Güncelleme Tarihi:
Siirt'in Şirvan ilçesinin Maden köyünde bulunan bakır madeninde yaşanan göçükte 4 işçinin cesedi toprak altından çıkarıldı. Bölgeye Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van ve Erzurum'dan sevk edilen AFAD, Sağlık Bakanlığından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı, jandarma, maden şirketine ait ekipler ile köpekli arama timlerince başlatılan çalışmalar sürüyor.
Cenazeler otopsi için Siirt Devlet Hastanesine götürüldü. Enkaz altındaki 12 işçiye ulaşılması için Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin koordinasyonuyla yürütülen çalışmalar devam ediyor.Sabah saatlerinde tahribatı görmek için drone havalandırıldı.
ARAMA ÇALIŞMALARI İLK KEZ BU KADAR YAKINDAN GÖRÜNTÜLENDİ
Siirt’in Şirvan İlçesi’ne bağlı Maden Köyü’ndeki özel bir firmaya ait maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 12 işçiyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Siirt ve çevre illerden gelen 90 kişilik ekibin katıldığı çalışmalarda, iş makinelerinin yanı sıra Van depreminde 4 kişinin hayatını kurtardığı belirtilen arama kurtarma köpeği Naz da kullanılıyor.
Akşam saat 20.00 sıralarında arama ve kurtarma çalışmaları ilk kez bu kadar yakından görüntülendi. Yetkililer, ailelerin aramaların yavaş ilerlediği yönündeki endişelerinin giderilmesi amacıyla basın mensuplarının arama çalışmalarının yapıldığı noktadan görüntü almasına izin verdi.
SİİRT VALİSİ AÇIKLAMA YAPTI
15.10: Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, "Heyelanın sebebi olarak çok miktarda yağan yağmur gözükmektedir ancak çalışanlardan kaynaklı bir kusur olup olmadığı da araştırılmaktadır. Sebepleri ayrıntılı bir şekilde araştırılacaktır. Ailelerin ve tüm ülkemizin beklentilerini hızlı bir şekilde sonuçlandıracağız. 4 cenazeyi çıkardık, 12 vatandaşımız da şu an toprak altında" dedi.
AFAD'DAN KAHREDEN AÇIKLAMA
AFAD Başkan Vekili Halis Bilden, "4 cenazeyi şu anda çıkardık, 12 vatandaşımızın da şu anda toprak altında olduğunu değerlendiriyoruz. 90 kişilik bir ekiple müdahale ediyoruz. İki helikopterimiz, üç arama kurtarma köpeğimiz burada. Sayın valimin de dediği gibi o saatlere kadar üç cansız bedene ulaştık, bundan sonra da iş makineleriyle müdahale etme kararı aldık. Amacımız çok uzun sürmeden beklentileri sona erdirmek. Ümit ediyoruz ki canlı ulaşalım, canlı olmasa da cansız bedenlerine mutlaka ulaşalım. Coğrafyayı görüyorsunuz, çok zor şartlar. Büyük geçmiş olsun diliyorum.
"Telefonla bir işçinin aradığı doğrudur, bana da ulaştı o bilgi. Hızlı bir şekilde kendim o bölgeye gittim. Canlı ulaşabileceğimizi tahmin etmiyorum, inşallah ulaşırız. Çok titizlikle uzman arkadaşlarım değerlendiriyor. Ailelerimizin şüphesi olmasın, inşallah bitene kadar da buraya nezaret edeceğiz" diye konuştu.
TELEFONA ARADI İDDİASI VARDI AMA...
Toprak altında kalanlardan kamyon şoförü Halil Başer'in ağabeyi ve arkadaşlarını telefonla görüntülü olarak aradığı ileri sürüldü. Halil Başer’in ağabeyi ve arkadaşları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü Başer’in kendilerine "Biz sağız" dediğini anlattı. Bu bilgi üzerine ekipler çalışmalarını yoğunlaştırırken, özellikle heyelanın bulunduğu bölge yerin altını dinleyebilen cihazları devreye koydukları öğrenildi. Ancak AFAD Başkan vekili yapılan çalışmada bölgede canlı emaresine rastlanmadığını söyledi.
