Güncelleme Tarihi:
İlk çıkarılan Adli Kolluk yönetmeliği ile, kolluk kuvvetlerine savcı talimatıyla yapılacak operasyonları üst amirlerine bildirme zorunluluğu getirildi. Danıştay, yönetmeliği "kuvvetler ayrılığı" ilkesine aykırı bularak iptal etti.
Adli Kolluk yönetmeliğinin ardından ise, yasa taslak ve tasarıları birbiri ardına geldi;
Kamuoyunda kullanılan adlarıyla, HSYK yasası, 22 maddelik yargı paketi, birbiri ardına gelen torba yasalar ve son olarak da dershane yasası ile büyük değişikliklerin önü açıldı.
İşte, birbiri ardına gelen yasalarda, çok tartışmalı unsurlar;
YARGI YETKİLERİ SİYASİLERE...
İnternet yasası ile, Mahkemelerin internet içeriğine müdahale yetkisi TİB'e verildi. TİB'e hem site içeriğini, hem de tüm siteyi çok kısa bir süre içinde kapatma yetkisi tanındı.
Yargı paketi taslağı ile, Danıştay'ın görevden alınan kamu personeli için "yürütmeyi durdurma" kararı verme ihtimalinin önü kesildi. Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararını ancak idarenin savunması alındıktan sonra verebileceği hükme bağlandı. Böylece kamu atamalarında yürütmeyi durdurma neredeyse imkansız hale getirildi.
Yargı paketi taslağı ile, mahkemelerin talimatlarını yerine getirmeyen kamu görevlilerine yönelik tazminat davası açma olasılığı ortadan kaldırıldı. Mahkemenin talimatını yerine getirmeyen kamu personeli yerine, idareye tazminat davası açılması hükme bağlandı.
HSYK yasa taslağı ile, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiği düzenleme yeniden getirildi. Buna göre, HSYK üyelik seçimlerinde, her hakim ve savcının tek aday için oy kullanma esası yeniden yasaya konuldu.
TEK YASA MADDESİYLE, YÜZLERCE KİŞİNİN GÖREVDEN ALINMASI...
HSYK yasa teklifi ile, kanun çıktığında HSYK'nın seçilmiş üyeleri dışındaki tüm personelinin "görev süresi sona ermiş" sayılacak. HSYK'da görevli müfettiş ve hakimler dahil, tüm idari personel başka görevlere atanacak. Ayrıca, HSYK idari personeli için yapılacak atamalarda Adalet Bakanı'na "bütçe sınırlamalarına takılmadan" personel atama yetkisi tanınacak.
Dershane yasa tasarısı ile, kanun çıktığında Milli Eğitim Bakanlığı'nda Müsteşar hariç tüm üst düzey bürokrasi; Müsteşar Yardımcıları, tüm genel müdürler, 81 ilin Milli Müdürü, tüm Talim Terbiye Kurulu, grup başkanları tek maddeyle görevden alınacak.
Yargı paketi taslağı ile, Özel Yetkili Mahkemeler kapatılacak. Bu mahkemelerde halen görev yapmakta olan onlarca hakim ve savcı, 15 gün içinde başka görevlere atanacak.
Dershane yasa tasarısı ile Milli Eğitim Bakanı'na doğrudan öğretmen atama yetkisi tanındı.
KARAR VERİCİ KURULLAR, "DANIŞMA KURULU" HALİNE GETİRİLDİ
Dershane yasa tasarısı ile, Talim Terbiye Kurulu'nun, MEB'de müfredat belirleme yetkisi alındı, Kurul "karar verici" değil, "danışılacak" yapı haline getirildi.
HSYK yasa taslağı ile, Adalet Bakanı'na, hakim ve savcılar hakkındaki "soruşturmaya yer yok" kararlarına "olur verme" şeklinde yeni bir yetki daha tanındı.
KOMUTANLARA VE POLİS MÜDÜRLERİNE HAKAN FİDAN KALKANI
Askerlik kanunda yapılacak değişikliğe ilişkin taslak ile Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarına, daha önce Mit Müsteşarı'na tanınmış olan yargı kalkanı sağlandı; Komutanlara soruşturma açılması Başbakan'ın iznine bağlandı.
Yargı Paketi taslağı ile, Hakan Fidan kalkanının bir benzeri de, polis müdürleri ve illerdeki jandarma komutanlarına tanındı. Kolluk kuvvetlerinin tepe isimlerine soruşturma açılması için Adalet Bakanı'nın izni şartı getirildi.