Son ordinaryüsümüz Prof. Dönmezer öldü

Güncelleme Tarihi:

Son ordinaryüsümüz Prof. Dönmezer öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2004 01:27

Türk üniversitelerinin ‘ordinaryüs’ unvanına sahip son ismi, 1961 ve 1982 anayasalarının hazırlayıcılarından olan ve ‘Hocaların Hocası’ olarak bilinen Ceza Hukuku Profesörü Sulhi Dönmezer 86 yaşında öldü.

DÜN saat 05.00’te Gayrettepe’deki evinde vefat eden Ord. Prof. Sulhi Dönmezer, Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak karar sonrası yarın devlet töreniyle toprağa verilecek. Dönmezer’in cenazesi, İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde saat 10.00’da düzenlenecek törenin ardından Fatih Camii’ne getirilecek. Burada düzenlenecek devlet töreninin ardından Dönmezer’in naaşı Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verilecek.

HİÇ İKİNCİ OLMADI

Prof. Dönmezer 1,5 yıldır Metropolitan Hastanesi’nde kanser tedavisi görüyordu. pROF. Dönmezer’in oğlu Cemal Dönmezer kendisinin, kızkardeşi Zuhal’in ve kızı Ülkü’nün de İstanbul Üniversitesi’nden babasının öğrencisi olduklarını belirterek, ‘Bize vasiyeti, ‘Doğruluk ve dürüstlükten ayrılmayın ve devletinize hizmet edin’ oldu’ diye konuştu.

1918’de İstanbul’da doğan Sulhi Dönmezer, eğitim ve akademik hayatında hiç ikinci olmadı; ilk, orta, lise ve üniversiteyi hep birinci bitirdi. 24 yaşında doçent, 31 yaşında profesör olan Dönmezer, 39 yaşında mesleğinin zirvesine çıkarak ordinaryüs ünvanını aldı.

Dönmezer, 47 yıllık akademik hayatını yaş haddinden emekli olarak tamamladı. Emeklilik döneminde, yasadışı DHKP-C örgütünün Özdemir Sabancı suikastinden sonra ses getirecek ikinci hedefi olarak seçildi. Dönmezer’e suikast hazırlığı yaptıkları öne sürülen ve kendisiyle ilgili bilgi toplamak için yakınının evine hizmetçi olarak giren Yasemin Atar ve 17 arkadaşı gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, vefatından büyük üzüntü duyduğu Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer’in, ’Hukuka adanmış yaşamı, çalışmaları ve yapıtlarıyla hukukçulara yol gösterici olmayı sürdüreceğini ve her zaman saygıyla anılacağını’ belirtti. BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ise mesajında ‘Türk hukuk hayatının gelişimine yazdığı hukuk kitapları, yetiştirdiği hukukçular ile büyük katkısı bulunan Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, geride bıraktığı bu değerli eserlerle her zaman saygıyla anılacaktır’ dedi.

Ordinaryüslük kaldırıldı

Profesörlükten sonra gelen ordinaryüslük unvanı, 27 Mayıs ihtilálinden sonra kaldırıldı. Bu unvan, 1960 öncesinde, en az beş yıl profesörlük yapmış, bilimsel çalışmalarıyla kendini kanıtlamış öğretim üyelerinden kürsü yönetimiyle görevlendirilen kimselere veriliyordu. Dünyaca ünlü arkeoloğumuz Ekrem Akurgal (2002) ile yine dünyaca ünlü matematikçimiz Cahit Arf (1998), yakın zamanda kaybettiğimiz son iki ordinaryüstü. Dönmezer ise ordinaryüslerin sonuncusuydu.

Hocaların Hocası’ydı

Sulhi Dönmezer, 1938’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ceza Hukuku hocalığına başladı. Hukuk Fakültesi’nde bizzat kurduğu Ceza Hukuku ve Kriminoloji Enstitüsü ile modern ceza hukukunun temelini atarak kriminolojiyi Türkiye’ye getiren ilk bilimadamı oldu. Dönmezer, 1949 yılında profesör, 1953’te Hukuk Fakültesi Dekanı, 1957’de Ordinaryüs profesör ünvanlarını aldı. 47 yıllık hizmetinden sonra Hukuk Fakültesi’nden 1985 Şubat ayında emekli olan Prof. Dönmezer, 1975-80 yılları arasında Avrupa Konseyi’nce yedi bilimadamından oluşan Kriminolojik Bilimler Konseyi üyeliğine seçildi. Aydınlar Ocağı tarafından 75 ve 80’inci doğum yıldönümlerinde ‘Şeyhül Müderris’ (Hocaların Hocası) seçildi. Dönmezer, son olarak Ceza Kanunu Tasarısı’nı hazırlayan komisyondaydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!