Soralım öğrenelim: Yollara neden tuz atılır?

Güncelleme Tarihi:

Soralım öğrenelim: Yollara neden tuz atılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 21:09

Geçen karda da bir okur bana aynı şeyi sormuş, ben de ciddi ciddi cevap vermiştim. Eski e-postalara baktım ama bulamadım, kimdi. Acep sambadi beni kafaya mı alıyor dersiniz? Efendim, buzlanmayı önlemek veya buzlu yolları açmak için tuz kullanılır malumunuz. Tuz atılınca donma engellenir veya don çözülür. Bunun sebebi nedir? (Ne kadar didaktik bir köşemiz var Allah okurlarına bağışlasın!)

Haberin Devamı

Buz, suyun donmuş yani soğuk etkisiyle katılaşmış halidir. Sıvı haldeyken dağınık duran su molekülleri, sıfır derecede birbirine düzenli bağlanır. Böylece su donar yani katılaşır. Halbuki, tuzun içindeki klorür ve sodyum molekülleri, arasına girdiği su moleküllerinin birbirine düzenli bağlanmasını, yani donmasını güçleştirir. Böyle olunca da, içinde tuz olan suyun donması için, hava sıcaklığının (atılan tuza göre) -7, -8 hatta -10 dereceye inmesi gerekir. Yine aynı sebeple, hava sıcaklığı -7 ilâ -10 derecenin altındaysa, tuz atmanın faydası olmaz.

2006/2007 kışında tekrar yayınlamak üzere, şimdilik hoşça kalın!

 

*

 

Bu arada, konu açılmışkene…

 

Karda zordur yürümek, anladım gelmeyecek…

 

Allah razı olsun Bursa Uludağ Üniversitesi’nden bir öğretim üyesi “buzda ve karda nasıl yürünmesi gerektiği” hususuna bilimsel bir açıklama getirdi. Özetle:

 

- Soğuk ve karlı havalarda zemin buzlu olduğu için düşme olaylarında artış yaşanmaktadır.

Bu bir hipotez değil bir veridir, dikkatinizi çekerim. Buna binaen…

Haberin Devamı

 

- Bu hava koşullarında, özellikle vücudun dengesini bozan tansiyon, kireçlenme gibi şikayetleri olanların ve yaşlıların daha dikkatli davranmaları gerekir.
- Dengeyi bozacak sağlık şikayetleri olanlar ve 50 yaşın üstündeki kişiler, özellikle bu tarz havalarda ucu lastik destekli bastonla yürümeliler,

- Vatandaşların, topuksuz, altı lastik ve yere tutunabilen ayakkabılar kullanmaları yararlıdır.
- İnsanlar, karlı zeminden kaçmak için buzlu zemine basmayı tercih ediyorlar, halbuki buzlu zemin daha tehlikelidir.
- Kaygan zeminde yürürken, ellerin ceplerde olmamasının herhangi bir düşme halinde tutunma açısından faydası vardır.
- Yaşlı insanlarda kemikler daha zayıf olduğu için herhangi bir düşme sonucunda yaralanmalar daha fazla olabilildiği için, yaşlıların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmaması, çıktıklarında da karlı ve buzlu zeminlerde çok dikkatli yürümeleri gerekir.

Hürriyetim’deki bu habere yorum yazan Emre Eren adlı bir okursa, şöyle diyor:

“basinda istanbul icin yapilan tantana'nin yarisi bile ankara icin yapilmadi. medya kuruluslari bu baskiyi ankara buyuksehir belediyesi uzerinde de kursa belki ekipler daha etkili ve daha sorumluluk bilinci icinde calisirlardi. sorma hakkimi kullanmak istiyorum; tum medya kuruluslari; turkiye sadece istanbul'dan mi ibaret? neden haber bultenlerinde hava sartlarinin tartisildigi ve bilgiler verildigi bolumlerin %90'i istanbul'a ayriliyor?”

Cevap veriyorum:

(1) Ulusal gazete ve televizyonların yazı işleri İstanbul’dadır.

(2) Gazeteciler, kendi canları yanmadan, halkın çektiği eziyetin farkına varmazlar.

(3) Gazetecilerin çektiği sıkıntının haber değeri büyüktür.

Bilmem anlatabildim mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!