Güncelleme Tarihi:
Ottowa Sözleşmesi’ni 2003 yılında imzalayan ve bir yıl sonra taraf devlet olan Türkiye’nin 1 Mart 2014’e kadar kendi sınırları içinde toprağa döşeli mayınları temizlemesi gerekiyor.
Resmi kayıtlara göre 2008 başı itibariyle Türkiye’nin topraklarında, 818 bin 220’si antipersonel, 164 bin 497’si araç patlatan olmak üzere toplam 982 bin 777 mayın bulunuyor. Bunların dışında eğitim ve geliştirme amaçlı olarak 15 bin 150 antipersonel mayınına sahip olan Türkiye, Ottawa’ya taraf olup elinde bu amaçla en fazla mayın bulunduran ülke konumunda.
EN FAZLA MAYINLI YOL TUNCELİ’DE
“Mayınsız Bir Türkiye Girişimi”nin hazırladığı raporlara göre, Türkiye’de her 73 kişiye bir mayın düşüyor. Mayın olduğu bilinen yerleşim birimlerinde bu oran her 10 kişiye bir mayın olarak ortaya çıkıyor. Bu bölgedeki yerleştirilmiş mayın sayısı yaklaşık 75 bin olarak tahmin ediliyor. Mardin, Tunceli, Batman, Van, Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Ağrı ve Şırnak’ta yapılan çalışmalar sonucunda oluşturulan risk haritasına göre, bu 9 ildeki 800’e yakın köy ve köy yolunda mayın bulunuyor. Belirlenen bölgelerin yüzde 50’si “orta derece risk” grubuna girerken, diğer yüzde 50’lik dilim de “düşük ve yüksek mayın riski” taşıyor. En fazla mayınlı köy yolu Tunceli’de bulunuyor. Bu ili Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Batman, Bingöl ve Ağrı izliyor. Rapora göre, sadece Tunceli, Mardin, Şırnak ve Diyarbakır’da 600’e yakın köy ve köy yolu mayınlı.
10 YIL EK SÜRE İSTEYEBİLİRİZ
Suriye’deki iç savaş nedeniyle Ekim 2011’de başlatılacağı bildirilen Türkiye-Suriye sınırındaki mayın temizliği konusunda bir gelişme bulunmuyor. Buna göre, Türkiye’nin mayın temizleme işlemini 2014 yılına kadar tamamlayamayıp ek 10 yıllık süre isteyebileceği ileri sürülüyor. Mayına karşı olan değişik sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre mayınlar en çok Suriye sınırında bulunuyor (613 bin civarında). Yaklaşık olarak İran sınırında 195 bin, Irak sınırında 69 bin Ermenistan sınırında da 22 bin mayın bulunuyor.