Güncelleme Tarihi:
Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlerle gerçekleştirdiği zirve ile ilgili olarak, "Özellikle kısa vadede sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir. Bunun altyapısını hazırlamak üzere birlikte çalışma yapacağız. Ancak tamamen yeni anayasanın, yine bütün partilerin katılmayla hazırlanması konusunda da bir görüş birliği olduğunu gördük ve bu konuda daha önce başlayıp yarıda kalan süreci de devam ettirme kararı almış bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN ADI DEĞİŞTİRİLDİ
Karar doğrultusunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki ana arterlere konulan ve yol güzergahlarını işaret eden tüm dijital panolardan "Boğaziçi Köprüsü" yazısı kaldırıldı. Bunun yerine panolara "Şehitler Köprüsü" ifadesi yansıtıldı.
Başbakan Binali Yıldırım, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, darbe girişimi sırasında ilk hedef olan ve çok sayıda vatandaşın şehit olduğu Boğaziçi Köprüsü'nün adının "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olarak değiştirilmesine karar verildiğini açıklamıştı.
"JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLANACAK"
Bugünkü toplantıda yeni kanun hükmünde kararname ile ilgili konuları görüştüklerini ve bunları karara bağladıklarını dile getiren Başbakan Yıldırım, "Buna göre, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığına bağlanacaktır. Bununla ilgili kararname yayımlanacaktır." dedi.
"BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN ADI 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ"
Başbakan Yıldırım: "İstanbul ve Ankara'da birer şehitler anıtı kurulması bugünkü Bakanlar Kurulunda kararlaştırdığımız diğer bir konudur. Darbecilerin ilk hedefi olan ve vatandaşlarımızın şehit edildiği Boğaziçi Köprüsü'nün adının '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olarak değiştirilmesine de karar verilmiştir."
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TAKVİMİ İŞLEMEYE BAŞLADI
Başbakan Yıldırım, küçük ölçekli bir anayasa değişikliği yapılması ile ilgili, "Takvim şu andan itibaren başlamıştır. Bu işin ileriye yönelik bir vadesi söz konusu değil." açıklamasında bulundu.
"BU İŞE KALKIŞANLAR KANUN ÖNÜNDE HESABINI VERECEK"
"Bu işe kalkışanlar birer birer çorap söküğü gibi geliyor." diyen Yıldırım, "Hepsi birbirini ihbar ediyor. Neticede kim var, kim yok herkes kanun önüne çıkacak, hesabını verecek." şeklinde konuştu.
YÜKSEK ASKERİ ŞURA TOPLANTISI
Başbakan Yıldırım, Yüksek Askeri Şura toplantısı ile ilgili olarak da şunları kaydetti:
"Perşembe günü Çankaya'da, Başbakanlıkta yapılacak, bu da bir ilktir. Malum YAŞ'ın başkanı Başbakan ve bir günde bütün çalışmalarımızı tamamlayacağız. Yani üç güne yayılı bir çalışmaya ihtiyaç yok ve ikinci günde kararları sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunmuş olacağız."
BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NÜN ADININ DEĞİŞMESİNİ O DERNEK ÖNERMİŞTİ
Öte yandan, Boğaziçi Köprüsü'nün adının değişmesini ilk olarak Mirasımız Derneği önermişti.
Mirasımız Derneği Başkanı Demirci, "Boğaziçi Köprüsü'nün isminin '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olarak değiştirilmesinin çok anlamlı olacağı kanaatindeyiz" açıklamasında bulunmuştu.
Demirci yaptığı yazılı açıklamada, ülke ve milletin 15 Temmuz gecesi büyük bir haşhaşi kalkışmasıyla yüz yüze geldiğini belirterek, "Milletimiz topyekun omuz omuza verip Çanakkale ruhu ile hareket ederek, bu adi darbeye bedenlerini siper etmişlerdir. Milletimizin darbeye dur dediği en önemli noktalardan biri de darbecilerin gövde gösterisi yaptıkları Boğaziçi Köprüsü olmuştur. Bu vesileyle Boğaziçi Köprüsü'nün isminin '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olarak değiştirilmesinin çok anlamlı olacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullanmıştı.
TOPLANTI 3.5 SAAT SÜRDÜ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, saat 19.05'te başladı. Toplantı saat 22.25 sularında sona erdi.
Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 2 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti.