründen adapte edilmiş. 18 yaşına gelen kızlar, sosyete denilen kesime takdim ediliyor. Ama tabii o sosyete, bizdeki sosyete değil...
Bizdeki sosyete nedir, onlardaki nedir?
Her kesimin ileri gelenleri demek sosyete. Papaz da, general de, asilzade de, gazeteci de, herkes sosyete olabilir. Sadece üç kuruş para kazananlar değil. Bizde, biraz para kazanıyorsun ve 'filan bey masada çok eğlendi' diye resmin basılıyor. Sen de sosyete oluyorsun. Adeta bu laf bizde bir intikam lafı oldu. Yani, kişiyi kötülemek için kullanılıyor.
Kimdir Metin Fadıllıoğlu?
1945'de doğdu. Almanya'da Freiburg Üniversitesi'ni bitirdi. Ve 1969'da Osmanbey'de Batı Kulüp'ü açarak İstanbul gece hayatı patronları arasına katıldı. 1970'de Uludağ'da Beceren Otel'i, 1971'de önce Yeniköy'de Sayit Halim Paşa Yalısı'nı, devamında Harbiye'de Tiffany Restoran'ı açtı. 1974 yılında ise Etiler Şamdan'ı İstanbul gece hayatına kazandırdı. Devamında 1978'de Büyükdere Şamdan'ın kapıları aralandı. 1980'e gelindiğinde Fadıllıoğlu yurtdışına açıldı: Londra'da Madison Square Restoran-Bar hizmete girdi. Devamında 1982'de Nişantaşı'nda Park Şamdan, 1983'te Etiler 29 ve 1985'te yine Nişantaşı'nda Plaza Restoran-Bar hizmete girerek, İstanbul gece hayatınının merkezleri haline geldiler. 1986'da yazlık mekanlara el attı Fadıllıoğlu ve Vaniköy 29'u açtı. 1987'de ise Antalya'nın yaz tatillerinde yükselen popülaritesi onu Antalya 29'u yaratmaya yöneltti. Aynı yıl yazlık 29 mekan değiştirip Çubuklu'ya taşındı. 90'lı yıllarda ise Fadıllıoğlu Taksim ilk adımını Taxim Nightpark ile attı. 93'de Ulus 29'u restoran olarak hizmete açan Fadıllıoğlu şimdi Beyoğlu'nu fethetmeye hazırlanıyor.
Burada neler olacak?
Bugünkü adıyla Fresko Pasajı, 1886’da Garibaldi savaşçıları tarafından, Passage de Petite Champs olarak kurulmuş. Bugüne kadar tarihin birçok ismini ağırlayan bina, 1980’de yenilenmiş.
Mekan, 2001'in ilk aylarında, Ocak ya da Şubat gibi açılacak.
Lokanta 75 kişiye göre olacak. Bir kompleks olarak çalışacak. Yani üç ayrı restoran olacak. Alt katta da ufak bir diskotek olacak.
Yemek konusunda ilham verecek yerler, yandaki Çiçek Pasajı ve balık pazarı. Yani komşuları. Oradan günün bütün yiyeceklerini temin etmek istiyorlar.
Yemek yerken boşluk dolduran müzik istemiyorlar. Enerjik bir müzik olacak. Yani herkesin ilk duyduğu anda bile kıpırdanabileceği müzikler...
Restoran yaz-kış açık olacak ve öğlenleri de servis erecek.
Yeni Beyoğlu'nun idarecileri
Metin Fadıllıoğlu
55 yaşında. Bugüne kadar birçok gece klübü açtı.
Ekibin patronu ve en çok eğlenen elemanı...
Zeynep Fadıllıoğlu
45 yaşında. Metin Fadıllıoğlu'nun eşi. Yeni mekanda da dekorasyon olayıyla o ilgileniyor.
Arzu Bölükbaşı
40 yaşında. Zaten Fadıllıoğlu çiftinin arkadaşıymış. Önceden filmcilik kariyeri yapmış, bir aydır da ekiple çalışıyor.
Özlem Şahin Akçor
32 yaşında, üniversite mezuniyet balosunda Metin Fadıllıoğlu'yla tanışıyor ve on senedir de yanında çalışıyor.
Füsun Taşgır
33 yaşında. İşletmecilik arasında otelcilikle de uğraşmış. Son üç senedir Fadıllıoğlu ekibinin elemanı olarak çalışıyor...