Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Karşılama töreninde, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Karşılama töreninin ardından liderler, baş başa ve heyetler arası görüşmeye geçti. Liderler, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
'KALKINMA YOLU PROJESİ İÇİN BAKAN ARKADAŞLARIMIZI GÖREVLENDİRİYORUZ'
Erdoğan, Irak heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi. Erdoğan, "Irak halkına ve hükümetine deprem felaketiyle mücadelemizde sergiledikleri mücadele için tekrar teşekkür ediyorum. Bu ziyareti Irak halkının dostluğunun bir nişanesi olarak görüyorum. Devlet millet el ele vererek dost ve kardeşlerimizin de desteğiyle inşallah depremin yaralarını saracak, afetin izlerini de kısa sürede inşallah sileceğiz. Sayın Başbakan‘la görüşmemizde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Terörün her türlüsüne karşı top yükün mücadele kararlılığımızı teyit ettik. Basra'dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demir yolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik Kalkınma Yolu Projesi'nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık ve bu vesileyle de bu çalışmayı yürütecek olan bakan arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz. Kabul ettiğimiz Ankara bildirisi ile bu hedef doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE, IRAK HALKININ GERÇEK DOSTU OLDUĞUNU İSPAT ETMİŞTİR'
Erdoğan, Kalkınma Yolu'nun sadece Türkiye ile Irak için değil tüm bölge için stratejik önemi haiz yüksek bir proje olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Bu yolun inşasıyla ortaya çıkacak katma değerken Avrupa'dan Körfez'e kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insan faydalanacaktır. Bölgesel iş birliğini güçlendirecek ticaretimizi geliştirecek, beşeri münasebetlerimizi tahkim edecek bu proje ile diğer kardeş ülkelerin de yakından ilgilendiğini biliyoruz. İnşallah onların da katılımıyla Kalkınma Yolu Projesi'ni bölgemizin yeni İpek Yolu haline dönüştüreceğimizi inanıyorum. İkili ticaretimizi daha da artırma noktasında Iraklı kardeşlerimizle aynı hassasiyetleri paylaşıyoruz. İş insanlarımızın ve vatandaşlarımızın karşılaştıkları sorunların çözümüne dair fikir teatisinde bulunduk. Bunların yanı sıra güncel, bölgesel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. Türkiye, Irak halkının gerçek dostu olduğunu her vesileyle ispat etmiştir. Irak'ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün en büyük savunucusu da yine Türkiye'dir. Komşular arasında zaman zaman anlayış farklılıkları ortaya çıkabilir. Türkiye ve Irak komşuluk hukuku çerçevesinde bunları çözme kararlılığını daima göstermiştir. Bugün ve ortaklık ruhunu devam ettiriyoruz."
'BEKLENTİMİZ PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMASI'
Erdoğan, Türkiye'nin terörün acısını ve kanlı yüzünü çok iyi bilen ve bunun bedelini ödemiş bir ülke olduğunu ifade ederek, "Terörizmin her türlüsüne karşı mücadele etmeyi görev addediyoruz. Sayın Başbakanla görüşmemizde ağırlıklı olarak PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadelemizi de ele aldık. Bu örgütlerin her iki ülke içinde tehdit oluşturduğu açıktır. Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK'yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını bu eli kanlı terör örgütünden temizlenmesidir. Terörle mücadelede Irak'la her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha tekrarlamak isterim" dedi.
'IRAK'IN ACİL SU SIKINTISININ FARKINDAYIZ'
Irak'ın yaşadığı su sorununa da değinen Erdoğan "Su meselesini çatışma değil müşterek çıkarlarımızı hizmet edecek bir iş birliği alanı olarak değerlendiriyoruz. Irak'ın karşı karşıya bulunduğu acil su sıkıntısının farkındayız. Ancak Türkiye'de de yağışlar son 62 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. İklim değişikliğinin derinleştirdiği bir kuraklık döneminden geçiyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Irak'ın sıkıntısının giderilmesi için Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarını bir ay süreyle imkanlar ölçüsünde artırma kararı aldık. Sınır aşan sularla ilgili meselelerin üstesinden ancak akılcı ve bilimsel iş birliği ile gelebiliriz. Geçtiğimiz yıl 24 milyar doları aşarak rekor kıran ticaret hacmimizi daha da artırma potansiyeline sahibiz. Şüphesiz bu hedefe ulaşmak için ticaretin önündeki tarife dışı engel ve kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.