Güncelleme Tarihi:
Projenin Türkiye’deki son durağı İstanbul, Yaşar Kemal ile Günter Grass’ın himayesinde gerçekleşecek edebiyat buluşması ve Ensemble Modern Topluluğu’nun Aya İrini’de vereceği muhteşem gala konserinin yanı sıra, birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor!
2009 Mayıs ayından itibaren Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Kars, Erzurum, Trabzon, Samsun, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Konya, Kayseri, Antakya, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Bursa ve Tekirdağ’da sanatseverlerle buluşan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” projesi, Nisan ayında Edirne ve İstanbul ile Türkiye’ye veda ediyor. Avrupa’nın 8 ülkesinden konuk yazarları, müzisyenleri, tiyatro sanatçılarını ve film yapımcılarını toplamda 24 kente taşıyan proje, özellikle gençler tarafından yoğun ilgi görüyor.
1 – 3 Nisan tarihleri arasında Edirne’de gerçekleşen etkinliklerin ardından; 12 – 16 Nisan 2010 tarihleri arasında, “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” projesinin Türkiye’deki son durağı olan İstanbul’da, sanatseverleri eşsiz bir program bekliyor.
İki edebiyat devi Yaşar Kemal ve Günter Grass; “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” çerçevesinde, Türk-Alman İşadamları Kültür Vakfı işbirliği ile 15 Nisan 2010, Perşembe günü kendi himayelerinde büyük bir edebiyat buluşması gerçekleştirecek. Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda, 14:00 – 17:00 saatleri arasında gerçekleşecek etkinlikte; proje kapsamında Türkiye’nin 24 iline gelmiş olan Avrupalı yazarlardan 8’i, Yaşar Kemal ve Günter Grass ile birlikte edebiyat meraklılarıyla buluşacak.
Proje, Mayıs ayında başlayacak Avrupa turunda ise; Buket Uzuner, Özdemir İnce, Perihan Mağden, Ayşe Kulin, Şebnem İşigüzel, Adalet Ağaoğlu, Mario Levi, Sema Kaygusuz, Ahmet Ümit, Elif Şafak, Hasan Ali Topbaş ve Ayfer Tunç gibi, eserleri yabancı dillere çevrilen başarılı Türk yazarlarını 8 Avrupa ülkesine taşıyacak. Avrupa’daki ilk durağı Sofya olan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” projesi daha sonra sırasıyla; Bükreş, Pecs, Viyana, Venedik, Zürih, Essen ve Brüksel’de Türk edebiyatını Avrupa ile buluşturacak. Projenin Avrupa turu; 25 Haziran 2010’da, tüm Avrupalı ve Türk yazarların Brüksel’de gerçekleştirecekleri bir edebiyat buluşması ile tamamlanacak.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde, “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilen etkinliklerde sanatçılara; projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir “Gezici Kütüphane” eşlik ediyor.
“KÜLTÜR KÖPRÜLERİ” PROGRAMI HAKKINDA
“Kültür Köprüleri” Programı, AB ile Türkiye arasında sivil toplum diyalogunu destekleme amaçlı bir girişimdir. Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun başlattığı program, AB’ye üye ülkelerin Türkiye’deki kültür ofisleri ve Türk ortaklarınca uygulanmaktadır. 6 milyon €’yu bulan “Kültür Köprüleri” Programı'nın amacı; kültürel paylaşım ve anlayışı temel alarak, AB’ye katılım sürecinde olan Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki önyargıları gidermeye yardımcı olmak ve kalıcı bir işbirliğine imza atmaktır. Program sayesinde, AB üyesi ülkeler ve Türkiye birbirlerinin kültürel değerlerini tanıyarak, kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşıma fırsatını bulacak, böylece kültürlerarası diyaloga katkı sağlayacaklardır. Program kapsamında modern sanatların tüm dalları, müzik, sahne sanatları, plastik ve görsel sanatlar ve edebiyat yer almaktadır.
“EUROPEAN LITERATURE GOES TO TURKEY - TURKİSH LITERATURE GOES TO EUROPE” (“AVRUPA EDEBİYATI TÜRKİYE’DE – TÜRK EDEBİYATI AVRUPA’DA”) PROJESİ HAKKINDA
“Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” (“European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe”) adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor.
5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır’da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk oluyor. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye’nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşuyor. Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış, Mercedes – Benz Türk A.Ş.’nin katkılarıyla sağlanan bir ‘gezici kütüphane’ eşlik ediyor. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alıyor. Avrupa’da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle tanışma olanağı sunan projenin Türkiye turu, 16 Nisan 2010 tarihinde İstanbul’da 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak.
“European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe” projesinin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazar, 7 AB ülkesi ve İsviçre’de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye’den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen’de sanatseverlerle buluşacak. 25 Haziran 2010 tarihinde Brüksel’de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak.
Bilgi için:
www.goethe.de/yollarda