Songül yarı finalde

Güncelleme Tarihi:

Songül yarı finalde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2007 18:23

Haberin Devamı

BATI Alman Radyo ve Televizyon kurumu WDR'in her yıl düzenlediği "Çılgın Halk Şarkıları 2007" (Närrische Hit Parade 2007) adlı yarışmada Kölsch şivesiyle şarkı söyleyen Songül Wiesmann (34), Cuma günkü yarı finale kaldı.

Bugün (Cuma) saat 20.15'te WDR televizyonundan canlı olarak yayınlanacak programda Songül, grubu Rubbedidub ile "Eimol em Levve" (Hayatta Bir Kez) şarkısı ile yarışacak.

Yarışmadaki ilk Türk

Önceki gün WDR televizyonunda yapılan son provaya katılan Songül yarışmayla ilgili olarak şunları söyledi:

"Çok heyecanlıyım. Biraz garip olacak ama Cuma akşamı telefonla yapılacak oy vermede herkesin beni desteklemesini çok istiyorum. Çoğu kimse bir Türk kızının Kölşçe şarkı söylediğini duyunca çok şaşırıyorlar. Türk arkadaşlar da 'Neden Türkçe şarkı söylemiyorsun?' diyorlar. Ama ben Köln`de doğdum burada büyüdüm ve yaşıyorum. Bu yörenin kendine has şarkılarını da çok iyi söylüyorum. Bunu yaşamımın bir rengi kabul ediyorum."

/images/100/0x0/55eae180f018fbb8f89ca51e

Haberin Devamı

Köln'ün en çok satan gazetesi Kölner Express, Songül hakkında yaptığı haberde, "Köln'ün Jenifer Lopez'i herkesi büyülüyor. Mükemmel bir ses. İnsan daha fazlasını istiyor" yorumunda bulundu.

 Kölsch nedir?

Köln ve çevresinde 13.yüzyıldan beri konuşulan ve biraz Fransızca’dan, biraz da eski Almanca’dan etkilendiği söylenen bir dildir. İlk duyulduğunda çağdaş Almanca’dan bir hayli farklı, sanki bambaşka bir dilmiş gibi gelen Kölsch Orta Ren ile Rheinland-Pfalz eyaletleri arasında bir geçiş şivesidir. Almanca’nın bir lehçesi olmasına karşın, kendine has gramer kuralları da içerir. Çağdaş Almanca’da yer almayan bazı dil bilgisi kuralları, Kölsch’te normal karşılanır. Bazı kurallarının ise İngilizce'ye benzediği bile söylenir. Almanca’nın en eski şivelerinden olmasına karşın günümüzde de pek çok kişi tarafından konuşulan, korunması ve geliştirilmesi için akademiler açılan Kölsch ile yazılmış pek çok edebi eser, tiyatro oyunu ve şarkılar mevcuttur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!