Son dakika: 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' Türkiye'nin 81 ilinde ve KKTC'de 18.57'de gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2022 18:57

Türkiye ve KKTC'de dün saat 18.57'de depreme hazırlık için 'çök-kapan-tutun' tatbikatı yapıldı. Cep telefonlarına mesaj gitti, TV ve radyolar ikaz yayınladı. Evler dışında da sokaklar, restoranlar, AVM'lerde vatandaşlar tatbikata katıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tatbikata destek veren herkese teşekkür ederek, "Milletimizin bu konudaki hassasiyetini her yerde görebilme fırsatına sahip olduğunu gördük. Afete hazırlık konusunda çok önemli bir süreci yakalayabileceğiz. Bu zihni bir hazırlık, farkındalıktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tatbikat, İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından 1999 Düzce Depremi'nin 23. yılı dolayısıyla planlandı. Amaç; Deprem anına ilişkin farkındalık oluşturmak. Bu kapsamda hayat kurtaran 'Çök-Kapan-Tutun' hareketi gerçekleştirildi.

Telefonlara mesajlar geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı. Televizyon ve radyo kanallarında uyarılar yayımlandı.

BAKAN SOYLU: MİLLETİMİZİN BU KONUDAKİ HASSASİYETİNİ GÖRME FIRSATINI BULDUK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' sonrası yaptığı açıklamada, "Milletimize çok teşekkür ediyoruz. 81 ildeki tüm yöneticilerimiz, basınımız, televizyonlarımıza, telefon operatörlerine ve radyolarımıza herkese çok teşekkür ediyoruz. Milletimizin bu konudaki hassasiyetini her yerde görebilme fırsatına sahip olduğunu gördük. Afetin hangi saatte gelebileceğini bilmiyoruz. Bu mesajın kendine ait uyarı sesi var. İnsanı etkileyen bir ses. Ama o etki afet anında hayat kurtarabilecek bir sestir. Japonya bu tatbikatları her yıl bir kez gerçekleştiriyor.

 

Haberin Devamı

Biz de basit ve kısa farkındalık oluşturulabilecek bir zaman diliminde gerçekleştiriyoruz. Bu bir dünya uygulaması. Bu ülke bir afet bölgesi. Afete hazırlık konusunda çok önemli bir süreci yakalayabileceğiz. Bu zihni bir hazırlık, farkındalıktır. Kendi teknoloji kapasitemizi görmektir. Tüm kurumlarımız büyük bir çalışma içerisindedir.

Son dakika: Deprem Anı Ülke Tatbikatı Türkiyenin 81 ilinde ve KKTCde 18.57de gerçekleştirildi

Bir AFAD mobil uygulamamız var. Deprem anında ne yapmamız gerektiğini öğreten bir uygulamadır. Sistemde nerede olduğunuzu gösterecek bir uygulamadır ve ilk anda yakınlarınızla internet üzerinden iletişim sağlayabilecek bir uygulamadır. Dünyada bunun eşi ve benzeri yok. Bütünleşik afet sistemi içerisinde yürütülen bir çalışmadır" ifadelerini kullandı.

Son dakika: Deprem Anı Ülke Tatbikatı Türkiyenin 81 ilinde ve KKTCde 18.57de gerçekleştirildi


DEPREM TATBİKATI AMACINA ULAŞTI MI?

Haberin Devamı

AFAD Başkanı Yunus Sezer, 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' sonrasında CNN Türk'ten Alparslan Çınar'a açıklamalarda bulundu. "Amacımıza ulaştık" diyen Sezer, şunları söyledi:

Son dakika: Deprem Anı Ülke Tatbikatı Türkiyenin 81 ilinde ve KKTCde 18.57de gerçekleştirildi

1 yıldır hazırlığını yapıyorduk. Amacımıza ulaştık. Buradaki maksat, depremde doğru davranış şekillerini vatandaşlarımıza iletebilmeydi. Çok şükür uyarılarımızı, Cumhurbaşkanımızın hitabının bitiminde gönderme imkanımız oldu. 1 haftadır farkındalık oluştu. Uyarı mesajını aynı anda tüm Türkiye'ye gönderme imkanımız oldu. Panik yaşanmıştır ama bunun için siren sistemlerimizi kullanmadık.

Son dakika: Deprem Anı Ülke Tatbikatı Türkiyenin 81 ilinde ve KKTCde 18.57de gerçekleştirildi


UYARI MESAJI GİTMEYEN TELEFONLAR

Sezer, tatbikat sırasında bazı telefonlara uyarı mesajı gitmemesi ile ilgili olarak, "Olabilir. Vatandaşların telefonlarındaki 'Uyarı bildirimi' butonunu aktif hale getirmesi lazım. Getirmeyen vatandaşlarımızın getirmesini istirham ediyoruz" dedi.

MSB’DEN DEPREM TATBİKATI PAYLAŞIMI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye genelinde gerçekleştirilen ’Deprem Anı Çök- Kapan- Tutun’ tatbikatına bütün yerleşkeleri ve kışlaları ile katıldı. MSB’nin Twitter hesabından tatbikata ilişkin yapılan paylaşımda, "Ülkemizde ilk kez uygulanan ve saat 18.57’de gerçekleştirilen deprem tatbikatı sırasında bizler de Bakanlığımızın bütün yerleşkelerinde, kışlalarımızda ’Çök-Kapan- Tutun’ yaparak afetlere karşı hazırlıklı olmanın provasını yaptık" denildi.

AFAD’DAN TEŞEKKÜR MESAJI

AFAD, tatbikata katılım için teşekkür mesajı yayımladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde afet farkındalığı oluşturmak için 1999 Düzce depreminin yıl dönümünde ilk kez tüm Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde saat 18.57’de eş zamanlı gerçekleştirilen ’Deprem Anı Ülke Tatbikatı’na (Çök-Kapan-Tutun) katılım gösteren vatandaşlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz. ’Afet Tatbikatı, Yarının Hazırlığı’ anlayışıyla tatbikatın hazırlık ve uygulanması sürecinde bize destek veren medya kuruluşlarına, kamu kurum- kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına şükranlarımızı sunuyoruz. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Deprem ve tüm afetlerle mücadelede kurum ve kuruluşlarımız ile vatandaşlarımızın birlikte hareket etmesi kritik önem arz ediyor. Bu kapsamda afetlere hazırlık bilinciyle bir araya geldiğimiz tatbikata katılan herkese teşekkürlerimizle."

EGM TATBİKATA NARKOTİK KÖPEKLERİYLE KATILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) de AFAD koordinasyonunda 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında düzenlenen ’Deprem Anı Ülke Tatbikatı’na katılım sağladı. Tatbikatta narkotik köpekleri de katıldı. EGM, "Narkotik dedektör köpeğimiz Sezar da deprem tatbikatında" notuyla paylaşım yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!