Güncelleme Tarihi:
Din dersi 11 yıl okutuluyor
Bu yıl ilkokula başlayan torunum, 8 yıllık ilköğretim sonunda, yani 12-13 yaşında beş vakit namazı kılabilecek mi? Açıklamanızı rica ediyorum.
(Bahri ÇELEBİ-İstanbul)
Yeni sistemde din dersinin seçmeli hale getirileceği doğru mu?
(Remzi ÇORAK-İstanbul)
8 yıllık kesintisiz eğitimi tasvip etmiyorum. Bu değişiklikten sonra dini eğitim almak isteyen çocuklarımız bu ihtiyaçlarını ne şekilde giderebilirler?
(Talat SEĞMEN)
8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını bir emekli öğretmen olarak candan destekliyorum. Tasvip etmeyenlere söylenecek birkaç sözüm var. Din sadece onların mı dinidir? Bizler, doğuştan müslüman doğduk, müslüman öleceğiz. Okulun dışında her Müslüman hane reisi, çocuğuna İslami görevleri öğretmiyor mu?
(Mehmet AL-Iğdır)
- Türkiye'de herkesin, zorunlu eğitim süresinin en az 8 yıla çıkarılması konusunda hemfikir olduğu bir gerçek. Ancak, ‘8 yıl kesintisiz zorunluluk' konusu tartışma yaratıyor. 8 yıllık zorunluluğun, mevcut yapı içinde getirilmesi isteniyor. Oysa bu süreç, yani 6 yaşında ilkokula başlayan bir çocuğun 14 yaşına kadar okul içinde ve yaşıtlarıyla, aynı bilgileri alarak tutulmasını öngören 8 yıl, pedagoji biliminin ‘‘olmazsa olmaz'' dediği ‘‘en kısa'' süredir. Zira, bir çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimini sağlaması için biçilen en kısa süre 8 yıldır. Bu süreç içinde çocuk hiçbir mesleğe yönlendirilemez, hiçbir meslek eğitimi verilemez. Çocuğun, kültürel, sosyal ve toplumsal birikiminin temeli bu süre zarfında atılır.
OKUL EĞİTİMİNİ AİLE TAMAMLAR
Okul, çocuğun yetişme sürecinde önemli bir olgudur ama tek başına etken değildir. Okulu, aile ve çevre tamamlar. O halde, bazı önemli edinimler aile ve çevreden verilir ki, bizim kültürel yapımızda, çocuğun yetişmesinde ailenin etkin bir işlevi vardır. Din eğitimi de (namaz dahil), ailenin verdiği edinimler arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Okul ise din öğretiminin, dini bilgilerin verildiği yerdir. Kaldı ki, dua ezberlemekten tutun, namazın nasıl kılınacağı, nasıl abdest alınacağına yönelik teorik bilgiler, ilkokul 4. sınıftan başlayarak lise son sınıfa kadar 11 yıl okullarda zorunlu ders olarak okutulmaktadır. Ayrıca, din eğitimi almak isteyenler için devletin kurumları vardır. Yine ‘‘din adamı'' olmak isteyenler için de imam-hatip liseleri ve devamı olan ilahiyat fakülteleri bulunmaktadır. Bütün bunlara ek olarak, 8 yıllık zorunlu ilköğretim tasarısı, okullarda zorunlu okutulan Din Kültürü ve Ahlak öğretimine dokunmamaktadır. Okul dışındaki din eğitim-öğretimi veya Kuran kursları ve hafızlık eğitiminin, kişilerin kendi, küçüklerin de yasal temsilcilerinin istemine bağlı olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca verileceği yasal hüküm haline getirilmektedir. Bu kurslar, hafta sonu tatili, yaz tatili gibi ders dışı zamanlarda verilebilecektir.