‘Son kasap’ ormanda yakalandı

Güncelleme Tarihi:

‘Son kasap’ ormanda yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 00:00

Sırp yetkililer, BM savaş suçları mahkemesince aranan son firari Hadziç’i ormanda sahte kimlikle yakaladı. Hadziç, 1992-1993 arasında ilan edilen ‘Krajina Sırp Cumhuriyeti’nin liderliğini yaparken yüzlerce ölümden sorumlu tutuluyor.

Haberin Devamı

SIRBİSTAN Avrupa Birliği üyeliği yolunda son engeli de ortadan kaldırdı. Savaş suçundan aranan son Sırp kaçak Goran Hadziç dün sabah saatlerinde Belgrad’ın kuzeyindeki dağlık Fruska Gora bölgesinde, ailesine ait evin yakınlarında bir ormanda sakalsız ve sahte kimlikle yakalandı. Savaş suçlusu olarak aranan Bosnalı Sırpların askeri komutanı Ratko Mladiç’in önceki ay yakalanmasıyla Hollanda’nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinin “en çok arananlar” listesinde yalnızca Goran Hadziç kalmıştı. Belgrad Mahkemesi dün, Hadziç’in Lahey’deki mahkemeye sevk edilmesi için ön şartların tamamlandığı kararını verdi. Goran Hadziç’in “insanlığa karşı suç işlemek”, “sivillere işkence yapmak” gibi 14 ayrı suçtan yargılanması talep ediliyor.

Lahey’e verilecek

Haberin Devamı

2004 yılında resmen suçlandıktan sonra kayıplara karışan Hadziç, 1992 ile 1993 arasında Hırvatistan’da ilan ettikleri “Krajina Sırp Cumhuriyeti”nin liderliğini yaptığı sırada Hırvat ve Sırp olmayan yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Goran Hadziç’in yakalanmasıyla birlikte Sırbistan’ın Lahey’deki mahkemeyle işbirliğine son noktayı koyduğunu ifade ederek, “Hadziç yakalandı ve kanuni yükümlülüğümüzün yanı sıra manevi sorumluluğumuz da yerine getirildi” dedi. AB ve NATO, Sırp kasap Hadziç’in yakalanmasını memnuniyetle karşıladı.

Hadziç kimdir

Hırvatistan’da 1991 ile 1995 yılları arasında yaşanan ve on binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan savaşta önemli rol oynayan Goran Hadziç, 1958 yılında Hırvatistan’da doğdu. Eski Yugoslavya’nın dağılmasıyla Komünist Parti’den istifa eden Hadziç, aşırı Sırp milliyetçisi olan Sırp Demokrat Partisi’ne 1990 yılında geçti. Hırvatistanlı ve Bosna Hersekli Sırpları bir araya getiren Sırp Demokrat Partisi’nin 1990 yılında üyesi olan Hadziç, bu partinin Vukovar il başkanı oldu. Hırvatistan’da savaşın başlanmasıyla 1991’de bu ülkedeki Sırpları bir araya getiren Sırp Milli Konseyi’nin başkanlığına seçilen Hadziç, Sırp Cumhuriyeti Krajina’nın 1992 yılında Başkanı oldu, bu görevde 1993 yılına kadar kaldı.

Ve üçlü tamamlandı

Haberin Devamı

Avrupa tarihinin son katliamlarına imza attılar. Bosna Savaşı sırasında Bosna Sırp Cumhuriyeti başkanı olan Radovan Karadziç 2008’de bir otobüste yakalandı. Bosna Sırp komutanı Ratko Mladiç mayısta köyünde ele geçirildi. Hırvatistan’ı kana boğan Hadziç ise dün ormanda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!