<B></I> Umut ERDEM / ANKARA</B>
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2003 09:50
Aydın Nikbay, bir tüketici hakemi. Tüketiciler şikayetlerini önce ona bildiriyor. O da değerlendirip Tüketici Hakem Heyeti'ne aktarıyor. Günde en az 30 kişinin sorunlarını dinliyor. Tüketicilerin en önemli sorununun 'bilinçsizlik' olduğunu söylüyor.
Aydın Nikbay, Ankaralı tüketicilerin en büyük yardımcısı. Günde en az 30 tüketicinin sorunlarını dinliyor ve onlara yardımcı oluyor. Sanayi Bakanlığı Çankaya Tüketici Hakem Heyeti'nin raportörlüğünü yapıyor.
Nikbay, Hakem Heyeti olarak tüketicinin sorununu çözmede yüzde 95 başarıya ulaştıklarını kaydediyor.
Tüketici, şikayetini Nikbay'a iletiyor. Nikbay tüketicilerin yapmış olduğu alışverişlerden gelen şikayetleri değerlendirerek rapor hazırlıyor, hakem heyetine sunuyor. Hakem heyeti şikayeti haklı ya da haksız buluyor. Hakem Heyeti'nin kararı adeta bir mahkeme kararı gibi uygulanmak zorunda. Uygunlanmadığı taktirde hukuki süreç başlıyor.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nden mezun olan Nikbay, aynı zamanda aynı üniversitenin İşletme bölümü öğrencisi.
Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığı'nda 10 yıl basın raportörlüğü yaptıktan sonra Çankaya Belediyesi'nde çalışmış. Hakem Heyeti Kurulu'ndan gelen teklif üzerine tüketicilerin 'Aydın Bey'i olarak tanınmaya başlamış.
İŞİNİ ÇOK SEVİYOR
İşe başlarken sevgi ve bilincin çok önemli olduğunu söyleyen Nikbay, insanların sorunlarını çözmekten büyük bir keyif aldığını dile getiriyor. Bu işi seçmesinin ve sekiz yıldır yapmasının nedeninin tüketici olarak geçmişte sıkça yaşadığı mağduriyetler olduğunu söylüyor.
Çankaya'nın en çok müracaat alan bölge olduğunu hatırlatan Nikbay, bir milyon olan gece nüfusunun, gündüz işyerlerinin ve alışveriş merkezlerinin burada olması nedeniyle iki milyona çıktığını belirtiyor.
Ankara'nın yarısının bu bölgede alışveriş yaptığını ifade ederek, ‘‘Türkiye'deki en çok çalışan bölgeyiz‘‘ diyor.
Ayda 250-300 civarında karar alıyorlar. Hakem Heyetleri içinde de en fazla çalışanın kendileri olduğunu iddia ediyor.
İnsanların kendisine 'çok dolu' olarak geldiklerini aktaran Nikbay, bazen psikolojik durumunun bozulduğunu belirtiyor. Her gün birçok kişinin kendisine başvurarak ağladığını ve herkesi teselli etmekten çok yorgun düştüğünü söylüyor.
Tüketicilerin sorunlarının ana nedeninin bilinçli olmamalarından kaynaklandığını belirtiyor. ‘‘Tüketici kadife patiği alıyor, dışarıda iyice kullanıyor, iki gün sonra yırtılıveriyor. Kadife patik evde giyilir. O dışarıda giyiyor‘‘ örneğini veriyor.
Tüketicileri bilgilendirmek için bilgiler aktardıklarını kaydediyor: ‘‘Bize gelen tüketicilere tüketici bilincini az da olsa veriyoruz. Psikolojik olarak da onları rahatlatıyoruz.‘‘
Nikbay, tüketicilerin bilinçli olmaları ve yapmış oldukları alışverişlerde başlarının ağrımaması için ihtiyaçlarına göre alışveriş yapmalarını, ihtiyaç dışı şeyleri almamalarını ve reklamlara aldanmamaları gerektiğini söylüyor: ‘‘Müşterinin 11 tane kazağı var 12'incisini alıyor. Bunun aynısı ben de vardı. Keşke almasaydım diyor ve bana geliyor. Kazağı geri vermek istediğini söylüyor. Biz satıcıyı da koruyoruz. Satıcı da akşama kadar orada hizmet ediyor.‘‘
(Aydın Nikbay'a ulaşmak için tel: 0 312 425 64 27)
Tüketici alışverişten kaynaklanan sorunu Hakem Heyetinin hazırlamış olduğu formu doldurarak ve ürününü göstererek aktarıyor. Hakem Heyeti Raportörü, şikayeti yazılı olarak satıcıya iletiyor. Satıcı yedi gün içerisinde şikayete yanıt vermek zorunda. Yanıt vermezse tüketicinin beyanı göz önünde bulunduruluyor. Satıcıdan gelen yanıt sonrası Raportör, bilgileri topluyor ve bir dosya hazırlıyor. Dosyayı hakem heyetine sunuyor. Heyet olayı değerlendirip karar veriyor. Raportör bu kararın metinlerini yazıyor ve metinler taraflara gönderiliyor. Hakem Heyetinin almış olduğu kararlar mahkeme gibi geçerli. Karara uyulmazsa hukuksal işlemlere başvuruluyor.
Hakem Heyeti beş kişiden oluşuyor. İlçe kaymakamı, baronun belirlediği bir avukat, Ticaret veya Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan bir kişi, ilçenin bağlı olduğu belediyeden bir kişi, tüketici derneklerinden bir kişi yer alıyor.