Sorular ve cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2004 01:56

Ramazan orucunu müteakip 6 gün oruç tutulursa bütün yıl oruç tutulmuş gibi sayılır diyorlar, doğru mu? Ramazan orucundan başka hangi günler oruç tutmak sevaptır? Farz namaz borcu varken sünnet kılınır mı?

Mehmet Yüce/ANKARA

Ramazandan sonra şevval ayında oruç tutmanın, bütün bir yıl oruç tutmuş gibi sevap kazandıracağı şeklinde bir hadis vardır. Muharrem ayının dokuzuncu gününü onuncu günü ile veya onuncu gününü on birinci günü ile beraber oruç tutmak sünnettir. Kameri ayların on üç, on dört ve on beşinci günleri ile pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak mendup (güzel) sayılmıştır. Farz namaz borcu olan, sünnet namazları kılabilir.

Hz. Ali için ‘Hayder-i Kerrar’ deniliyor. Bunun anlamı nedir?

Bahadır Şimşek/İSTANBUL

Hayder ‘aslan’, kerrar ‘döne döne hamle eden’ demektir ki Hz. Ali’nin cengaverliğini ifade etmek için kullanılmaktadır.

Hastalara şifa olması dileğiyle mezarlardan toprak alıp üzerinde taşımak doğru mudur?

Fuat Kaçar/İSTANBUL

Kesinlikle doğru değildir. Bu bir cehalet nişanesidir. Batıl inançtır.

Almanya’da yaşayan Müslüman bir Türk’üm. Eşim Alman. Bir de çocuğumuz oldu. Eşimin Müslüman olmasını çok istiyorum. Ama kabul etmiyor, ne yapmalıyım?

F.R./ALMANYA

Eşiniz kendi dinini koruma ve gereklerini yerine getirme hakkına sahiptir. Dinimiz, insanların Müslüman olmaları için baskı yapılmasını kesinlikle yasaklamıştır. Her ferdin istediği dini seçme özgürlüğü vardır. Nitekim, Bakara Suresi 256. ayette ‘Dinde zorlama yoktur’ buyurulmuştur. Eşinize dinimizin engin hoşgörüsünü ve toleransını göstermenizi öneririm.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!