Türk sinemasının duayen isimi Fikret Hakan hayatını 83 yaşında kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 07:47

Türk sinemasının duayen isimlerinden Fikret Hakan, Kartal'da akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Fikret Hakan, 83 yaşında akciğer kanseri tedavisi gördüğü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gece saatlerinde hayatını kaybetti. 23 Nisan 1934 doğumlu Hakan'ın ölümü sevenlerini, sanat camiasını yasa boğdu.

Asıl adı Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Hakan bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu.  Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde saat 02.00 sıralarında yaşamını yitiren Fikret Hakan 83 yaşındaydı.

Haberin Devamı

Akciğer kanseri olan ve tedavi gördüğü hastanede akciğer ameliyatı olan usta oyuncu burada doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Alınan bilgilere göre Hakan doktorlar tarafından yaklaşık 2 saat hayata döndürülmeye çalışıldı. Fakat tüm çabalar sonuçsuz kaldı.

SANATÇI DOSTLARI NE DEDİ?

Cüneyt Arkın

Duyunca, can evimden vuruldum. Kanadı kırık bir kuş gibi düştüm yere, çırpındım. "Yapma Fikret Ağabey yapma bunu bana" diye inledim. O, benim öz ağabeyimdi. ''Arkadan vurulan kovboy''du, öyle derdi kendine. Dört nala giderdi atlara. Korsan ağzıyla öperdi sevdaları. O, öylesine oburdu dostluklarda.Kocaman bir yiğitti o. Sette onu gördüm mü huzur ve güven duyardım. O, Türk Sineması'nın ''en baba'' direklerinden biriydi. İkinci kitabımda bir şiir yazmıştım Fikret Ağabeyim için; "Ne Güzel İnsansın" diye. Herkesin başı sağ olsun.

Haberin Devamı

Cüneyt Arkın, eski dostuna bu fotoğrafı paylaşarak veda etti.

Türk sinemasının duayen isimi Fikret Hakan hayatını 83 yaşında kaybetti

Filiz Akın

Türk Sineması’nın en önemli aktörlerinden, ‘’Üç Arkadaş’’ filminin unutulmaz oyuncusu… Sinemaya başladığımda, ikinci filmde (Battı Balık’ta tanıdığım) birlikte rol aldığımız Fikret Hakan’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Hep deniyor ya ‘’Git gide ıssızlaşıyor Yeşilçam!’’ diye… ‘’Güle güle’’ büyük usta… Allah rahmet etsin, mekanın cennet olsun.

 Ediz Hun

1964 senesinin Temmuz ayında "Affetmeyen Kadın"ı çektik Fikret'le birlikte, benim 5. filmimdi, onun büyük tecrübesi vardı. Birlikte fazla bir çalışmamız olmasa da zaman zaman görüşürdük. 2005 yılında ikimiz Avusturya'ya gitmiştik sokak çocuklarına yönelik bir etkinliğine katılmıştık, ortak bir kitap çalışmasında da yer almıştık. Çok değerli bir insan, çok önemli bir sanatçıydı. Çok üzüldüm, Allah gani gani rahmet eylesin, mekanı cennet olsun...

 Selma Güneri

Ben Fikret Hakan’ı 15 yaşında tanıdım. ’’Bitmeyen Rol’’ filminde birlikte oynamıştık. Sinemamızda gelmiş geçmiş en büyük aktörlerdendi. Hatta dünya çapındadır çünkü yabancılarla film çeken birkaç aktörden birisiydi. Fikret Hakan’la çalışmanın bana büyük katkısı oldu. Ondan oyunculukla ilgili çok şey öğrendim. Çok üzgünüm, başımız sağ olsun.

 Hale Soygazi

Haberin Devamı

Birlikte hiç çalışmadık Fikret Hakan ile ama tanışıklığımız vardı. Çok değerli bir aktördü, çok önemli filmlere imza atmıştı. Türk Sineması için büyük kayıp. Başımız sağ olsun.

