A.A
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2009 15:02
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, geçmiş yıllarda insanlarda görülen salgın hastalıkların yüzde 66'sının hayvanlardan bulaştığını, ancak günümüzde bu oranın yüzde 75'e çıktığını söyledi. Saygılı, orandaki bu artışın sebebinin de yine insanoğlu olduğunu iddia etti.
Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Ankara’da aile hekimliğine geçilmesine ilişkin Hekimevi’nde düzenlediği basın toplantısında Ankara’da aile hekimliği uygulamasına 2010 Ocak ayında geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Aksoy, bu çerçevede personel eğitimlerinin başladığını ifade ederek, “Aile hekimliği sisteminin önemli etaplarından bir tanesi de aile hekimliği uyum eğitimleridir” dedi.
“EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDAN TC KİMLİK NO KAYDINI YAPTIRIN”
Ankara İl Sağlık Müdürü Aksoy, Aile hekimliği sistemine geçişin sağlıklı olabilmesinin en önemli unsurunun, düzenli ve sağlıklı kayıtların yapılabilmesi olduğunu söyleyerek, “Sağlık ocaklarımız düzenli olarak her yıl, ev ev dolaşarak vatandaşlarımızın kayıtlarını yapmaktadır fakat; çeşitli nedenlerden dolayı ulaşılamayan vatandaşlarımız olmaktadır” dedi. Geçiş sürecinin eksiksiz olabilmesi için kayıtların önemli olduğunu kaydeden Aksoy, “Bu nedenle, geçiş sürecinin eksiksiz olabilmesi için herkesin T.C. kimlik numaraları ile, en yakın sağlık ocaklarına başvurarak kayıtlarını kontrol etmeleri ya da yaptırmaları gerekmektedir” diye konuştu.
YAKLAŞIK 1300 AİLE HEKİMİ HİZMET VERECEK
Aile hekiminin tanımını da yapan İl Sağlık Müdürü Aksoy, “Aile hekimi, tıbbi bakım isteyen kişiye, yaş, cinsiyet ve hastalıktan bağımsız, kapsamlı ve sürekli sağlık bakımı sunmakla sorumlu olan hekimdir” dedi. 3 bin 500 nüfusa 1 aile hekimi düşeceğini ifade eden Aksoy, bu rakamın Ankara genelinde yaklaşık bin 300 aile hekimi anlamına geldiğini belirtti. Birçok hekimin aile hekimliği uygulamasını beklediğini kaydeden Aksoy, “Kurum hekimliği yapanlar, serbest çalışanlar da belirli kriterler dahilinde aile hekimi olabilirler, eğitim verilebilir. İlk aşamada pratisyen hekimler aile hekimi olacak. Ancak zamanla uzmanlar yetişecek. Başvuran hekimler hizmet puanlarına göre atanacak” diye konuştu.
AİLE HEKİMLİĞİ ÜCRETSİZ OLACAK
Aile hekimliğinin ücretsiz olacağını bildiren Aksoy, “Aile hekimliği ile hastanelere gereksiz sevkler azalacak, hastanelerdeki kalabalık ve kuyruklar ortadan kalkacak” dedi. Aksoy şöyle devam etti:
“Aile hekimliği birçok kolaylığı da beraberinde getirecek. Aile hekimi kişinin ikametine yakındır, kendisine kolay ulaşılır. Kişiler, hekimleriyle güvene dayalı bir ilişki kurabilir, danışmanlık hizmeti alabilir, hastanelere gereksiz sevkler azalır. Hastanelerdeki kalabalık ve kuyruklar ortadan kaldırılabilir; daha kaliteli hizmet imkanı oluşur. Düzenli sağlık kayıt sistemi kurulabilir ve sağlık hizmetleri konusundaki memnuniyet artar” dedi.
Aksoy, uyumla ile kişilerin özgürce kendi hekimini seçebileceğini; aile hekimini değiştirme imkanının da tanınacağını söyleyerek, “Ancak değiştirilmesi için 6 ay geçmesi gerekecek” dedi.
ANKARA İLE BİRLİKTE 22 İLDE AİLE HEKİMLİĞİ OLACAK
Aksoy, İlk pilot il olan Düzce’de aile hekimliği uygulamalarına 2005’te başlandığını söyleyerek, ikinci aşama Pilot İl sayısı ise 10 olarak belirlenmiştir. 2007 yılında üçüncü aşama olarak 13 il daha pilot il kapsamına alınmıştır. 2008 yılı dördüncü aşama pilot il sayısı 35’tir. Ankara ili ile birlikte kalan 22 il Aile Hekimliği Pilot İl kapsamına alınmıştır” dedi.