Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2001 00:00
İçinde bulunduğumuz Mayıs ayının ilk yarısında, ülke genelinde görülen yağışlara rağmen, enerji amaçlı barajlarda, geçen yıla göre yüzde 26 oranında daha az su bulunuyor.
DSİ yetkililerinin veridiği bilgiye göre, Mayıs ayındaki yağışlar özellikle Doğu ve Güney bölgelerinde etkili olurken,bu bölgelerde depolanan su miktarları arttı. Mayıs ayının 15 günlük yağışlarının tüm yurtta uzun yıllar ortalama değerlerinden daha fazla olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu yağışlar sonucunda enerji barjlarındaki su miktarının iki haftada 3,5 milyar metreküp arttığını kaydettiler.
Yetkililer, enerji amaçlı barajlardaki son duruma ilişkin şu bilgileri verdiler:
''Enerji barajlarımızın su rezervleri, son iki yıldır hidrolojik koşulların öngördüğünden fazla su çekilmesi ile 1999-2000 yıllarında gözlenen ve halen devam eden kurak dönemin etkisi ile oldukça azalmıştır. Enerji barajlarımızda 15,1 milyar metreküp kullanılabilir su bulunmaktadır. Bu tarihlerde enerji barajlarında 20,4 milyar metreküp su bulunmaktaydı. Enerji amaçlı barajlarımızda geçen yıla göre yüzde 26 oranında daha az su bulunmaktadır.''
İÇME SUYU BARAJLARI
Yetkililer, içme ve kullanma suyu amaçlı baraj rezervlerinde son haftalarda önemli bir artış olmadığını ve geçen yıla göre yüzde 28 oranında daha az kullanılabilir su bulunduğunu bildirdiler. Buna rağmen 2001 yılında içme ve kullanma suyu sağlanmasında önemli bir yetersizlik beklenmediğini belirten yetkililer, bu konuda sıkıntı olmayacağını kaydettiler.
SULAMA AMAÇLI BARAJLAR
DSİ yetkilileri, sulama amaçlı baraj ve göllere ilişkin bilgi verirlerken de, sulama amaçlı baraj ve göllerde geçen yıla göre yüzde 38 oranında daha az kullanılabilir su bulunduğunu açıklayarak şu bilgileri verdiler:
''Yağış azlığı, genelde herhangi bir sulama tesisinden su alamayan ve doğal koşullara bağlı olarak bitki su ihtiyacını yalnızca yağışlardan temin eden çiftçileri etkilemektedir. DSİ barajlarında sulanan araziler, 2001 sulama mevsiminde büyük bir sorun yaşamayacaklardır. Son haftalarda yurdumuzda gözlenen yağışlar, barajlara olan katkıları yanında yağışla beslenen tarıma faydası nedeniyle de oldukça önemlidir. Son yağışlarla sulama amaçlı barajlardaki su miktarı 700 milyon metreküp artmıştır.''