Sorular ve cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2003 02:01

a) Kız kardeşim ve kocası ile hacca gidebilir miyim, dinen sakıncası var mı, bir bayan olarak haccım kabul olur mu?

b) Peygamberimiz (S.A.V.) miraca çıkarken neden amcasının kızı Ümmühan'ın evinden çıktı ve tekrar oraya döndü?

c) Üç İhlas, bir Fatih okuyup torunumun adını kulağına çağırdım (seslendim) bu doğru mu, bayanlar ad koyabilir mi?

a) Kız kardeşiniz ve kocası ile hacca gidebilirsiniz.

b) Peygamberimizin miraç gecesi Ümmühan'ın evinde olmasının özel bir sebebi yoktur.

c) Bayanlar da çocuklarına ad koyabilirler. Üç İhlas, bir Fatiha okuyup çocuğun kulağına adını seslendirmek diye bir şey yoktur, asılsızdır.

Kadınlar imamlık yapabilir mi?

Kadınların namazda imamlık yapması, bir kadının hemcinsleri olan diğer kadınlara imamlığı ile kadın-erkek karışık cemaate veya sadece erkeklere imamlığı olarak iki kısma ayrılır.

Kadının hemcinsleri olan diğer kadınlara imamlığı konusunda, Hz. Peygamber'in (s.a.v) hanımlarından Ümmü Seleme ve Hz. Aişe'nin kadınlara imam olarak namaz kıldırdıklarına, bu durumda öne geçmeyip ilk safın ortasında durduklarına dair ilk devir hadis kaynaklarında bilgiler vardır. Kadınların günlük 5 vakit namazda olduğu gibi, teravih namazında da diğer kadınlara imamlık yapmaları İslam fakihleri tarafından caiz görülmüştür.

Bir kadının, erkeklere veya kadın-erkek karışık cemaate imamlık yapması ise, ilk hadis kaynaklarından Ahmet B.Hanbel'in Müsned'inde, Ebu Davud'un Sünen'inde, İbn Huzeyme'nin Sahih'inde, Beyhaki'nin Sünen-i Kebir'inde, Hakim'in Müstedrek'inde ve diğer pek çok kaynakta yer alan bir bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.v.) istisnai olarak Ümmü Varaka isimli hafız-ı Kur'an bir sahabiyye hanımın kendi ev halkına imamlık yapmasına izin vermiştir. Ümmü Varaka'nın ev halkı ise, ölümünden sonra azat olmaları kaydıyla hür kıldığı biri erkek, diğeri hanım iki köleden ibaretti.

Bu rivayete dayanarak İmam Ahmed, Ebu Sevr, Müzeni, Laberi, İbn Teymiyye gibi alimler, kadının zaruret halinde erkeklere de imamlık yapabileceğini söylemişlerdir.

İmam-ı Azam Ebu Hanife, Şafii gibi müçtehidler ile Cumhur-ı Fukaha ise kadının erkeklere imamlığını caiz görmemişlerdir.

Bizim komşumuz fakir ve gayrimüslim. Zekátımızı ona vermek istiyoruz. Gayrimüslim birisine zekát verilir mi?

Bahriye OKUYAN/İSTANBUL

Zekát Müslüman'dan alınır Müslüman'a verilir. Dolayısıyla gayrimüslime zekát verilmez. Zekát dışında fakir olan gayrimüslim komşunuza bağışta bulunabilir, sadaka verebilirsiniz.

Bazen internette e-posta, bazen de evlerimize ‘‘dilek duası’’ adı altında yazılar gönderiliyor ve bu duaları dağıtmadığımız takdirde büyük felaketlere maruz kalacağız gibi yazılar gönderiliyor. Bunların dini bir dayanağı var mıdır?

Sabriye ŞELALE/ADANA

Dini ve ilmi hiçbir dayanağı olmayan bu tür anlamsız yazılar Müslümanları asılsız hurafe şeylere inandırmak ve böylece müslümanlar arasında batıl inançların yayılmasını sağlamak maksadıyla art niyetli kişiler tarafından yazılmaktadır. Bu yazıları çoğaltıp etrafa yaymak, bilmeden bu kişilerin amaçlarına hizmet etmek ve yardımcı olmaktan başka bir şey değildir. Bu tür hurafelerden uzak duralım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!