Son dakika... AFAD'dan açıklama... Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem! Diyarbakır, Tunceli, ve Elazığ'da da hissedildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2024 10:53

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da hissedilen bir deprem meydana geldi. Malatya merkezli depremin büyüklüğünü AFAD 5.9 olarak açıkladı. Diyarbakır ve Elazığ'da da hissedilen deprem sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklamada bulunurken, 'Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı.' ifadelerini kullandı. Öte yandan deprem sonrası Malatya, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Adıyaman'da da eğitime 1 gün ara verildi.

Haberin Devamı

Malatya'nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da hissedilen deprem Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Siirt, Diyarbakır ve Elazığ'da da hissedildi.

BAKAN TEKİN: BİNALARIMIZDA HASAR YOK

Deprem hissedilen illerdeki okullarda hasar tespitinin olmadığını belirten Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Depremden etkilenen başta Malatya ve Elazığ'da yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere herkese geçmiş olsun diyelim. Sürekli milli eğitim müdürlerimizle irtibat halindeyiz. Okullarımızla ilgili herhangi bir can kaybı ya da binalarımızda hasar tespitimiz yok, çok şükür. Yine de tedbirli olmakta fayda var; valiliklerimizin bu kararı çok yerindedir. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

MALATYA'DA 4 KİŞİ YARALANDI

Malatya Valisi Seddar Yavuz, deprem sırasında yüksekten düşme gibi nedenlerle 4 kişinin yaralandığını bildirdi.

Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen deprem Şanlıurfa'da da hissedildi. Haliliye ilçesine bağlı kırsal Şeyhçoban Mahallesi'nde Ali Kılıç'a ait tek katlı evin yan tarafına yapılan ek balkon deprem nedeniyle çöktü.


ŞANLIURFA'DA BİR KİŞİ YARALANDI

Çökme sırasında balkonun yakınlarında bulunan ve hamile olduğu öğrenilen Hatice Kılıç yaralandı.


Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye gelen 112 Acil Servis ekiplerince Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

ELAZIĞ'DA BİR EVDE HASAR

Elazığ Rüstempaşa Caddesi’ndeki bir binada kısmi hasar oluştu.


KALE BELEDİYE BAŞKANI CNN'DE KONUŞTU

Malatya Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay:

Her mahallemize ulaştık. 1 binanın yıkıldığı haberi geldi. 1 vatandaş hafif yaralı, bilinci açık. Can kaybı yok. Sıva çatlakları var onun dışında olumsuz durum yok. Ekiplerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. 

BAKAN YERLİKAYA BÖLGEYE GİDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası Malatya'da oluşturulan kriz merkezine gidiyor.

DAĞDA TOZ BULUTU OLUŞTU
DAĞDA TOZ BULUTU OLUŞTU

Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası, Adıyaman'ın Gerger ilçesinde bulunan Tillo bölgesindeki dağda toz bulutu oluştu. Toz bulutunu cep telefonu kamerasıyla görüntüleyenler, bu durumun kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

30 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ

 

Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı meydana geldi.

"ONUN ÜZERİNDE KİŞİ CAMLARDAN ATLADI"

DHA Diyarbakır Bölge Temsilcisi Emrah Kızıl: Onun üzerindeki kişi kendilerini camlardan atarak yaralandı. Elazığ'da 4 binada hasar meydana geldiği belirtildi. Uzun bir depremdi. Kahramanmaraş depremindeki gibi. Şu anda can kaybı bilgisi yok.

'ULAŞIM VE HABERLEŞMEYE DAİR HERHANGİ BİR SORUN TESPİT EDİLMEMİŞTİR'

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Malatya'da meydana gelen depremin ardından saha tarama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Şu ana kadar ulaşım ve haberleşmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiştir." bilgisini verdi.

Depremin ardından ilgili kurumların saha tarama çalışmalarının devam ettiğini anlatan Uraloğlu, "Şu ana kadar ulaşım ve haberleşmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten memleketimizi korusun." ifadelerini kullandı.

4 KİŞİ SAĞ OLARAK KURTARILDI

Deprem sonrası AFAD'dan gelen son açıklama şu şekilde:


16 Ekim 2024 tarihinde saat 10.46'da Malatya ilimizin Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.


Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD ekiplerimizin yanı sıra emniyet genel müdürlüğü ve jandarma ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.


Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiştir.


Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir.


Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır.


Malatya ili Pötürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

SAĞLIK BAKANLIĞI: CAN KAYBI BİLDİRİLMEDİ

Sağlık Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklama, "Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen ve çevre iller tarafından da hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir. UMKE ve 112 Acil Sağlık ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" denildi.

