Son söz YSK’nın

Güncelleme Tarihi:

Son söz YSK’nın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2002 02:07

YARGITAY, Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun itirazını kabul ederek, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinmesi istemini reddederek, milletvekilliği yolunu kapattı.

Erdoğan'ın adaylığı konusunda son sözü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yarın söyleyecek. Ancak YSK kararında, Yargıtay hükmünü ve Başsavcı Kanadoğlu'nun başvurusunu esas alacağı için Erdoğan'ın şansı olmayacak.

YENİDEN SABIKALI OLDU

Yargıtay 8. Dairesi, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin Erdoğan'ın önünü kapatan adli sicil kaydının silinme isteminin reddine ilişkin kararını onadı. Daire, Erdoğan'ın adli sicil kaydını silen Diyarbakır 4 No'lu DGM'nin kararını ise ‘‘hukuken yok hükmünde’’ kabul etti.

Böylece Erdoğan yeniden eski hukuki durumuna döndü. Erdoğan, Anayasa 76 ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesine göre milletvekili seçilmeye engel olacak şekilde TCK 312/2'den ‘‘sabıkalı’’ oldu.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü de, Yargıtay'ın bu kararının bildirilmesinden sonraErdoğan'ın sabıka kaydını eski haline getirecek.

GÖZLER YSK'DA

Erdoğan'
ın adaylığı konusunda nihai kararı verecek olan YSK, Kanadoğlu'nun YSK'ya ihbarlı itirazındaki konuları temel alacak. YSK, Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'ın milletvekili seçilme yeterliliği olmadığını içeren ‘‘ihtar’’ kararının yanında, TCK'nın 312/2. maddesinde yapılan ve suçun unsurlarını değiştiren yasa ile eski içtihatlarını da dikkate alacak. 312/2'yi değiştiren yasa ise Erdoğan'ın lehindeki en önemli koz olarak gösteriliyor.

Yargıtay, Başsavcı'nın 13 Eylül Cuma günü yaptığı temyiz başvurusunu jet hızıyla üç günde sonuçlandırdı. Yargıtay'ın kararını, YSK'nın geçici listelerinde Erdoğan'ın aday olarak yayınladığı gün olan, dün açıklaması da ilginç bir rastlantı yarattı.

312'LİLERE KÖTÜ HABER

Erdoğan
hakkındaki mahkûmiyet kararının infaz edildiğine dikkat çeken Yargıtay, bu nedenle adli sicil kaydının TCK'nın 312/2. maddesinde yapılan değişiklik nedeniyle silinmesi isteminin ‘‘mutlak’’ reddedilmesi gerektiği sonucuna vardı. Bu karar, Erdoğan'la aynı durumdaki kişiler için aleyhte ve bağlayıcı örnek oluşturacak. Bu kararla, 312/2 mahkûmlarının, adli sicil kayıtlarının silinmesinin önü kesildi.

HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Daire, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin verdiği karara karşı Erdoğan'ın bir üst mahkeme olarak Diyarbakır 4 No'lu DGM'ye yaptığı itiraz başvurusunu temyiz olarak kabul etti. Daire, Diyarbakır 4 No'lu DGM'nin itiraz üzerine verdiği ve Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinmesine ilişkin kararının, ‘‘hukuki dayanaktan yoksun, geçerli bir karar olmadığına ve yok hükmünde olduğuna’’ karar verdi.

RET KARARINA ONAMA

Daire, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin, Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinme isteminin reddine ilişkin kararı ise onadı. Kararı açıklayan Yargıtay 8. Ceza Daire Başkanı M. Naci Ünver, gazetecilerin sorusu üzerine, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin kararı duruşmasız şekilde verilmesi yönteminin yanlış olduğunu, ancak sonucu doğru olduğu için onandığını söyledi. Ünver, ‘‘Sabıkanın silinmesine ilişkin Diyarbakır 4 No'lu DGM'nin kararı ise yok hükmünde bir karar olarak kabul edilmiştir. Bu karar yok hükmündedir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!