Son dakika galibiyetleri Milli Takım’a 11.5 milyon Euro getirdi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika galibiyetleri Milli Takım’a 11.5 milyon Euro getirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 00:00

Euro 2008’de oynadığı üç maçın ikisinde son dakika golleriyle galip gelen Milli Takım, performans primlerini kasasına attı.

Haberin Devamı

Grup maçlarında saha içinde toplam 6 dakika galibiyet sevinci yaşayan, ancak çeyrek final mutluluğunu yakalayan Türkiye, UEFA’nın performans primleri, katılım payı, galibiyet ve çeyrek final vizesi ile 11.5 milyon Euro kazandı.

ÇEK Cumhuriyeti’ni 3-2 yenerek tarihinde ikinci kez Avrupa şampiyonasında çeyrek finale çıkan Türk Milli Takımı yeni bir rekora da imza attı. Oynadığı 3 maçta sahada sadece 6 dakika galip kalan Ay Yıldızlılar son dakika golleriyle UEFA’dan 11.5 milyon Euro’luk ödül kazandı. Portekiz maçını mağlup tamamlayan milliler, İsviçre maçında 92’nci, Çek Cumhuriyeti maçında da 90’ıncı dakikada galibiyet golünü buldu. Sahadaki 6 dakikalık galibiyet ile çeyrek finalin kapısını açan futbolcular Türkiye Futbol Federasyonu’na tam 11.5 milyon Euro kazandırdı.

Haberin Devamı



Çeyrek finale 2 milyon Euro

Euro 2008’de gruplara kalarak kasasına 7 milyon Euro koymayı garantileyen Türk Milli Takımı, gruplarda oynadığı üç maçın ikisinde de para kazanmayı başardı. Euro 2008 grup maçlarında galip gelene verilen 1 milyon Euro’luk primi iki kez kazanan Milli Takım topladığı puanlardan 2 milyon Euro çıkardı. Çek Cumhuriyeti maçını kazanarak çeyrek final vizesi de alan Ay Yıldızlı ekip tur primi olarak da 2 milyon Euro kazandı. Böylelikle Türkiye kasasına toplam 11.5 milyon Euro koymuş oldu.

Portekiz’le aynı parayı aldık

İlk maçta 2-0 yenildiğimiz Portekiz de Ay Yıldızlı ekibimiz ile aynı parayı kazandı. Turnuvada gruplardan beraber çıktığımız Portekiz son maçını kaybederek kasasına 11.5 milyon Euro koydu. Çek Cumhuriyeti ve İsviçre ise aldıkları birer galibiyet ile turnuvaya veda ederken grubun da en az kazanan takımları oldu. Sadece gruplara kalabilme ve 1’er galibiyet pirimi alan iki takım 8.5 milyon Euro ile turnuvaya veda etti.

126 milyon Euro değer kattı

Yapılan araştırmalara göre, takımların Euro 2008 maçlarında Avrupa ekonomisine katkısı 42 ile 56 milyon Euro arasında değişiyor. Türk Milli Takımı’nın Avrupa ekonomisine yaptığı katkı ise 42 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Maçları en çok izlenen takımlar arasında bulunan Türkiye, turnuvada grup maçları boyunca Avrupa ekonomisine 126 milyon Euro’luk değer kattı. Euro 2008’in Avrupa ekonomisine katkısı ise 1.4 milyar Euro olarak hesaplanıyor.

En pahalısı ay yıldızlı forma

TÜRKİYE’nin Euro 2008 gruplarındaki son maçında stadyum çevresindeki forma ve bayrak satışları da tavan yaptı. İsviçre’nin Cenevre şehrinde toplanan binlerce Türk taraftar, lisanslı ürün satışı yapan mağazalara akın ederken, maçı stadyumdan izleyen taraftarlar da Stade de Geneve çevresinde satış yapan noktaları doldurdu. Stadyum çevresindeki forma satışı yapan çadırlarda ise Türkiye’nin formaları Çek Cumhuriyeti ve İsviçre formalarına göre daha pahalıydı. Ay Yıldızlı formalar 110 (132 YTL) İsviçre Frangı’na satılırken diğer takım formaları 90-100 İsviçre Frangı’ı arasında değişiyordu.

184 milyon Euro’luk havuzdan kim, ne alıyor

Katılım hakkı olarak 7.5 milyon Euro veriliyor.

Galibiyete 1 milyon Euro dağıtılıyor.

Berabere kalanlar 500 bin Euro kazanıyor.

Çeyrek final vizesine 2 milyon Euro veriliyor.

Yarı final oynayan 3 milyon Euro kazanıyor.

Finali kaybeden 4.5 milyon Euro elde gediyor.

Kupayı kaldırana 7.5 milyon Euro veriliyor.

Takımlara yaklaşık 184 milyon Euro dağıtılıyor.

Kupanın değeri 50 bin İsviçre Frangı

BU yıl şampiyon olan takım ülkesine Euro 2008’in için tasarlanan yeni kupayı da götürecek. Orjinal kupaya sadık kalınarak, Asprey London tarafından tasarlanan yeni kupa, eski halinden 18 santim daha büyük ve 2 kilogram daha ağır. Kupanın en büyük özelliği ise gümüş rengi olması. Üzerinde daha önceki Avrupa Şampiyonu olmuş takımların adları bulunan kupa 60 santimetre uzunluğunda ve 8 kilogram ağırlığında. Yeni tasarlanan kupanın değeri ise 50 bin İsviçre Frank’ı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!