Son model İngiliz rock’u İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Son model İngiliz rock’u İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2002 01:52

Ünlü İngiliz grubu Muse İstanbul Promotions organizasyonuyla ve Carlsberg'in katkılarıyla 7 Nisan'da Venue Maslak'da bir konser vermek üzere İstanbul'a geliyor. Türkiye'ye ilk kez gelen Muse'un performansı son zamanların en ilgiye değer konseri olacak gibi görünüyor.

Gitar ve vokalde Matthew Bellamy, basta Chris Woldstenhome ve davulda Dominic Howard'dan oluşan Muse, Universal Music etiketiyle çıkardıkları 'Showbiz' ve 'Origin of Symmetry' adlı albümleriyle ünlerini İngiltere'nin dışına taşımayı başardı. 'Muscle Museum', 'Unintented' ve 'Plug-in Baby' gibi single'larıyla müzik listelerini kasıp kavuran ve dünyada iki milyona yakın albüm satan Muse, 21. yüzyıla damgasını vuracak gruplar arasında gösteriliyor.

Duygusal, Radiohead benzeri sound'ları ve konser performanslarıyla müzik eleştirmenlerinden tam not olan Muse, geçtiğimiz yıllarda birçok önemli ödül kazandı. Bunlardan en önemlisi NME dergisinin 2000 yılında verdiği 'Best New Band' (En İyi Yeni Grup) ödülü. Grubun aday gösterildiği diğer önemli ödüller ise, Q Dergisi'nin Best New Band 2000 ve Best Album 2000 ödülleri, Kerrang! dergisinin Best New Band 2000 ve Best Live Act 2000 ödülleri.

Başarılı single'ların yanı sıra ilk albümleri yarım milyonun üzerinde satan grup ellinin üzerinde festivalde Foo Fighters ve Red Hot Chilli Peppers gibi gruplarla birlikte çalarak ününe ün kattı.

Radiohead, Stone Roses, Pink Floyd gibi devlerin prodüktörü John Leckie' nin yapımcılığını üstlendiği Muse albümü 'Showbiz' eleştirmenler tarafından büyük beğeni kazandı ve yılın albümü seçildi. Bu albümün ardından Muse ufak kasabalarda konserler veren indie benzerlerinin arasından sıyrıldı ve önemli merkezlerde konserler vermeye başladı.

Grup yeni albümleri Origin Of Symmetry ile dünyanın bir kaostan ibaret olduğunu ancak bütün bu kaosun içinde her şeyin bir simetrisi olduğunu ileri sürüyor. Muse'a İstanbul'un en sevilen brit-pop indie grubu Suitcase alt-grup olarak eşlik edecek. Saat 20.00'de başlayacak konserde kapılar 16.00'da açılacak. Biletler: 20 milyon TL (Önceden) - 25 milyon TL (Kapıda). Biletix Çağrı Merkezi-0216 454 15 55 www.biletix.com


İsteyene yerli isteyene yabancı


Babylon Nisan ayını dopdolu bir programla karşılıyor. Caz, house, hip-hop, drum'n'bass türünde canlı elektronik müzik yapan Marc De Clive-Lowe bu ayın ilk yabancı grubu olacak. Düş Sokağı Sakinleri, Orhan Osman ve Topluluğu Balkan Ekspress ve Cem Karaca ile Kurtalan Ekspres de Babylon'un yerli konukları.


5- 6 Nisan'da saat 23.00'de sahne alacak Marc De Clive-Lowe caz, etnik müzik ve kent müziğinin farklı tını ve çeşnilerini harmanlayıp, belli kalıplara sığdırılması olanaksız kendine özgü ve eşsiz bir müzik türüne dönüştürmüş.

