Son temizlik

Güncelleme Tarihi:

Son temizlik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mehmetçik, PKK'ya karşı Türkiye sınırlarındaki en büyük operasyonu başlattı. Murat Operasyonu adı verilen ve biri orgeneral olmak üzere 24 generalin katıldığı operasyonla, PKK'nın yuriçinde tamamen kazınması amaçlanıyor. 39 bin 500 askerin katıldığı operasyonda, 400'ü aşkın terörist kıskaca alındı. İlk etapta 8'i sağ, 43 PKK'lı ele geçirildi.

Türkiye sınırları içinde PKK'ya karşı girişilen en kapsamlı askeri harekât başladı. Muş, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır arasında 16 bin kilometrekare genişliğindeki alan içinde gerçekleşen operasyona, 3 kolordu bünyesindeki 76 taburdan 39 bin 500 asker katılıyor.

23 Nisan günü birliklerin bölgeye hızla indirilmesinin ardından, 24 Nisan günü başlatılan ve ‘Murat Operasyonu’ adı verilen harekâtı, 1 orgeneral, 3 korgeneral, 3 tümgeneral ve 17 tuğgeneral olmak üzere, fiilen 24 general yönetiyor. 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Nahit Şenoğul, operasyonun ‘gerek gerçekleştiği bölge, gerekse katılım düzeyi bakımından Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bugüne kadar yapılan en büyük operasyon’ olduğunu söyledi.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ve 1997 yılında Kuzey Irak'ta yapılan büyük operasyondan da katılım açısından kapsamlı olduğu vurgulanan, ‘Murat Operasyonu’nun parolası, ‘Başarı’ olarak belirlendi.

400 TERÖRİSTE KISKAÇ

Bölgede bulunduğu sanılan 400-450 teröristi kıskaca alan birlikler, 5 günde 35'ini ölü, 8'ini de sağ ele geçirdi. PKK'nın Şenyayla Grubu'nun çökertildiği operasyonun ilk 5 gününde, 237 adet sığınak ve depo imha edilirken, 40 adet çeşitli silah, 9 telsiz, 5 ton yiyecek ve 7,5 kilo esrar ele geçirildi. Murat Nehri'nin güneyinde Elazığ Palu, Bingöl Genç, Muş Sarıyayla, Diyarbakır Kulp ve Hani'nin uç noktalar olarak alınması halinde oluşan elips şeklindeki bölgede kalan alan, uzun süredir PKK'nın Kuzey Irak'tan sızmaları sonrası toparlanma merkezi olarak biliniyor. Terör örgütü çoğunlukla bu bölgede toparlanıyor ve Türkiye'nin değişik bölgelerine buradan dağılıyor.

ÜSLENME BÖLGESİ

Orgeneral Şenoğul, Genelkurmay'ın basın turuna katılan gazetecilere dün operasyonla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Şenoğul, operasyonun yakalanan Şemdin Sakık'ın itirafları ile bir ilintisi olmadığını belirtti, şöyle dedi:

‘‘Bu operasyon şubat ayından beri planlanıyordu. Gerek gerçekleştiği bölge, gerek katılım düzeyi bakımından Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı askeri harekâttır. 16 bin kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Operasyona 7-8-9'uncu kolordular katılıyor. Toplam katılan tabur sayısı ise 76. 1 orgeneral, 3 korgeneral, 3 tümgeneral ve 17 tuğgeneral olmak üzere toplam 24 generalimiz fiilen harekâtın içinde.’’

Şenoğul, bölgenin özelliğiyle ilgili bilgi verirken de şöyle dedi:

‘‘Kuzey Irak'tan giren teröristler için bir toparlanma ve konaklama, üslenme bölgesiydi. Buradan muhtemel bölgelere dağılım oluyordu. Bu bölge, Türkiye içine yayılmaları açısından PKK'nın omurgası idi. Bütün amaç bu merkezi teröristten temizleyerek diğer bölgelere olan geçişleri de önlemek.’’

5 SAATTE 5 BİN ASKER

Orgeneral Şenoğul, 23 Nisan günü askeri birliklerin helikopterlerle belirlenen merkezlere indirildiğini belirterek, nefes kesen uçar birlik harekâtı ile ilgili olarak da şu açıklamada bulundu: ‘‘İlk gün 14 ayrı bölgeye 14 tabur çıkartıldı. 18 helikopterle 5 bin askerin 14 bölgeye bırakılması 5 saatte tamamlandı.’’ Orgeneral Şenoğul, 24 Nisan günü de 39 bin 500 askerin bölgede konuşlanmasının tamamlandığını söyledi. Şenoğul, Türkiye'nin birçok bölgesinden askeri birliklerin operasyona kaydırıldığını, Trabzon, Kars, Erzincan ve Sarıkamış'tan birliklerin bölgeye sevkinin sağlandığını söyledi. Şenoğul, çevirme harekâtına 7'nci Kolordu'nun Kulp ve Muş bölgesinden, 8'inci Kolordu'nun Palu'dan, 9'uncu Kolordu'nun ise Lice ve Genç kırsalından katıldığını kaydetti. Orgeneral Şenoğul, PKK'nın büyük bir panik içinde olduğunu da belirterek, ‘‘Yemek bulamıyorlar. Şemdin Sakık'ın yakalandığı haberinin de morallerini kötü etkilediği anlaşılıyor’’ dedi.

2 KORUCU ÖLDÜRÜLDÜ

Tunceli'nin Çemişgezek İlçesi'ne bağlı Gülbahçe Köyü'ne önceki gün saat 19.00'da gelen yaklaşık 15 kişilik terörist grubu, gönüllü korucu 75 yaşındaki Süleyman Naci Top ile 80 yaşındaki Mevlüt Liman'ı köy dışına çıkarak kurşuna dizdi. Yiyecek aldıktan sonra dağlık kesime kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede operasyon sürüyor. Bu arada yetkililer, saldırıyı, PKK'nın yanısıra aşırı sol örgüt mensup teröristlerin de gerçekleştirmiş olabileceğini belirttiler.

Mehmetçik PKK’yı kazıyor

PKK'nın ‘Güneydoğu’daki Bekaa'sı olarak bilinen, Diyarbakır'ın Hani, Lice ve Kulp ilçeleriyle, Bingöl'ün Genç ilçesi arasındaki üçgende, iki yıl önce düzenlenen ve 19 gün süren 'Atmaca' operasyonunda, PKK'ya darbe vuruldu. Mehmetçiğin 5 Nisan 1996 tarihinden itibaren çembere aldığı bölgede barınan 300 kadar teröristen 99'u ölü ele geçirildi, çatışmalarda 1 asteğmen ve 1 astsubay ile 28 asker şehit düştü. Şemdin Sakık'ın uzun süre, ‘‘Amed’’ ismi verilen bu sözde eyaletin sorumluluğunu yaparak binlerce teröristi eğittiği bölgedeki bu harekat, 24 Nisan 1996 tarihinde noktalandı. Bingöl'ün Genç ilçesi yakınlarındaki Sağgöze bölgesindeki ‘‘Musa Anter Kampı’’ başta olmak üzere, üç noktada yuvalanan teröristler, Bingöl ve Diyarbakır'dan havalanan helikopterlerle bombalandı, kayalıklarla kaplı ve yer yer derin vadilerin bulunduğu bölgedeki terör yuvaları yerle bir edildi. Operasyonlarda, Şemdin Sakık'ın yerine getirilen ‘‘Celal’’ kod adlı Mahmut Gün de, ölü ele geçirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!