Selda Alkor

Haberin Devamı

Allah rahmet eylesin çok üzüldüm. Fikret abi çok özel bir insandı. Sinemaya adım attığım ilk film olan ‘’Cumartesi Senin Pazar Benim’’de Fikret Hakan’la birlikte oynamıştık. İlk sinema dersimi ondan aldım. Gerçek bir duayen ve müthiş bir oyuncuydu. Benim için çok özel ve önemli film olan ‘’Buzlar Çözülmeden’’ ve ‘’Erkek ve Dişi’’de de birlikte çalıştık.….
Fikret Hakan'la oynadığım her film benim için ders niteliğinde olmuştur ve bana sınıf atlatmıştır. Bizim zamanımızda oyunculuk okulu yoktu ‘’Sinema nedir, nasıl oynamak gerekir?’’ büyüklerimizden öğrendik. Çok severim Fikret Hakan’ı. Sinema önemli bir adamını kaybetti. Başımız sağ olsun…

Hülya Koçyiğit

Haberin Devamı

Türk sinemasının duayen aktörü, çok sevgili Fikret Hakan'ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Her yeni oyuncu gibi kendisinden çok fazla şey öğrendiğim, herkesin derin bir sevgi ve saygıyla yaklaştığı usta oyuncu Fikret Abim... Mekanın cennet olsun... Tüm sevenlerine Allah'tan sabır diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.

Oyunculuk kariyerinden önce gazetecilik de yapan Hakan, gazino performansları ve sunuculuk deneyiminin ardından, Yeşilçam'ın sıkıntılı dönemlerinde Marmaris'e taşınarak, 1980'lere kadar burada yaşamını sürdürdü.  Sanatçının, "Tellak Ali" (1953) ve "Hamal'ın Uşakları" (1997) isimli öykü kitaplarının yanı sıra "İnce Müzikli Otobüsler" ve "İmbikçi Duvar" ismini verdiği iki şiir kitabı da bulunuyor.

Haberin Devamı

ACI HABERİ TWITTER'DAN DUYURDU

Acı haberi ünlülerin menajeri Süheyl Atay, Twitter'dan ''Çocuklarımın dedesi, sinema sanatçısı #FikretHakan'ı kaybettik . Tüm dost ve sevenlerine duyurulur'' sözleriyle duyurdu.

 

Türk sinemasının duayen isimi Fikret Hakan hayatını 83 yaşında kaybetti

FİKRET HAKAN KİMDİR?

Gerçek adı Bumin Gaffar Çıtanak olan Fikret Haka, tiyatro ve sinema sanatçısı olarak biliniyordu. 23 Nisan 1934 tarihinde Gaffar ve Fatma Belkıs çiftinin çocuğu olarak Balıkesir’de doğdu. Annesi başhemşire, babası edebiyat öğretmeniydi. Fikret Hakan’ın babası Gaffar Bey, Balıkesir'den İstanbul’daki Galatasaray Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak atanınca, başhemşire annesiyle hep birlikte İstanbul’a taşındılar. Hakan, lisede okurken gazeteciliğe heves etti. Bumin’in Abdi İpekçi, Halit Kıvanç gibi sonra çalıştığı, Mithat Perin’in sahibi olduğu, İstanbul Ekspres Gazetesi’nde röportajları, öyküleri yayımlanıyordu. Gazeteden aldığı öykü başına bir liralar, onu büsbütün okuldan uzaklaştırdı. 1950 yılında 'Üç Güvercin' adlı operetinde palyaço rolüyle 'Ses Tiyatrosu'nda tiyatro sahnelerine ilk adımını attı. Bu arada adını değiştirip Fikret Hakan yaptı. Leblebici Horhor ve Afrodit’te oynadı.

Ses Tiyatrosu, Çığır Sahne, Cep Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oraloğlu Saat 6 Tiyatrosu, kurucusu olduğu Sahne 8 ve Fikret Hakan Tiyatrosu gibi tiyatrolarda rol aldı. 1953 yılında 'Köprüaltı Çocukları' adlı filmle sinemaya adım attı. 1960’larda "Yılanların Öcü", "Karanlıkta Uyananlar" gibi sosyal ağırlıklı filmleriyle ününü pekiştirdi. 204 film ve 28 dizide oynadı, 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. 'Üç Arkadaş' (1958) ve 'Keşanlı Ali Destanı’yla (1964) iyice tanındı. Fikret Hakan Valikonağı’ndaki dairesini satıp Marmaris’e yerleşti. 1980’e kadar teknecilikle geçimini sağladı, daha sonra yine sinemaya döndü.1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını aldı.

1970'li yıllarda Cemo / Dedikleri Gerçek İmiş, Dostun Gülü / Löberde, Aşk Uğultusu / Sancı plakları çıktı ve yaşam boyu şu ödülleri aldı:

1965 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Keşanlı Ali Destanı

1968 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Ölüm Tarlası

1965 - İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği, Keşanlı Ali Destanı, En İyi Erkek Oyuncu

1971 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu, Hasret

1993 - 30. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

1997 - 34. Antalya Film Şenliği, Yalancı (TV), Yaşam Boyu Onur Ödülü

2009 - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden fahri doktorluk unvanı aldı

2012 - Engelsiz Yaşam Vakfı, Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!