Futurejazz dalının en önde gelen simalarından biri durumuna gelen müzisyen ve prodüktör Mark De Clive-Lowe ilk albümü 'Six Degrees' ile caz, house, hip-hop, drum'n'bass arasındaki son sınırları kırıp geçirmişti. Kente özgü sokak kültürünün doğanın nimetleriyle buluştuğu bir ülkede yetişen Mark De Clive-Lowe farklı müzik türleriyle farklı kültürler arasında yaratıcı ve bütünlüklü bir köprü kurmaya çalışıyor.

Türk Rock Müzik dünyasında kendine çok ayrı ve özel bir yer edinen Düş Sokağı Sakinleri Nisan ayında uzun bir süredir merakla beklenen ‘Cennet’ isimli albümünü yayınlıyor. Ve de bu albüm şerefine 2 Nisan'da saat 21.30'da bir konser veriyor.

2000'in Ağustos ayında Almanya'da yaptığı workshop ile (Klezmer & Greco Turkish Music/Crossroads: İstanbul - New York) müzik yaşamında yeni bir sayfa açan Orhan Osman ve Topluluğu Balkan Ekspress de 3 Nisan'da 21.30' çalacak. Türk Rock müziğinin efsanelerinden olan Cem Karaca ise 4 Nisan'da 21.30'da bir konser verecek. Bu konserde Karaca'ya Kurtalan Ekspres eşlik ediyor.


Eğlencenin krem tabakası İstanbul’da


6 Nisan Cumartesi gecesi Maslak Venue'de dünyanın en iyi kulüplerinden ve dünyanın önde gelen festivallerinin mimarlarından Cream'in 'resident dj'leri Yousef ve Paul Bleasdale ile yine Cream'in 'resident' perküsyonisti Mav İstanbullu gençlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Yousef birçok müzik eleştirmenine göre yalnızca ‘Cream resident’ değil, onu 'İngiltere'nin geleceği' diye nitelendiriyorlar. 1997'de Ministry of Sound ile anlaşma imzalayan Yousef aynı dönemde Renaissance'ın Nottingham'daki gecelerinde 'resident dj' olarak yer aldı. Ministry of Sound Management kapanınca Yousef, Erick Morillo'nun menejeriyle anlaştı. Aynı yıl içinde (1999) Muzik Magazine tarafından düzenlenen Muzik Awards'da 'Best Bedroom Bedlam DJ' ödülüne layık görüldü.

Aynı dönemde Yousef'in ilk mix compilation cd'si yayınlandı. Albüm, DJ Magazine ve spaced.co.uk tarafından 'ayın albümü' olarak tanıtıldı. Back to Basics'in resident dj'i Paul Woolford ile birlikte 10.000 BC adı altında prodüksiyonlara başlayan Yousef, geçtiğimiz yıllarda Aphrohead, Meeker, Chocolate Puma, Stella Brown, Hubert Huson, Felix Da Housecat ve Rainstar gibi sanatçılara remix'ler yaptı.

Dünyanın en iyi kulüplerinden biri olarak kabul edilen Cream'in ilk gününden bu yana 'resident dj'i olan Paul Bleasdale ise dj'lik kariyerine 1991'de başladı. Liverpool ve İngiltere'nin kuzeyinde birçok yerdeki performanslarından kısa bir süre sonra 1992'de Cream ile anlaştı. Paul, Cream'de yakaladığı şöhreti, yine Cream'in dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdiği turnelerle dünya geneline yaydı. 1995'de yayınlanan ve David Morales ve Paul Bleasdale imzasını taşıyan 'Cream Anthems' albümü 180.000 sattı.

