Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin en önemli yayınevlerinden Doğan Kitap ile yaptığımız işbirliği sonucu hurriyet.com.tr okurları kitap kazanma şansı yakalıyor. Her hafta birbirinden değerli yazarların, satış rekoru kıran kitaplarından birini kazanmak için tek yapmanız gereken sizlere sorduğumuz soruya doğu yanıt vermek olacak.
'Türkiye Eskisi Gibi Olmayacak'ı kazanmak için tek yapmanız gereken sorduğumuz soruya doğru yanıt vermeniz. Doğru cevaplayanlar arasında 1’inci, 10'uncu, 50'nci, 100'üncü, 200'üncü, 250'nci, 300'üncü, 400'üncü, 450'nci, 500’üncü, 600'üncü, 650'nci, 700'üncü, 800'üncü, 850'nci, 900'üncü, 950'nci, 1000’inci, 1500'üncü, 2000’inci, olan okuyucular bizden Osman Ulagay'ın son romanını kazanacak.
'Türkiye Eskisi Gibi Olmayacak' için ödüllü soru:
Aşağıdakilerden hangisi Osman Ulagay’ın eserlerinden değildir?
a) Quo Vadis? Küreselleşmenin İki Yüzü
b) AKP Gerçeği ve Laik Darbe Fiyaskosu
c) Gökyüzünün Yarısı
d) Türkiye Kime Kalacak?
Geçtiğimiz yıl “Türkiye kime kalacak?” diye soran Osman Ulagay, yeni kitabında ülkenin geleceğini bir kez daha masaya yatırıyor; “Gezi direnişi” ekseninde Türkiye’yi mercek altına alıyor.
Hayatımıza “Gezi direnişi” olarak giren geniş katılımlı eylemlerin analizini yapan Osman Ulagay, bu eylemlerde öne çıkan “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sloganına atfen Türkiye’nin de eskisi gibi olmayacağını söylüyor.
Türkiye’nin kendine yeni bir yol çizmesi gerektiğini vurgulayan Osman Ulagay, “Önümüzdeki dönemde ülkeyi çıkmaz bir yola sürükleyenler ile Türkiye’yi küresel oyunun önemli bir oyuncusu yapmak isteyenler arasındaki mücadele ülkenin geleceğini belirleyecek” diyor.
Osman Ulagay, bu kitapta hem “Türkiye kime kalacak?” sorusuna cevap aramayı sürdürüyor, hem de Gezi direnişiyle başlayan değişimin altı doğru doldurulduğu takdirde gelecek için gerçekçi yeni bir rüyanın vaktinin geldiğini söylüyor.
Kısaca Osman Ulagay, Türkiye Eskisi Gibi Olmayacak’ta ufuk açıcı sorularına yenilerini ekliyor ve okuru, cevapları birlikte aramaya davet ediyor. Kitabın sonundaki “Twitter jenerasyonu için” başlıklı bölüm, kitabı 6 başlık ve 75 tweet’le özetliyor.
Özellikle sosyal medyayı yakından takip edenler için keyifli birokuma vaat ediyor…
Kitaptan
Gezi Parkı direnişi 2013’ün beklenmedik şekilde bir kırılma yılı olmasına yol açtı.
“Gezi’den sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sloganı özel bir önem kazandı. Erdoğan’ın ve yönetim anlayışının Türkiye’nin önündeki en büyük sorun haline geldiğini anlayanların sayısı
hızla arttı; dış dünya ve özellikle Batı dünyası Erdoğan’ı sorun olarak görmeye başladı.
Gezi olayları öncesinde Erdoğan’ın tek adam yönetimine teslim olmuş görünen bir Türkiye’de bunların yaşanması kuşkusuz umut verici bir gelişmeydi. Gezi direnişi, Erdoğan yönetimini hazırlıksız yakalayarak tek adam rejiminin aslında ne kadar kırılgan olduğunu herkese gösterdi. Rejimin direnişe karşı gücünü göstermek için başvurduğu ilkel yöntemler ise zafi yetinin yeni bir göstergesi oldu.
Evet, Gezi direnişi bir efsaneyi yıktı, “AKP nasıl olsa 10 yıl daha iktidarda kalır” inancını sarstı. Bunlar kuşkusuz çok önemli kazanımlar, ama en azından benim gibi “Gezi kuşağı”ndan olmayanlar “Gezi’den nereye gidilir?” diye düşünmek ve şu soruları sormak ihtiyacını duyuyor:
• Gezi direnişinin arkasındaki aklın ve enerjinin görünür bir vadede Türkiye’nin önüne yeni bir alternatif koyması mümkün mü?
• Gezi Parkı eylemlerinde ortaya konan yaratıcı fikirler, birleştirici ve kucaklayıcı yaklaşım, geniş kesimin özlemlerine cevap verecek yeni bir değişim dalgasına, yeni bir senteze, yeni bir demokrasi ve paylaşım anlayışına yol açabilir mi?
• Türkiye’nin bu sayede Erdoğan’ın yolundan çıkıp başka bir yola girerek yeni bir başarı hikâyesine yönelmesi söz konusu olabilir mi?
Yazar hakkında
Osman Ulagay, İstanbul’da sanayici bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Robert Kolej Lisesi’ni ve daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüşen Robert Kolej Yüksek Okulu’nun ekonomi bölümünü bitirdi. İngiltere’de, Manchester Üniversitesi’nde “Kemalizm ve Ulusal Kalkınma” konulu tez çalışmasıyla siyasal bilimler dalında master derecesini aldı.
İngiltere’de bulunduğu dönemde Cumhuriyet gazetesine gönderdiği “İngiltere Mektupları” ile basın dünyasına ilk adımını atan Ulagay, Türkiye’ye döndüğünde Cumhuriyet gazetesiyle ilişkisini sürdürdü. 1981’de ekonomi servisi şefi olarak Cumhuriyet’te çalışmaya başlayan Ulagay, kendi oluşturduğu ekonomi sayfasını yönetmenin yanı sıra, haftalık söyleşilerle ve köşe yazılarıyla ekonomi gazeteciliğinin gelişme sürecine katkıda bulundu. 1992’de
Cumhuriyet’ten ayrılarak köşe yazarı olarak Sabah gazetesine geçen Ulagay, köşe yazarlığını 1993’ten sonra Milliyet gazetesinde sürdürdü.
Gazete yazılarının yanı sıra kitap çalımlarına da önem veren ve Küreselleşme Korkusu ve 2001 Krizi adlı kitabıyla Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’nü alan Osman Ulagay’ın yayımlanmış 14 kitabı bulunuyor. Quo Vadis? Küreselleşmenin İki Yüzü (2000), AKP Gerçeği ve Laik Darbe Fiyaskosu (2008) ile Türkiye Kime Kalacak? (2012) adlı kitapları Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
KATILIM ŞARTLARI
* Cevap gönderen yarışmacıların adını, soyadını, telefon numarasını, e-posta ve açık adreslerini EKSİKSİZ VE DOĞRU OLARAK CEVABI GÖNDER linkinde çıkan pencereye yazması zorunludur.
* Kazanan yarışmacı ödülünü bir başka kişiye devredemez.
* 18 yaşından küçükler yarışmaya katılamaz.
* Bir kereden fazla cevap yollayan okuyucular, kazanma şanslarını artırmaz. İlk gönderdikleri cevap dikkate alınır.
* Kazananlar 12 Kasım Salı günü http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/ sayfasından duyurulacak.
* Hediye kitaplar posta yoluyla adreslerine yollanacak.
* Soru ya da görüşlerinizi internetkultursanat@hurriyet.com.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.