Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin en önemli yayınevlerinden Doğan Kitap ile yaptığımız işbirliği sonucu hürriyet.com.tr okurları kitap kazanma şansı yakalıyor. Her hafta birbirinden değerli yazarların, satış rekoru kıran kitaplarından birini kazanmak için tek yapmanız gereken sizlere sorduğumuz soruya doğu yanıt vermek olacak.
"Robert Capa’yı Beklerken" kazanmak için tek yapmanız gereken sorduğumuz soruya doğru yanıt vermeniz. Doğru cevaplayanlar arasında 1’inci, 10'uncu, 50'nci, 100'üncü, 200'üncü, 250'nci, 300'üncü, 400'üncü, 450'nci, 500’üncü, 600'üncü, 650'nci, 700'üncü, 800'üncü, 850'nci, 900'üncü, 950'nci, 1000’inci, 1500'üncü, 2000’inci, olan okuyucular bizden Susana Fortes'in "Robert Capa’yı Beklerken" kitabını kazanacak.
'ROBERT CAPA'YI BEKLERKEN' İÇİN ÖDÜLLÜ SORU
Robert Capa’yı beklerken kitabının çevirmeni kimdir?
a) Elif Günay
b) Seda Ersavcı
c) Dost Körpe
d) Alev Özgüner
1930’lu yılların ortalarında, Nazizmin yükselişinden kaçan binlerce yazar, ressam, şair ve fotoğrafçı Paris’in kafelerinde bir araya gelirler. Biri Alman (Gerta Pohorylle), diğeri Macar (Endre E. Friedmann) iki Yahudi göçmen de onların arasındadır. Kendilerine fotoğrafçılık dünyasında bir yer edinmeye çalışmaktadırlar. Ama İspanya İç Savaşı’nın başlaması, onları bir yıl içinde, hiç de beklemedikleri bir şekilde, çağlarının en önemli foto muhabirlerine
dönüştürecektir. Robert Capa ve Gerda Taro birlikte savaş fotoğrafçılığının ilk büyük ismi olan “Robert Capa”yı yaratmış ve sonuna kadar da inançlarına bağlı kalmışlardır. Robert Capa’yı Beklerken, G erda Taro ile Robert Capa’nın ortaya çıkışını ve İspanya İç Savaşı yıllarını yansıtan, gerçeğe dayalı olağanüstü bir biyografik roman. İspanya’da 2009 Fernando Lara Roman Ödülü’nü kazanan, ayrıca 2013 IMPAC Dublin Ödülü’nde aday adayı olan kitap, yayımlandığı 13 ülkede de çoksatanlar listesine girdi. Önümüzdeki yıl filme alınması bekleniyor.
Kitaptan
“Birkaç gün içinde, sanki Gracia’da büyümüşler gibi, bu atmosferin içine tamamen girdiler. En ufak duygu kırıntılarıyla beslenip dünyayı fotoğraf makineleri ile yorumlamaya çalışarak şehri bölge bölge taradılar. Bütün fotoğraflar ‘Capa’ copyright’ına sahipti, yine de özellikle de ilk zamanlarda fotoğraf sahibini ayırt etmek kolaydı. Capa hızlı ve yalnızca bir zoom hareketiyle objektifin kolayca yakınlaştırabildiği Leica’yla çalışıyordu. Onun çerçeveleri kadınınkilerden çok daha kapalıydı fakat aynı zamanda neredeyse her zaman çevreye hayat veren başka unsurlar içeriyordu. Gerda, göğüs hizasında tutulan ve daha yavaş olan Rolleiflex’i kullanıyordu. Çerçeveyi oluşturmak için kendine zaman veriyordu. Teknik açıdan fotoğrafları daha doğru olsa da daha alışılagelmişlerdi. Doğaçlamadan yoksundu. Yeni başlıyordu ve hâlâ kendini güvende hissetmiyordu. Fakat tekrarlanamaz anları yakalama sezgisine sahipti. Güneşte oturan bir çift; silahını yere dayamış mavi üniformalı ve asker şapkalı adam. Siyah giysili fazlasıyla sarışın kadın. Aşikâr bir şekilde gülen ikili.”
Yazar hakkında
Susana Fortes (Pontevedra, İspanya, 1959) Santiago de Compostela Üniversitesi Tarih ve Coğrafya ve Barselona Üniversitesi Amerikan Tarihi bölümlerinden mezun oldu. 2001 yılında Luisiana’da (ABD) eğitmenliğe ve San Francisco Interstate Üniversitesi’nde edebiyat üzerine konferanslar vermeye başladı. Gazetecilik ve edebiyat öğretmenliği yaptığı Valencia’da yaşıyor. 2003 yılında, İspanya’da en çok satan kitap olan, El amante albanés (Arnavut Sevgili) ile Planeta ödülü finalisti oldu. Eserin İngilizce çevirisi The albanian affairs (Arnavut Meseleleri) 2006 Yılın Kitabı Ödülleri’nde bağımsız yayınevi piyasasından ForeWord dergisi tarafından çeviri kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. Fortes’in kitapları İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Portekizce, Felemenkçe, Yunanca, Norveçce, Lehçe ve Türkçeye çevrilmiştir. İlk romanı Querido Corto Maltés (Sevgili Corto Maltese) ile 1994 yılında Yeni Yazarlar Ödülü’nü kazandı. 2001 yılında Fronteras de arena (Kumun Sınırları) adlı eseriyle Espasa Yayınevi tarafından düzenlenen Primavera Ödülü finalisti oldu. Ayrıca Las cenizas de Bounty (Bounty’nin Külleri) (1998), Tiernos y traidores (Narinler ve Hainler) (1999), Adiós, muñeca (Hoşça Kal Bebek, senaryo) (2002), Valencia Birliği Yazarlar ve Eleştirmenler Derneği tarafından düzenlenen ve anlatı kategorisinde verilen Eleştiri Ödülü’nü alan El azar de Laura Ulloa (Laura Ulloa’nın Talihi, 2006) ve uluslararası bir satış başarısı yakalayan Quattrocento (1400’lü Yıllar) adlı eserleri yayımlandı. Susana Fortes çeşitli sinema ve edebiyat dergilerinin yanı sıra El País gazetesinde yazmaktadır.
KATILIM ŞARTLARI
* Cevap gönderen yarışmacıların adını, soyadını, telefon numarasını, e-posta ve açık adreslerini EKSİKSİZ VE DOĞRU OLARAK CEVABI GÖNDER linkinde çıkan pencereye yazması zorunludur.
* Kazanan yarışmacı ödülünü bir başka kişiye devredemez.
* 18 yaşından küçükler yarışmaya katılamaz.
* Bir kereden fazla cevap yollayan okuyucular, kazanma şanslarını artırmaz. İlk gönderdikleri cevap dikkate alınır.
* Kazananlar 3 Eylül Salı günü http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/ sayfasından duyurulacak.
* Hediye kitaplar posta yoluyla adreslerine yollanacak.
* Soru ya da görüşlerinizi internetkultursanat@hurriyet.com.tr e-posta adresine iletebilirsiniz.