Mav'a gelince, (aka Mark Woodley) kendisi 1995'den bu yana 'session percussionist' olarak Cream'de 'resident' olarak yer alıyor. Mav, perküsyondaki olağanüstü performanslarıyla bugüne kadar Fatboy Slim, Carl Cox, Sasha, Seb Fontaine, X-press 2, Erick Morillo, Roger Sanchez, Steve Lawler ve Yousef gibi dünyaca ünlü dj'lerin setlerine renk kattı. Cream'deki standart performanslarının yanında Creamfields festivallerinde ve yine Cream tarafından 1999 yılında düzenlenen 25.000 kişilik yılbaşı partisinde de Mav'ın imzası vardı. Mav özellikle son iki yıldır Steve Lawler'la birlikte gerçekleştirdiği çalışmalarla şöhretini Cream sınırlarının dışına taşıdı. Gece 22.00'de başlayacak ve giriş fiyatları 20 milyon lira olacak. Ayrıntılı bilgi için : www.urbanbug.com


Dünyaca ünlü viski markası J&B katkılarıyla 29 Mart 2002 günü Underground'da düzenlenen 'J&B Event at Underground'' ile İstanbullular müziğe doydu. 'J&B Event at Underground''a katılan dünyaca ünlü DJ Corvin Dalek'e DJ Fuchs'un eşlik ettiği ve İstanbullular'ın yoğun ilgi gösterdiği parti gece 23.00'de başlayıp sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti.

Fransız Rock müziğine yepyeni bir yön çizen ve son albümleri 'Des visages, des figures' ile dünya çapında büyük ilgi gören muhteşem dörtlü Noir Desir ile Türk müzikseverler 12 Nisan akşamında Maslak Venue'de gerçekleşecek konserde buluşacak.

Radyolarda uzun bir süredir çalan 'Le vent nous portera' (Rüzgar bizi götürecek) isimli parçaları ile tanınan grup gitar ve vokalde Bertrand Canta, davulda Denis Barthe, gitarda Serge Teyssot Gay, basta Jean Paul Roy ve klavyede Christophe Perruchi'den oluşuyor. Efes Dark'ın sponsorluğunda, Pozitif organizasyonu ve French Institute, Air France'in destekleriyle gerçekleşecek bu konseri kaçırmak istemeyen müzikseverlerin biletlerini şimdiden edinmesinde yarar var. Biletler (15 ve 10 milyon) Babylon ve Biletix gişelerinden satın alınabilecek.

Napoliten, rock'n roll ve Latin müziği örneklerinin yanı sıra 50 ve 60'lı yılların All Goldies adıyla anılan parçalarını günümüze uyarlayarak çalan Grup Aloha; her biri yıllardır bu işle uğraşan yedi genç profesyonelden oluşuyor: Özgür Arıca (gitar), İsmail Atalı ( solist), özgür Kayı (solist), Meltem Kaymak ( Solist), Nurbanu Aytekin (keman) ve Umut Akyol (keman), Münif Temizkan (klavye) ve Cem İleri (bas). Grup Aloha şimdi her cumartesi günü Pizza Pina'da program yapıyor. Tel: 0212-236 55 49, 327 25 78, www.ozgurmuzik.com


etkinlik takvimi


Her zamankinden farklı bir şeyler görmek, dinlemek ve hissetmek istiyorsanız, 4 Nisan'da saat 20.00'de Ortaköy Feriye'de Emrah Özdamar'la buluşun. Yol Hikayeleri adını verdikleri etkinlikte Özdamar ve arkadaşları, tiyatro ve müziği bütünleştiren, Türkiye'de şimdiye dek hiç denenmemiş teatral bir performans sunuyor. Feriye Kültür Merkezi, Hamdi Saver Salonu, Çırağan Cad. No: 124 Ortaköy. Davetiye ve ayrıntılı bilgi için www.asfaltdunya.com'u ziyaret edebilirsiniz.


HAFTANIN LİSTESİ


Bu haftanın listesini yayın hayatına yeni başlayan The Hype Magazine'den aldık. Liste DJ İlkay'a ait.

1 Nike Shox (no Puma!)

2 Black Americano

3 Groove Armada My Friend (Rabbit in The Moon Old Soul Mix)

4 UDG Record Bags (www.ultimate-dj-gear.com)

5 South Park The Movie

6 Korg Kaoss Mixer

7 Chemical Brothers Come With Us

8 MIM 01-02

9 Firestone

10 Hype Magazine
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!