Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü Çataklı, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında bakanlığın nisan ayı faaliyetlerini anlattı, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
İşte Çataklı'nın açıklamalarından satırbaşları:
GAZİANTEP'TE NE OLDU?
"Bazı detaylar Gaziantep Valiliği ve EGM tarafından paylaşıldı. Alparslan Kuytul kimdir? Kamuoyu tarafından doğru bilinmesini isteriz. Bu kişi, din kisvesi altında dini istismar eden bir kişi. FETÖ'yü savunan bir kişi. 15 Temmuz'u örtmeye çalışan bir kişi. Türkiye'nin menfaatine ne varsa her fırsatta manipule etmeye çalışan bir kişi. Sürekli güvenlik güçlerimizle karşı karşıya gelme çabasında olan bir kişi.
İçinde bulunduğumuz süreç ortada. İtikafların evlerde yapılmasıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığımızın tavsiyesi oldu. Bu provokasyon, ramazan ayının başında teravih namazlarının evde kılınmasıyla ilgili tavsiye ile başladı. Ne oldu Antep'te? Bu kişiler bütün kuralları pandemi kuralları da dahil hepsini ihlal ederek camilere girdiler. Din görevlilerimiz bunları ikaz ettiler. Ancak buna şiddetli bir şekilde mukavemette bulundular. Camide asla söylenemeyecek ifadelerle, küfürlerle karşılık verdiler. Din görevlisi arkadaşlarımız kolluk kuvvetlerine talepte bulundu.
'ALPARSLAN KUYTUL GÖZALTINA ALINDI'
Orada bulunmaması gereken bir personelimizin, orada bulunduğu ve gaz kullandığını biliyoruz. Bu kişi ile ilgili gerekli işlemler başlatıldı. İş burada kalmadı. Başta Adana ve Gaziantep olmak üzere 40 ayrı noktada onlarca yandaşıyla birlikte bu kişi provokasyonu sürdürmek istedi. Dün gece kolluk birimlerimiz gerekli işlemleri yaparak bu provokasyona mani oldu ve Alparslan Kuytul da gözaltında. İdari ve adli süreçte bu kişilerle ilgili devam ediyor.
İMAMOĞLU İLE İLGİLİ İŞLEM...
Sayın İmamoğlu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir işlemi. İmamoğlu'nun HDP'li belediye başkanları ziyaret ederek suçluyu övdüğü, anılan partiyi destekleyerek teröre olan yardımlarını desteklediği, Fatih Sultan Mehmet'e ait türbeye saygısızlık yaptığı iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı bir işlem var. Her Cumhuriyet Başsavcılığından gelen işleme nasıl rutin olarak yapmamız gerekenler varsa bu süreçte bu kapsamda yürüyor.
KORONAVİRÜS DENETİMLERİ
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 2021 yılı nisan ayında valilik ve kaymakamlıklar tarafından 11 milyon 464 bin 48 denetim gerçekleştirildi, 73 bin 650 ihbar ve şikayet üzerine kontroller yapıldı. Tam kapanma sürecinde muafiyet kapsamındaki sektör çalışanlarına e-Başvuru üzerinden 6 milyon 385 bin çalışma izin belgesi düzenlendi.
115 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
İç güvenlik operasyonları çerçevesinde nisan ayında kırsal alanda 9'u büyük, 34'ü orta çaplı olmak üzere 9 bin 341 operasyon ve terör örgütlerinin şehirlerde yürüttüğü faaliyetleri ortadan kaldırmaya dönük bin 418 operasyon yapıldı.
Bu operasyonlarda aralarında İçişleri Bakanlığı arananlar listesinde kırmızı kategoride aranan sözde Botan saha sorumlusu 'Özgür Gabar' kod adlı Fırat Şişman 8 Nisan'da yaralı, sözde orta saha karargahında kadın sorumlusu 'Nujin' kod adlı Suna Taş 29 Nisan'da ölü, yeşil kategoride aranan 'Soreşger Herekol' kod adlı Mazlum Taşkın 28 Nisan'da ikna yöntemiyle teslim olarak, turuncu kategoride aranan 'Fırat Şah' kod adlı İbrahim İldeniz 8 Nisan'da ölü, sözde 'Kendal' alan sorumlusu 'Dara Zagros' kod adlı Abdulsıttar Özer 14 Nisan'da sağ, sözde 'Lice bölgesi' kadın sorumlusu 'Berfin Viyan Rojhilat' kod adlı Latife Hanibi 29 Nisan'da ölü, gri kategoride aranan 'Gülbahar Avent' kod adlı Eser Dilan Silinsin 29 Nisan'da ölü olarak ele geçirilmiştir. Ayrıca listede olmayan ama sözde sorumlu düzeyde olduğu tespit edilen bir kişi de 29 Nisan'da ölü olarak ele geçirilmiştir. Sonuç itibariyle nisan ayında 8'i sözde üst düzey teröristin aralarında bulunduğu 115 terörist, (16'sı ölü, 2’si yaralı, 72'si sağ, 25'i teslim olarak) etkisiz hale getirilmiştir. Etkisiz hale getirilen teröristlerden 66'sı PKK/KCK'lı, 49'u DEAŞ terör örgütü mensubudur.
