Son Halife’nin torunu miras için dava açtı

Güncelleme Tarihi:

Son Halife’nin torunu miras için dava açtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 00:00

Londra’da geçen yıl vefat eden son Halife Abdülmecid’in kızı, Berar Prensesi Dürrüşehvar Sultan’ın oğlu Haydarabat Prensi Karamat Ali Khan Şah, veraset belgesi almak için Şişli 4. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.

Prens Karamat Ali Khan Şah, bilirkişi incelemesi sonunda Dürrüşehvar Sultan’ın oğlu olduğunu ispat ederse Türkiye’deki mirasından hak iddia edebilecek.

DÜRRÜŞEHVAR Sultan, 10 yıl önce hanedan ailesinden 11 kişiyle birlikte Osmanlı’dan kendilerine kaldığını iddia ettikleri araziler için hazineye karşı Beykoz ve Üsküdar Adliyeleri’ne tapu tescil, tespit ve yıkım davaları açtı.

Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, mirasçı oldukları yerleri bedelsiz kamulaştırdığı anlatılan dilekçede davacılar, Hekimbaşı Mezarlığı, O-2 Otoyolu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Asya çıkışından iki kilometreden sonrası ve Elmalı Barajı çevresinin de bulunduğu Hekimbaşı Çiftliği Ormanı’nın tapusunun kendi adlarına tescilini talep ettiler. Dürrüşehvar Sultan, davaların sonunu göremeden yaşamını yitirdi.

Haydarabat Prensi Karamat Ali Khan Şah, Şişli 4. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, Dürrüşehvar Sultan ile 1970 yılında vefat eden Haydarabat Nizamı Azam Şah’ın oğlu olduğunu söyleyerek kendisine "mirasçı olduğuna dair belge" verilmesini istedi.

Londra’da sade bir törenle toprağa verilen 92 yaşındaki Dürrüşehvar Sultan, son Halife Abdülmecit’in kızıydı. 1924’te ailesiyle birlikte sınır dışı edildi. Ailesiyle Güney Fransa’nın Nice kentinde yaşayan Dürrüşehvar Sultan, 18 yaşında dünyanın en zengin hükümdarı Haydarabad Nizamı’nın oğlu Azam Şah ile evlenerek "Berar Prensesi" unvanını aldı. Bereket Ali Khan Mükerrem Şah ve Karamat Ali Khan Şah adında iki oğlu olan Dürrüşehvar Sultan, Hindistan’dan ayrılarak Londra’ya yerleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!