Güncelleme Tarihi:
İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3.’ncü sınıf öğrencisi Şule Edil Dere’nin ölüm yıldönümünde Anadolu Cumhuriyet Savcılığı’na ulaştırılan İstanbul Valiliği’nin yazısında, sekiz İBB üst düzey yetkilisinin ise ‘sorumlu olmadıkları’ gerekçesiyle yargılanmalarına izin verilmedi. Valilik izni olmadığı için 13 aydır dava açılamamıştı.
ŞOFÖR SERBEST
Yoğurtçu Parkı’nda yürüyüş yapan Şule İdil Dere’ye çarpan hafriyat kamyonunun sürücüsü Mümin Kılıç, kazadan sonra çıkarıldığı Anadolu Adliyesi Sulh Ceza Hakimliği’nden serbest bırakıldı. Mahkeme, şoföre adli kontrol kararı da getirmedi. Soruşturma sürerken savcılık, olayda sorumlulukları olan İBB görevlileri hakkında dava açmak istediği ve bu kişiler de devlet memuru olduğu için valilikten izin istedi. 9 Şubat’ta İstanbul Valiliğine yazı yazıldı. Ancak Valilik, sadece İBB çalışanı iki mühendis ve bir teknikerin sorumlu olduğuna karar vererek bu 3 kişinin savcılık tarafından soruşturulmasına izin verdi.
AİLESİ TEPKİ GÖSTERDİ
İstanbul Valiliği’nin bu kararına tepki gösteren ve tüm sorumlular hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiğini söyleyen Şule İdil Dere’nin ailesi ve avukatları, hukuka aykırı olduğunu belirttikleri bu karara karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz davası açtı.
Şule İdil Dere’nin ailesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“TERFİ ETTİRDİLER”
“Savcılığın, bilirkişinin ‘müteselsilen sorumlu ve asli kusurlu’ bulduğu ve devlet memuru olan 11 İBB yetkilisinin soruşturulması için yaptığı başvuruya Valilik cevap verdi. İstanbul Valisi Vasip Şahin imzasıyla 26 Nisan 2017 tarihinde alınan karar, Şule İdil Dere’nin birinci ölüm yıldönümü olan 12 Mayıs 2017’de Vali Yardımcısı Aziz Mergen imzasıyla Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirildi. 9 Şubat 2017 tarihli İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusuna verilen cevap, 25 Mayıs 2017’de ailesi adına avukatlarına Valilik tarafından elden tebliği edildi.
İstanbul Valiliği’nin, kararını, Şule İdil Dere davasında asli kusurlu bulunan ve Şule’nin ölümünden 11 gün sonra başkanlığına terfi ettirildiği İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca atanan müfettiş raporuna dayandırarak verdiği görüldü. İstanbul Valiliği’nin, yargılama hükmü kurarak hukuka aykırı yöntemlerle aldığı bu karara, Şule İdil Dere’nin ailesi İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz davası açtı. Savcılığın İBB sorumlularını soruşturma talebi üzerine Valilik, İBB müfettişi raporunu esas alarak, İBB yetkililerinin sorumluluğunun olmadığına karar vererek yargılama izni vermedi.”