Güncelleme Tarihi:
ÇEK Cumhuriyeti’nin en çok okunan kadın yazarlarından Simona Monyova (44), son çıkan romanının son sayfalarında tarif ettiği şekilde öldürüldü.
Monyova, Brno kentindeki evinde geçen perşembe günü, aldığı bıçak darbeleriyle öldürülmüş olarak bulundu. Simona Monyova son romanı ‘Kalp Acısı’nda da, bir zamanlar mutlu olan, ancak kıskançlık nedeniyle evlilikleri şiddete dönüşen bir çifti anlatıyordu. Monyova gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kalp Acısı’ndaki konu ve karakterleri kendi hayatımdan esinlenerek oluşturdum. Bu tutku, entrika, arzu, kıskançlık, seks, yalanlar ve intikamla dolu bir roman” demişti. Romanın kahramanı kadın, kocası tarafından bıçaklanarak öldürülüyordu.
Yaralı kocası tutuklandı
Polis şu anda tek şüphelinin, yazarın kocası Boris Ingr (45) olduğunu açıkladı.
Ingr da gözleri, midesi ve sırtındaki yaralardan dolayı tedavi altında olduğu için henüz sorgulanamadı. Arkadaşları, Monyova’nın boşanmaya çalıştığını ifade etti. Monyova yılda en az iki kitap yayınlıyordu.
Bu sergi belleğinizi tazeleyecek
C.A.M Galeri’nin, geçtiğimiz perşembe günü açılan ‘Reminder’ sergisi; Alev Gözonar, Burcu Yağcıoğlu, Dieter Mammel, Emir Uras, Mahmut Celayir ve Murat Germen’in eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, bir tür son ve ön gösterim niteliğinde. Reminder, 10 Eylül tarihine kadar görülebilir. Adres: C.A.M Galeri/ Akaretler.
7 ayda 1883 tarihi eser iade edildi
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2007-2011 yılları arasında toplam 3 bin 610 adet tarihi eser Türkiye’ye geri kazandırıldı. Bakanlık, 2011 yılının ilk 7 ayında toplam 1883 adet tarihi eseri Türkiye topraklarına geri kazandırarak son 8 yılın en yüksek rakamına ulaştı. ANKA
Kitap açılımı
Umut ERDEM/ANKARA
Kütüphanelerdeki özel yazma eserlerin, süreli yayınların ve kâğıt koleksiyonlarının muhafazası ve korunması için çalışma başlatılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu amaçla özel bir ekip oluşturacak, dünyaca tanınan uzmanlara ulaşılacak, böylece Türkiye’nin yazılı kültür mirası gelecek nesiller için ‘sağlam’ kalacak.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, kütüphanelerdeki özel yazma eserlerin, süreli yayınların ve kâğıt koleksiyonlarının muhafazası ve korunması için çalışma başlatıyor. Bu doğrultuda kâğıt restorasyon ve konservasyon uzmanlarından oluşan bir ekip kurma kararı alan Bakanlık, uygulamaya Süleymaniye Kütüphanesi’nden başlayacak.
Çalışma, bakanlığın 2011’in ikinci yarısında yapacakları çalışmalarının yer aldığı “Beklentiler Raporu”nda “Süreli Yayın ve Kâğıt Koleksiyonlarının Muhafazası” başlığıyla yer aldı. Öncelikle kitaplarda hasar tespitlerinin belirlenerek, hasar türleri üzerinde tanımlamaların yapılacağı vurgulanan raporda özetle şunlar aktarıldı:
Uzmanlara ulaşılacak
“Koruma ve yenileme çalışmalarına bilimsel ve teknik destek verilecek. Kâğıt restorasyon ve konservasyon uzmanları, ilgili kurumları ve dünyada bu konuda söz sahibi enstitü ve kuruluşlarla bağ kurularak kültürel mirasın korunması için uzman ekip yetiştirilecek. Öncelikle pilot olarak seçilen Süleymaniye Kütüphanesi ve bağlı kütüphanelerde gerek depo şartlarının iyileştirilmesi, gerekse yıpranmış eserlerin restore edilmesi üzerine araştırmalar başlatılacak. Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi ve bağlı kütüphanelerde bulunan eserlere uygun temizleme ve koruma teknikleri belirlenecek ve daha sonra uygulamalar yapılacak. Milli Kütüphane Koleksiyonu’nda bulunan yaklaşık 28 bin cilt Arap harfli nadir
el yazması eser, 36 bin cilt Arap harfli matbu eser ile 1927 değişik başlıkta 5 bin 500 cilt Arap harfli Türkçe süreli yayının mikrofilmleri çekilerek mikroform ortamına aktarılacak.”
Naim Tirali adına öykü ödülü
GAZETECİ yazar Naim Tirali adına ailesi tarafından, her yıl Naim Tirali’nin doğum günü olan 25 Aralık tarihinde verilmek üzere öykü ödülü konuldu. Tutarı 5.000 TL olan ödül, seçici kurulun 1 Eylül 2010 - 30 Eylül 2011 tarihleri arasında yayımlanmış öykü kitapları içinden belirlediği bir esere verilecek. Seçici kurulunda Doğan Hızlan (başkan), Semih Gümüş, Yekta Kopan, Cevat Çapan, Oktay Akbal, Nursel Duruel ve Emine Tirali’nin yer aldığı ödüle başvurular, 30 Eylül akşamı saat 17.00 ye kadar devam edecek. Adres: Türk Dili Dergisi, Mühürdar Cad. No:101 Kat 2
Daire 5, 34710 Kadıköy/ İST. Tel : (216) 330 31 21.
Hera’nın Şehri’ne kadın el değdi
TEKİRDAĞ’ın Karaevlialtı mevkii sınırları içinde bulunan Heraion-Teikhos (Hera’nın Şehri) antik kentindeki kazılarda 10 yıldan beri kadın işçiler de görev alıyor. Kazı Başkanı Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, özellikle kadınlarla çalıştıklarını belirterek, şöyle dedi: “Antik kentte yaptığımız kazılarda pek çok buluntu elde ediyoruz. Bunu en çok da işçilerimize borçluyuz. Kadınlar daha nazik ve kibar olduğundan, işçilerimizi özellikle kadın seçiyoruz. Kadınlar eserlere çok nazik ve kibar davranıyor. Kadın işçilerin hassasiyeti sayesinde buluntuların zarar görme olasılığı düşüyor.” A.A