16 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
İşçilerin kurtarılması çalışmaları sürerken, heyelan olduğu sırada iş makinaları ile çalışan ve toprak altında kalan 16 kişinin kimlikleri de açıklandı. Resmi makamların açıkladığı cenazesine ulaşılan 3 kişiyle birlikte heyelan altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:
Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır), Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)
Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy), İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt), Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman), Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü), Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman), Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü), Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi), Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü), Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü), Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)
Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi), İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi), Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
AFAD AÇIKLAMA YAPTI
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, dün akşam 21.07'de madende meydana gelen heyelan sonucu 16 kişinin göçük altında mahsur kaldığı belirtildi. AFAD ekiplerinin mahsur durumdakileri arama ve kurtarma çalışmalarını derhal başlattığı ifade edilirken, ilgili tüm kurum ve kuruluşların seferber edildiği çalışmaların ise aralıksız sürdüğü aktarıldı.
İlk dakikadan itibaren bölgedeki gelişmeleri takip eden AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden'in ise saat 06.10'da Şirvan'a ulaşarak çalışmaları sahada yönetmeye başladığı açıklandı. Göçük sonucu üç kişinin hayatını kaybettiği tespit edilirken, halen göçük altında olan 13 kişiyi arama çalışmalarının ise toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ettiği kaydedildi.
Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için de 2 helikopter ve bir uçak desteği alındığı, ayrıca 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğinin de çalışmalara katkıda bulunduğu belirtildi.
İNŞALLAH SEVİNDİRİCİ HABER ALIRIZ
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Göçük altında 8 kamyon, 3 çalışma makinesi de var. Bunların içinde canlı kurtarma olabilir. İnşallah bugün onlarla ilgili sevindirici haberler alırız diye temenni ediyorum" dedi.
İKİNCİ RİSK ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRIYOR
Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riski taşımasının, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulanan açıklamada, AFAD'ın olay yerindeki çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağına ayrıca bir "AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi" gönderdiği açıklandı.Mahsur kalanların kurtarılması için tüm ilgili kurum ve kuruluşların seferber edildiği belirtilen açıklamada, olay yerinin aydınlatılması ve enerji ihtiyacının sağlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, baz istasyonu kurulması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına, güvenliğin sağlanması için İçişleri Bakanlığına, psiko-sosyal destek çalışmalarının başlatılması için ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına talimat verildiği bildirildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin ihtiyaçları da düşünüldü. Bu kapsamda Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, bir ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacının da kısa sürede karşılanacağı kaydedildi.
MADEN ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA
Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi.
AYNI MADENDE 3 AY ÖNCE DE HEYELAN OLMUŞ
Siirt’in Şirvan İlçesi’ne bağlı Maden Köyü’nde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen ve 3 kişinin cesedinin içıkarıldığı heyelanda tonlarca kaya ve toprak altında kalan 13 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken, köylüler aynı sahada 3 ay önce de heyelan olduğunu ve 3 kişinin hafif yaralandığını söyledi. Köylüler, 13 yıldır işletilen bakır madeninde heyelanın oluştuğu yerde bir yıl önce çatlakların görüldüğünü ve yetkilileri uyarmalarına rağmen önlem alınmadığını da iddia etti. Madende toprak hareketlerini ölçen cihazın olay akşamı uyarı verdiğini ileri süren köylüler, heyelanın iki gün önceki şiddetli şiddetli yağmurdan kaynaklandığını sandıklarını anlattı.
ARAMALARDA DRONE KULLANILIYOR
Arama kurtarma çalışmaları Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında oluşturulan kriz masasından yönlendirilirken, çalışmalarda havadan görüntü için drone kullanılıyor. Yakınları heyelan altında bulunan ailelerin bekleyişi devam ederken, çalışmaların toprak kayması riski nedeniyle dikkatlice yürütüldüğü belirtildi. Bölgeye getirilen dinleme cihazları ile toprak altında bulunan işçilerin yaşayıp yaşamadığı ve yerlerinin tespiti için de çalışma yapıldığı öğrenildi.
VALİLİK: 1 MİLYON METREKÜPLÜK TOPRAK HAREKETİ OLUŞTU
Siirt Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Siirt’in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğu ve kamyon şoförü ve iş makinesi operatörü 16 kişinin toprak altında mahsur kaldığı belirtilerek, şöyle denildi:
"Türkiye’nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda seferber edildiği çalışmalar Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürüyor. 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, 1 uçak ile çalışmalara destek verilmektedir. Göçük sonucu 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği tespit edildi. Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman’dan, toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındı. İş makineleri ile olası bir heyelan riski azaltılırken, yeni bir risk oluşturmamak adına köpekli arama kurtarma timleri çalışmalara katkı veriyor. Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşıması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağında ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi görevlendirdi. Türkiye’nin ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Şirvan’da mahsur kalan vatandaşlarımız için Türkiye’nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karışılacak."