Sorular ve Cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve Cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2003 01:39

Adak kurbanını türbede kesmek lazım diyorlar. Bu doğru mu?

Fırat OLGUN/ GAZİANTEP

Adak kurbanının türbede kesilmesi doğru değildir. Çünkü türbede kesildiği zaman orada defnedilmiş zat için kesildiği imajı vermektedir. Halbuki kurban sadece Allah için kesilir.

Saçlarımı örüyorum. Boy abdesti alırken onları bozmak zor ve zaman alıyor. Bana kolaylık gösterir misiniz?

Fatma ÜNAL/ANKARA

Boy abdesti alırken kulak hizasından aşağı inen uzun saçın ıslatılmasına gerek yok. Saç diplerinin ıslatılması yeterlidir.

Namaz kılarken başımıza sarık sarıp bir ucunu sarkıtmanın daha çok sevap olduğu konusunda Peygamberimizin hadisi var mıdır?

Yusuf GÜZEL/URFA

Bilindiği üzere, İslam'dan önce ve Hz. Peygamber'in (s.a) yaşadığı dönemde Arabistan'da, başa sarık sarmak yaygın bir ádetti. Başı güneşin yakıcı sıcaklığından korumak için, esasen buna ihtiyaç vardı. Hz. Peygamber de, o dönemdeki bütün insanlar gibi, genel olarak başına sarık sarıyordu. Ancak bu, ibadet amacıyla yapılan özel bir davranış değildi. Bu itibarla, namazı sarıklı veya sarıksız kılmanın çok sevap kazanma yönünden hiçbir önemi yoktur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.) Efendimiz, ‘‘Yüce Allah sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza değil, kalplerinize, iş ve davranışlarınıza bakar’’ buyurmuştur. Bu itibarla, kılınan namazın sevabı şu veya bu kıyafetle kılınmasına göre değil, kişinin samimiyetine ve ibadetine göstereceği dikkate göre çok veya az olur. Sarıkla kılınan namazın faziletine dair nakledilen hadislerin hemen hepsi zayıftır. Büyük hadis bilgini el-Acluni, bu hadislerle ilgili olarak ‘‘her biri diğerinden daha zayıf’’ değerlendirmesini yaptığı gibi, İmam Buhari de ‘‘es-Sahih’’ adlı eserinde sarığın faziletiyle ilgili hiçbir hadis nakletmemiş, böylece bu konuda sahih hiçbir hadis bulamadığını göstermiştir.

Ben bir süpermarketten hırsızlık yaptım. Şimdi ise çok pişmanım. Helallik almam ise imkánsız. Ben affedilir miyim?

Market sahibinden, hayatta değilse mirasçılarından bir yolla helallik almanız gerekir. İsterseniz biz de size yardımcı oluruz. Yüce Allah kul hakkını bağışlamaz.

El öpme dinimizde var mıdır? Kimlerin eli öpülür?

Serap ERİM/İSTANBUL

El öpme, peygamberimiz döneminde olmayan ve sonradan çıkarılan bir saygı ifadesidir. Anne, baba ve büyüklerin elleri öpülebilir. Ancak mübalağadan kaçınılmalı. Nüfuz ve iktidar sahibi kişilerin ellerini riyakárca öpmek hoş değildir.

Oyuncak bebeklerin evde bulundurulmasının haram olduğu sizce doğru mudur?

Ayşe MUTLU/İZMİR

Çocukların oynadığı bebek, hayvan ve benzeri oyuncakların imal edilmesinde, satılmasında ve evde bulundurulmasında dini yönden bir sakınca yoktur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!