Güncelleme Tarihi:
YENİ BAŞTAN: Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul aşamasında bekleyen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı için pazarlıklar dün de memur sendikaları ile devam etti. Bakan Faruk Çelik ve bürokratları, memurları temsilen KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu ile görüştü.
RESMİ METNE DÖNÜŞECEK: Pazarlıklarda, çalışanlar lehine varılan uzlaşma noktaları, bakanlık bürokratlarınca metin haline getirilerek taraflara sunulacak. Taraflar, pazartesiye kadar metni değerlendirecekler. Dönem Sözcüsü Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, pazartesi saat 10.00’da EP temsilcilerini toplayarak pazarlıkta gelinen son noktayı anlatacak ve ortak bir tutum alınmaya çalışılacak.
PRİM SAYISI DÜŞÜYOR: Hükümetin, tasarıda işçi ve işveren kesimi ile uzlaştığı temel konulardan biri, halen 7 bin gün, tasarıda 9 bin gün olan prim gün sayısının 8 bin güne indirilmesi şeklinde oldu. Prim gün sayısı tasarıdaki gibi her yıl 100 değil, 50 gün kademeli artacak.
EMEKLİLİK DE ESNEDİ: Bu yıl işe başlayacak 18-20 yaşındaki bir işçi, 22 yıl iki ay aralıksız çalışırsa; 40-42 yaşında 8 bin gün prim koşulunu yerine getirmiş olacak. Ancak, bu işçinin emekli olabilmesi için halen kadın-erkek 58-60 olan yaş koşulunu bekleyecek. Bu da bir çalışanın emekli aylığına hak kazanabilmesi için en az 18-20 yıl beklemesi veya çalışmayı sürdürmesi demek. Bu nedenle sürenin kısaltılması talebine sıcak bakılıyor. Bürokratlar, bunun hesabını yaparak, aylığının biraz daha düşük olma koşuluyla emekli olmasını sağlayacak bir formül geliştirecek. Mevcut yaş koşulu 58-60 korunacak 65 yaş ileri tarihlere kaydırılacak.
KESÄ°NLEÅžEN MADDE YOK:ÂÇelik toplantı sonrası yaptığı açıklamada görüşmelerde kesinleÅŸen maddelerin olmadığını ifade etti. Prim ödeme gün sayısının 8 bin olarak kabul edilip edilmediÄŸi yönündeki soruya Çelik, "kabul edildi" demek için Pazartesi günü saat 15.00’i beklemek gerektiÄŸini bildirdi.Â
MUTLU OLAMAYIZ: Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, "Anayasa Mahkemesi’nin kamu çalışanları açısından 22 maddesini, 5 maddesini de diğer çalışanlar açısından iptal ettiği 5510 sayılı yasa kapsamında olduğu sürece, mutlu olmamız mümkün değil" dedi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul yasanın ruhuna, esasına itiraz ettiklerini bildiren Tombul, prim gün sayısının artırılması, emeklilik yaşının yükseltilmesi, aylık bağlama oranının düşürülmesi ve sağlıkta katılım payı alınmasının temel itirazlarını oluşturduğunu söyledi.
DÜZENLEMEDE ESNEME YOK: BASK Genel Başkanı Resul Akay, IMF’nin öngördüğü bir düzenleme olduğunu dile getirerek, "Prim gün sayısının 8 bine indirileceği söz konusu ama 65 yaş uygulamasında bir kararlılık gördük" dedi.