DEPREME CANLI YAYINDA YAKALANDI

Malatya merkezli ER TV'nin spikeri Hülya Kaya depreme canlı yayında yakalandı.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN AÇIKLAMA

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, depremle ilgili özellikle medya kuruluşlarından sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediklerini kaydetti.


Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:


"Şu ana kadar deprem sebepli herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiş olup, ilgili birimlerimizin her biri kendi alanlarında tarama faaliyetlerini sürdürmektedir. Depremle ilgili özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

3 BİNADA KISMİ ÇÖKME MEYDANA GELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şu açıklamada bulundu:


Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir.


 112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır.

Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir.

Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır.

Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.

KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ: GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLMEKTE

Kahramanmaraş Valiliğinden yapılan açıklamada, “Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde meydana gelen depremde, AFAD ve ilgili kuruluşlarımızın tüm ekipleri, saha taramalarına gecikmeksizin başladı. An itibarıyla bizlere ulaşan olumsuz bir durum gerçekleşmedi. Gelişmeler yakından takip edilmekte. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

BAKAN KURUM: EKİPLERİMİZ SAHADA TEYAKKUZ HALİNDE

Malatya’nın Kale ilçesinde bu sabah saat 10.46’da meydana gelen deprem sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden mesaj paylaştı.


Bakan Kurum, “Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AFAD:CAN VE MAL KAYBI BULUNMAMAKTA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı:


Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, can ve mal kaybı bulunmamaktadır.

Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Malatya merkezli depremin ardından Bakanlık ekiplerinin depremin hissedildiği bölgelerde psikolojik destek çalışmalarına başlaması talimatı verdi.

TUNCELİ VALİSİ: KENTTE OLUMSUZ DURUM YOK

Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu da kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.

Kandilli Rasathanesi ise depremin 6,5 km derinlikte ve 6 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

5 İLDE EĞİTİME ARA

Malatya, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Adıyaman'da da eğitime 1 gün ara verildi.


Malatya'da Kale ilçesi merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından kentte eğitime 1 gün ara verildi. Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "İlimiz genelinde örgün, yaygın ve özel öğretim kurumları dahil olmak üzere eğitim öğretime 16.10.2024 tarihi itibari ile 1 gün ara verilmiştir" denildi.


Elazığ Valiliği de il genelinde okulların 1 gün tatil edildiğini açıkladı.


VALİ YAVUZ: RİSKLİ DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL


Malatya Valisi Seddar Yavuz şu açıklamalarda bulundu:


Kale merkez üssünde gelen depremde saha çalışmaları devam ediyor. Şehir merkezlerinde şu an olumsuz bir durum yok. Sosyal medyadan yıkılan bir görüntü bizim daha önce ağır hasarlı kontrollü yıktığımız bir binadır. Vatandaşlarımızın sosyal medyadaki görüntülere dikkate almamalarını rica ediyoruz. Yıkım ya da yaralanma yok. Gerek kalıcı konutlar, gerekse konteynerlerde barınan vatandaşlar için riskli durum söz konusu değil. Okulları tedbirli olarak 1 gün tatil edildi.Çalışmalarımız devam ediyor.

ELAZIĞ VALİSİ NUMAN HATİPOĞLU: CAN KAYBI YOK BU EN BÜYÜK TESELLİMİZ

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, 'Şu ana kadar herhangi bir ihbar yok. Bir binadan korkup atlayanlar var. Onlarla ilgili müdahaleler sürüyor. Can kaybı söz konusu değil. Büyük bir panik havası olmasa da vatandaşlarımız binaları terk etti. Can kaybı yok bu en büyük tesellimiz. Ekiplerimiz sahada. Yıkımla ilgili herhangi bir durum yok.' açıklamasında bulundu.

MALATYA BELEDİYE BAŞKANI: CAN VE MAL KAYBIYLA İLGİLİ BİR İHBAR GELMEDİ

Malatya Belediye Başkanı Sami Er deprem sonrası son duurm hakkında bilgi verirken, 'Arkadaşlar sahadalar. Bir panik var, gelen herhangi bir olumsuz haber yok. Şu anda araştırıyoruz. Bir ihbar yok. Can ve mal kaybıyla ilgili bir ihbar gelmedi. Arkadaşlarımız da sahadalar. Ben kriz merkezine geliyordum zaten, yoldayken hissettim.' dedi.


BAKAN YERLİKYA'DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası şu açıklamada bulundu:


Malatya’nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı.

Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.

MALATYA'DA DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AA muhabirine, "Şu ana kadar bizlere uluşan herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam ediyor. Herkese geçmiş olsun." dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!