Güncelleme Tarihi:
Savaş Dinçel'in cenazesinden fotoğraflar...
Savaş Dinçel'in fotoğrafları için tıklayın...
Savaş Dinçel'in hayat hikayesi
İstanbul'daki evinde dün geçirdiği iç kanama sonucu hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Savaş Dinçel'in cenazesi, toprağa verildi.
Dinçel'in Teşvikiye Camisi'ne getirilen Türk Bayrağı'na sarılı cenazesinin önüne fotoğrafı ile Nazım Hikmet Vakfı tarafından çiçek konuldu. Tabutun üzerine de Dinçel'in önceden giydiği belirtilenFenerbahçe Kulübüne ait bir forma konuldu.Törende, Dinçel'en eşi Sumru Dinçel ve oğlu Barış Dinçel'in tabutun önünde beklerken gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Dinçel'in cenazesi, burada öğle vakti kılınan namazın ardından alkışlar eşliğinde cenaze aracına konuldu. Dinçel'in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.
Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, sanatçılar Ferhan Şensoy, Berhan Şimşek, Cihat Tamer, Mehmet Ali Alabora, müzisyen Cahit Berkay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Bakan Ertuğrul Günay, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bayramın birinci gününde Türkiye'nin sanatseverlerinin derin bir acıyla karşılaştıklarını belirterek, herkese sonsuz sabırlar dilediğini söyledi.
Günay, Dinçel'in sanat dünyasında özel insanlardan biri olduğunu ifade ederek, “Tiyatro, sinema ve karikatür alanında özel yeteneği olan bir insandı. Uzun yıllardan beri canlandırdığı bazı rollerle sinema ve tiyatro dünyasında unutulmaz tiplemeler yarattı. Karikatür alanında da çok önemli çalışmaları oldu” dedi.
Dinçel'i erken yaşta yitirdiklerini belirten Günay, “Çünkü 65 yaş erken yaş demektir. Kendisine sonsuz rahmet diliyorum. Başta ailesi olmak üzere sevenleri, yakınları ve dostlarına sonsuz sabır diliyorum” diye konuştu.
Günay, uzun yıllardan beri Dinçel'i takip ettiğini belirterek, Dinçel'in kendisi ve sanatseverler için özel bir kayıp olduğunu söyledi.
Tiyatrocu Ali Yavuz da Dinçel ile 48 yıldır aynı yolda olduklarını belirterek, “Çok yaratıcı, verimli, üreten bir insandı. Çok boyutlu bir sanatçıydı. Sanatçı gibi sanatçı bir insandı. Çok büyük bir sırdaşımı, dostumu kaybettim” dedi.
Berhan Şimşek de Dinçel'in aynı zamanda bir öğretmen olduğunu belirterek, “Üreten bir insandı. Erken kaybettik. Mekanı cennet olsun” diye konuştu.
Cihat Tamer ise Dinçel'in çocukluk arkadaşı olduğunu söyleyerek, “Babalarımız ortaktı. İkinci dünya savaşı çocukları olduğumuz için babalarımız birimizin adını Cihat, birimizinkini de Savaş koydu. Savaş Dinçel çok güzel şeyler üretti. Uzun süre hatırlanacak anılacak bir arkadaş” dedi.
Hem iyi bir oyuncu hem de karikatüristti
Savaş Dinçel, 1942 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokulu Koca Ragıp Paşa İlkokulu'nda okuduktan sonra eğitimine İstanbul Erkek Lisesi'nde devam etti. Ardından İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne başladı. Tiyatro eğitimine devam ederken bir yandan da karikatür çizmekteydi. 1962 yılında başladığı İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan 1980'de sıkıyönetim ilan edilmesiyle uzaklaştırıldı. Bir dönem Güldürü Eğitim Merkezi'nde ve Günaydın Gazetesi'nde karikatürist olarak çalıştı. Günaydın Gazetesi'ndeki "Tonton" adlı karikatürü ile tanındı. Münir Özkul Tiyatrosu, AST Tiyatrosu, YEN-AR Tiyatroları'nda çalışan Dinçel, Müjdat Gezen'le birlikte Miyatro Vatandaş Tiyatrosu'nu kurdu. Bir süre sonra, Danıştay kararı ile Şehir Tiyatroları'na dönen Dinçel, iki tane karikatür sergisi açmıştır. 2000 yılında "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" adlı filmde canlandırdığı Hacı karakteriyle, 8. ÇASOD Film Ödülleri'nde ve 22. SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nde "En İyi Erkek Oyuncu" Ödülleri'ni alan usta oyuncu, 2002 yılında ATV'de "Ekmek Teknesi" adlı dizide Nusret Baba rolüyle karşımıza çıktı. "Bir İhtimal Daha Var", "Eve Dönüş", "Ağır Roman", "Hababam Sınıfı Güle Güle" gibi filmlerle ve "Bizimkiler" adlı dizide oynayan Dinçel, son olarak atv'de oynayan "Sessiz Gemiler" adlı yapımda rol alıyordu.
Savaş çok iyi bir dosttu