'25 TERÖR EYLEMİ ENGELLENDİ'
Nisan ayında İstanbul otogarındaki bombalı eylem girişimi dahil olmak üzere toplam 25 terör eylemin engellendi. PKK aynı zamanda büyük bir uyuşturucu şebekesi olduğu için her operasyonda uyuşturucuya rastlamak olağan hale gelmiştir. İnşallah PKK tamamen çökertildiğinde ki çok yakın bir gelecekten bahsediyoruz, Ortadoğu gibi Avrupa da uyuşturucu ve terör anlamında rahat bir nefes alacaktır. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında nisan ayında gerçekleştirilen 16 bin 453 operasyonda 23 bin 306 kişi gözaltına alınmış bin 919 kişi tutuklanmıştır. Bu operasyonlarda 2 ton 465 kilo esrar, 89 kilogram skunk, 895 kilogram eroin, 8 kilogram kokain ele geçirilmiştir. Kaçakçılık ile mücadeleye yönelik nisan ayında gerçekleştirilen 1630 operasyonda 42 kişi tutuklanmıştır.
62 BİN OLAYA KADES SAYESİNDE MÜDAHALE EDİLDİ
Aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet olaylarında nisan ayında maalesef 17 kadın yaşamını yitirdi. Bu konu öncelikli gündem maddelerimizden biri. 24 Mart 2018 itibariyle hayata geçirilen KADES uygulamasını 2 milyon 226 bin 465 indirme sayısına ulaştık. Uygulama bugüne kadar 125 bin 47 ihbar aldık. Gerçek ihbarlar yüzde 50 gibi önemli bir oranı gösteriyor. 62 bin tehlikeli olaya KADES uygulaması sayesinde güvenlik birimlerimiz müdahale etmiştir.
Birtakım mahfillerin İstanbul Sözleşmesi tartışmalarını merkeze alarak ürettiği "karakolların aile içi şiddet başvurularını almadığı" iddiasının tamamen provakatif ve yalan olduğunu da rakamlarla ortaya koyduk. Ayrıca şunu ifade etmem gerekir ki 81 ilde mevcut bulunan aile işi şiddetle mücadele büro amirliklerini ilçe düzeyine yayarak 1005 yeni büro açmışken, buralara yeni personel almışken, bu personeli bu konuda eğitmişken böylesine bir yalanı servis etmek, kadına şiddet konusunu birilerinin nasıl siyaset malzemesi olarak gördüğünün de delilidir.
Ülkesine geri dönen Suriyeli sayısı 436 bin 947 kişi... Bugün itibariyle Türkiye'de kayıt altına alınan Suriyeli sayısı birilerinin bilinçsizce, gelişigüzel ve tamamen art niyetli olarak verdiği gibi 8 milyon falan değil, 3 milyon 670 bin 342 kişidir. Nisan ayı içinde kamu düzenimizi bozmaya yönelik eski klişelerin yeni makyajlarla servis edildiğine şahit olduk. Kendisini uzman olarak tanıtan yetkisiz kişilerin resmi verilere dayanmayan sosyal medya hezeyanlarına lütfen itibar etmeyiniz.
1-7 Mayıs arası trafik haftası. Can kayıplarını azaltmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Bu yılı Afet Eğitim Yılı olarak belirledik ve bir kampanya başlattık. Hedefimiz 51 milyon vatandaşımıza ulaşabilmek... Afet sonrası ilk 6 saatte araçlarımıza binmeyelim, GSM hatlarını kullanmadan internet üzerinden iletişim kuralım, yolları açık bırakalım.