Sosyal güvenlik reformu kademeli olarak yürürlüğe girecek

Güncelleme Tarihi:

Sosyal güvenlik reformu kademeli olarak yürürlüğe girecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2007 17:46

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin yasa tasarısının Meclis'te olduğunu hatırlatarak, reformun 2008 yılında kademeli olarak yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili yapılan eleştirilere düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi.

Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin yeni yasa tasarısının TBMM’de olduğunu anımsatan Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu’nun herkesi ilgilendirdiğini, bu yüzden de yapılan yorumlardan rahatsız olmadıklarını söyledi. Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu’nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ifade ederek, iptal sonrasında Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu ve bilim adamları ile yapılan toplantılarda reformun devam edilmesine karar verildiği kaydetti.

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU UZUN İNCE BİR YOL

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra Sosyal Güvenlik Reformu’nun değerlendirilerek yeniden taslak haline getirildiğine dikkat çeken Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu’nun uzun ince bir yol olduğunun altını çizdi. Çelik, “Gök kubbe içerisinde bu konu ile ilgili söylenmedik laf kalmamıştır. Konuşulması gerekenler söylenmiştir” dedi.

Sosyal taraflara ‘Sosyal Güvenlik Reformu’nun çok önemli olduğunu, bu işin çok sürümcemede’ kaldığını söylediklerini kaydeden Çelik, reform ile ilgili Çalışma Bakanlığı ile sosyal tarafların teknik çalışma yaptığının söyledi. Yapılan çalışmalar sonrasında sosyal tarafların konu ile ilgili 198 görüş ve öneride bulunduğunu, 71 tanesinin tasarıya yansıtıldığını dile getiren Çelik, dosyaları göstererek “Bunların içeriğinde sosyal tarafların görüşleri kimin ne söylediği yer alıyor” dedi.

Mecliste olan reformun hala görüşlere açık olduğunu vurgulayan Çelik, 5434 sayılı yasaya göre kamu çalışanları ve 5510 sayılı yasaya göre kamu çalışanları reformun merkezi olmasına rağmen bu konu ile ilgili sosyal taraflardan teklif gelmediğini kaydetti.

REFORM MUHALEFET ARACI OLMAYA MÜSAİT DEĞİL

“Diyaloğa kapalı bir bakan veya bir yönetim anlayışı olur ise minderden çekilirsiniz” diyen Çelik, buna saygı duyacaklarını, fakat işin başından beri diyalogtan yana olduklarını söyledi. Gelecek nesilleri ilgilendiren yasa ile ilgili görüş ve önerilere sonuna kadar açık olduklarını vurgulayan Çelik, “Minderden kaçmak yok. Kimse minderden işi başka yerlere taşımaya kalkmasın. Görüş ve önerilere 24 saat açık bir bakanlıktan bahsediyorum. Konuştuğumuz konu Türkiye’nin geleceği. Bu konuyu muhalefet etme aracı yapma gibi yanlışlığa düşmeyelim. Bu konu muhalefet etme aracı olmaya müsait ve olmaya açık bir konu değil. Kapılar sonuna kadar açık. Kimse ‘dialog görüş ve düşüncelerimi yansıtmada dikkate alınmadım’ gibi bir şey söyleme lüksüne sahip değil. Bundan sonra da olmayacak” diye konuştu.

Reformu bir muhalefet stratejisine veya siyasi arenaya çekmeyi doğru bulmadığını belirten Çelik, Türkiye’nin geleceğinin meydanlara taşınmaması gerektiğini kaydetti.

“TASARININ KAPAĞINI AÇMADAN DEĞERLENDİRME YAPIYORLAR”

Sosyal Güvenlik ile ilgili yapılan yorumları yakından takip ettiklerini ifade eden Çelik, “İnanın çok az sayıdaki arkadaşımız veya konunu uzmanları tasarının kapağını açmış durumda. Ne var bunun içerisinde konusunu değerlendiren maalesef çok az sayıda insan var. Genelde yapılan değerlendirmeler siyasi mesajlara dönüşmekten ibaret” dedi.

Sosyal Güvenlik Reformu’nda eleştirilen bazı konulara da değinen Çelik, özellikle emzirme yardımının çok tartışıldığını söyledi. Çelik, “SSK’lılar 58 YTL emzirme yardımı alıyor. Biz reformla emzirme yardımını hem 200 YTL’ye çıkardık hem de Bağ-Kur’luları emzirme yardımı kapsamına alarak, kapsamı genişlettik” diye konuştu.

Çelik, Türkiye’de 18 yaşın altında 24 milyon 389 bin nüfusun, asgari ücretin üçte birinden daha az alan vatandaşın, sığınmacıların ve vatanı olmayanların genel sağlık sigortası kapsamına alındığına dikkat çekti.

“YANLIŞ DEĞERLENDİRMELER YAPILIYOR”

Sosyal güvenlik reformunun madde boyutunda incelenmemesinden dolayı yanlış değerlendirmelerin yapıldığını vurgulyan Çelik, “Sanki Güvenlik Reformu yürürlüğe girince maddeler hemen uygulamaya başlayacak gibi yorumlar yapılıyor. Sosyal Güvenlik Reformu gelecek nesillere dönük reformdur” dedi.

Emeklilikte 60 yaş sınırının da 2028, 65 yaş emekliliğin ise 2048 yılında uygulamaya geçeceğini ifade eden Çelik, emekliliğin sabahleyin başlayacakmış gibi toplumun önüne sunulduğunu kaydetti. Prim ödeme gününde 7 binden 9 bine hemen çıkarılmayacağını dile getiren Çelik, 2008-2009 da işe girecek olan vatandaşın 9 bin iş günü prim ödemesi gerektiği yorumlarının da doğruyu yansıtmadığını kaydetti. Çelik, 20 yıl sonra ilk defa işe girecekler için 9 bin prim günü ödenmesi gerektiğini dile getirerek, her yıl kademeli olarak prim gününün 100 gün artırılacağını söyledi. Çelik, emeklilerinde destek primi ödeyerek çalışamayacak düzenlemesinin olduğunu fakat bunun da 20-30 yıl sonra emekli olacakları kapsayacağını ifade etti.

Basının yürürlülükle ilgili soruların yanıtlayan Çelik, ikinci mevzuatın hazırlanmasının, yasanın çıkış şekline bağlı olduğunu kaydetti. Bu konularla ilgili yoğun ve seri çalışmayı yasa çıkmadığı için gerçekleştiremediklerini belirten Çelik, yasanın alacağını şekilin altyapı çalışmalarını etkilediğini söyledi. İkinci mevzuattan dolayı bazı maddelerin üçüncü ayda, bazı maddelerin beşinci ayda, belki bazı maddelerin ise sekizinci ayı bulabileceğini açıklayan Çelik, bununla ilgili teknik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Maddelerin yürürlülük tarihlerinin farklı olacağını açıklayan Çelik, ilk yapılan çalışmalara göre emekli sandığını ilgilendiren bölümlerle ilgili yürürlülük tarihinin daha önce gerçekleşebileceğini kaydetti. Çelik, Ocak’ta da yürürlüğe girecek maddelerin olabileceğine dikkat çekti.

Herkesi memnun edecek köklü bir düzenlemeyi yapmanın mümkün olmadığını, yasaların dörtdörtlük olamayacağını, 2 ay sonra yapılan toplantıda değiştirilebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!