Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı Genel Kurul'da

Güncelleme Tarihi:

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı Genel Kurulda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 19:10

TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik yapan tasarının, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarındaki fiili hizmet zammını kaldırmaya ilişkin maddesi kabul edildi.

Haberin Devamı

Tasarının fiili hizmet zammına ilişkin maddesinin görüşülmesi sırasında Türkiye Gazeteciler Sendikası yöneticileri ile Parlamento muhabirleri toplu olarak basın locasına girerek bir süre görüşmeleri izledi.

Gazeteciler ile bazı iş kollarında fiili hizmet zammının korunması için CHP, MHP, DTP grupları ile DSP'li milletvekilleri önerge verdi. Önergeler üzerinde söz alan milletvekilleri, gazetecilerin zor şartlar altında görev yaptığını belirterek, gazetecilere tanınan fiili hizmet zammının korunmasını istedi.

Önergelerin kabul edilmemesinin ardından gazeteciler, Genel Kurulu terk etti. Bunun üzerine yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin düzenlemeyi protesto ettiğini belirterek, konuya çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, fiili hizmet zammı konusunun, tasarının en fazla tartışılan maddelerinden biri olduğunu belirterek, bu kapsamda olan meslekler üzerinde teknik heyetler nezdinde çalışma yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı


Konuyla ilgili ağır ve tehlikeli işler, 7 saatten az çalışılması gereken iş kolları ile kadın işçilerin çalıştırılmasına ilişkin 3 ayrı yönetmelik bulunduğunu anımsatan Çelik, iş kollarında 5 risk grubu bulunduğunu, fiili hizmet zammının, ağır iş grubunda çalışanlara tanındığını kaydetti.Çelik, şöyle konuştu:

“Gazeteciler, gemi adamları, uçucu personel, veteriner gibi iş kolları fiili hizmet kapsamındayken, kurşun ve arsenik, asit üretimi ile cam fabrikalarında 60 derece sıcakta çalışanlar bu kapsama alınmamış. Ciddi politik müdahalelerle zamanında müdahaleler yapılmış, bölgelere göre meslek grupları kapsama girmiş. Bunun bir ilkeye, bir kurala oturtulması gerekir. Ömrü kısaltacak ve 7 saatten az çalışma gerektiren iş kollarını kapsam altına alıyoruz, diğerlerini çıkarıyoruz. Basın mensupları için bir ilkeli kural gelirse kapsamı genişletebiliriz. Makul ve mantıklı bir öneri getirilebilir”
Önergelerin reddedilmesinin ardından, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında fiili hizmet zammının kaldırılmasına ilişkin madde kabul edildi.

-FİİLİ HİZMET ZAMMI-

Kabul edilen maddeyle, gazeteci ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda “yıpranma payı” olarak bilinen fiili hizmet zammı kaldırılacak.
Gazeteciler, milletvekilleri, PTT dağıtıcıları, İnfaz Koruma Memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları, Hava Yollarındaki Uçucu Personel, Lokomotif Makinistleri, Gemi Adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri de fiili hizmet zammından yararlanamayacak. Bu kişiler için kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kazandıkları süreler emeklilik yaşından düşecek.
TSK, emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlar bir yılda 90 gün fiili hizmet zammından yararlanacak. Kurşun ve arsenik işleri, cam fabrikaları, çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santralleri, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ile itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlara ise 60 günlük fiili hizmet zammı verilecek.
DSP'li milletvekilleri ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in verdiği, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın görevlerinden ayrıldıktan sonra istemeleri halinde maaşlarının yüzde 40'ı oranında yaşlılık maaşı bağlanmasına ilişkin yeni bir madde ihdas edilmesine yönelik önergeleri, Komisyonun salt çoğunluğu olmaması nedeniyle işleme alınmadı.
TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik yapan tasarının 1. Bölümünde yer alan 27. maddenin görüşülmesine devam ediliyor.
(EHK-MER)

19:02 02/04/08"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!