Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar 1992'den beri ‘yüzyılın depremi'nin yaklaştığını söylüyordu ve...
Korkunç deprem, İstanbulluları uykusunda yakaladı. En büyük yarayı çok sayıda binanın çöktüğü Avcılar aldı. Hayatını kaybedenlerin sayısı enkaz kaldırıldıkça artıyor. Can kaybı yaşanan diğer yerler Bağcılar, Bayrampaşa, Çatalca, Güneşli, Halkalı, Sefaköy ve Tuzla.
Avcılar, Reşitpaşa Caddesi'nden itibaren her sokakta bir enkaz var. Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi'nde çöken bir apartmanda aynı aileden beş kişi öldü. Yıkılan binaların büyük bölümü yeterli malzeme kullanılmadığı için yerle bir oldu.
Büyük sarsıntıyla sokağa fırlayan milyonlarca insan cep telefonlarıyla yakınlarından, el radyolarıyla deprem hakkında bilgi almaya çalıştı. Elektriklerin kesilmesi, telefon hatlarının kilitlenmesi İstanbulluların da, şehir dışındaki yakınlarının da korku ve üzüntüsünü arttırdı.
İstanbul'un çok yakınından, Marmara Denizi'nden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda 1992'den bu yana büyük bir deprem olması bekleniyordu. Bu deprem gerçekleşseydi, İstanbul kıyıları dev dalgaların altında kalacak ve sarsıntı binlerce insanın ölmesine neden olacaktı.
KRİZ MASALARI
Evi hasar görenler ne yapacak, nereye başvuracak?
Depremzedelere yardım için hangi numaraları arayacaksınız?
Kan bağışı ve para yardımında bulunmak için hangi yolu izleyeceksiniz?
Evsiz ve yiyeceksiz kalanlar için başvuru yapılabilecek kamu kuruluşu.
Deprem sonrası nelere dikkat edeceksiniz?
İşte bu sorularınıza, depremin hemen ardından kurulan kriz masaları cevap verecek ve yardımcı olacak. Vilayet ve Büyükşehir Belediyesi ait iki ayrı kriz masası İstanbullular'ın depremle ilgili tüm sorularına yol gösterici adreslere sizi yönlendirecek.
AYRICA:
Yaşanan afet dolayısıyla Nöbetçi Eczanelerin sayısı artırıldı. Nöbetçi eczanelerin tam listesi ve yenilerini öğrenebileceğiniz telefon numarası.
Şehirdeki Hastane ve ambulans numaraları.
Yangın ihbar, doğalgaz ve elektrik sorunları için aranacak numaralar.
Asayiş, Zabıta müdürlükleri, kaymakamlıklar...