Güncelleme Tarihi:
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgelerine ziyaretleri devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretleri sırasında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de eşlik etti.
LİDERLER MALATYA'DA KONTEYNER KENTİ ZİYARET ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kahramanmaraş'ın ardından Malatya'nın Doğanşehir ilçesindeki konteyner kenti ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Bahçeli, "Güçlü bir devlete sahibiz" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Yönetim başta Cumhurbaşkanı ve yönetim kadrosu kararlı ve azimlidir. Bu gerçekler, milleti yönetim ve devletin yanına çekmiştir. Her şeyden evvel bilinmelidir ki, önce beslenme gelir sonra barınma gelir daha sonra emniyet güvenlik gelir. Bugüne kadar 3 unsurda da ülke yönetimi başta Cumhurbaşkanı ve kamu görevlileri olmak üzere üstün başarı sağlanmıştır.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN HASARLI BİNA UYARISI
"115 bin üzerinde vatandaşımız yıkıntıların altından kurtuldu" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları söyledi:
Sizlerle birlikte tüm Doğanşehirli kardeşlerime geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Ülke olarak sancılı günlerden geçiyoruz. 11 ilimizde 44 bin 374 canımızı kaybettik. Elimizde olmayan sebeplerle sıkıntılı dönem geçirdik. Malatya'ya 5 gün geldiğimizde durumu yerinde gördük. Kısa sürede durumu toparladık. Artçı sarsıntılar maalesef devam ediyor. Hatay'da meydana gelen depremler sırasında Kahramanmaraş'taydık. Dün de Malatya'da sarsıldık. Endişeli olan şehirlerimiz sürekli teyakkuz durumunda kalıyor. Şimdiye kadar meydana gelen deprem sayısı 11 bini buldu. Hassas günlerden geçiyoruz. Deprem bölgesindeki vatandaşlarıma hasarlı binalardan uzak durmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Ziyaretlerde yıkıma şahit olduk. Sahada yürütülen faaliyetleri yerinde görüyoruz. Her türlü ihtiyaçların karşılanmasında depremzedelerin yanındayız. Hane başı ödemeler sürüyor. Taşınma ve kira yardımı yapıyoruz. Geçici barınma ve gıda sorunlarının çözümü konusunda ilerleme kaydettik. Dağıttığımız çadır sayısı 3 bin 750'yi aşıyor.
"MALATYA'DA 52 BİN KONUT İNŞA EDECEĞİZ"
13 seyyar mutfağı, yanında kumanya ve gıda dağıtımı sürüyor. Depremin yıktığı altyapıyı onarmak için çaba sarf ettik. Doğalgazla ilgili çalışmalar devam ediyor. Karayolları ekiplerimiz Doğanşehir'de de çalışıyor. Enkaz kaldırma çalışmaları sona erdikçe, imar çalışma sürecini başlatıyoruz. İlçemizde 10 bin yıkılacak ve ağır hasarlı bina tespit edildi. Malatya genelinde 28 bin 914 binada 86 bin 332 bağımsız bölüme ulaşıyor. Malatya'da 52 bin konut inşa edeceğiz. 'Yapamazsınız' diyenlere rağmen, verdiğimiz sözleri her seferinde yerine getirdik. Bu imtihanın üstesinden de Malatya ve Doğanşehir için Hemen Şimdi diyerek sizlerin desteğiyle başaracağız. TOKİ binaları tekniği ve inşaatıyla depremden yüz akıyla çıktılar. Yeni binalarda da aynı sistemi uygulayacağız. Şehirlerimiz ovalardan dağlara taşıyarak fay hattı gibi tehditlerden uzak yerlerde inşa etmemiz gerektiği ortak kanaattir. Şehirlerimizin kültür sanat, sosyoloji gibi hayati özelliklerini korumak önceliklerimizin başında geliyor.
"İlk günden itibaren sizlerin yanınızdayız. Afşin'de de deprem sonrasında yaraların hızla sarıldığını görüyoruz. İhtiyaç duyulan çadırlar dağıtıldı. Şimdi işin ikinci etaptayız. Konteynerlarıda süratle yerleştirerek çadırlardan konteyner kentlere geçmeye başlayacağız. Toplamda 842 adet konteynerin kurulumu için altyapı çalışmaları devam ediyor. Gıda temini, içme suyu, elektrik ve diğer ihtiyaçlar gibi herhangi bir sıkıntı kalmadı.
Vatandaşlarımızın maddi külfetlerini hafifletecek adımları atıyoruz. Evleri kullanılamaz hale geldiği için kiraya çıkacak depremzedelerimize 3 bin lira ile 5 bin lira arasında kira yardımı yapıyoruz. Bunun için evini taşıyacak depremzedelerimize 15 bin lira taşınma yardımını bugün itibarıyla ödemeye başlıyoruz. Depremde vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına da acil ihtiyaçları için 100 bin lira veriyoruz. Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz.
1 yıl içinde konutlarımızı tamamlayarak sizleri inşallah konutlara geçireceğiz. İnancımız ve irademiz kuvvetli. Başka yerlerde nasıl bu işleri başardıysak, bütün deprem, sel afetlerinde nasıl başardıysak bu 11 ilde de bunu başaracağız. Devlet olarak bugüne kadar hiçbir vatandaşı çaresiz bırakmadık, yine bırakmayız."
"HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMASI GEREKTİĞİNİN ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUM"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş Elbistan’da yaptığı açıklamada, "Tarihimize en acı günlerimizden biri olarak geçen 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden ikincisinin merkez üssü malum Elbistan’dı. Aynı gün içinde 9 saat arayla yaşanan bu depremler, maalesef ilçemizde çok ağır tahribata yol açtı. İlk depremi az veya ağır hasarla atlatan binalarımızın neredeyse tamamı ikinci depremde enkaza döndü. Bilim insanları maruz kaldığımız afeti istisnai bir tabiat hadisesi olarak tanımlıyor. Her biri neredeyse ayrı bir deprem yıkıcılığında olan artçı sarsıntılar halen devam ediyor.
Geçen hafta Hatay’da yaşanan sarsıntıların ardından dün de Malatya’da benzer bir durumla karşılaştık. Ne yazık ki bu sarsıntılarda da yıkımlar yaşadık. Can kayıplarımız ve yaralılarımız oldu. Hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğini altını buradan tekrar çizmek istiyorum. Depremin vurduğu tüm il ve ilçelerdeki vatandaşlarımızdan bu konuda daha dikkatli olmalarını bekliyoruz" dedi.
"SORUMLULUKLARIMIZI HAKKIYLA YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Arama kurtarmadan yardım çalışmalarına kadar her konuda Maraş’ta 41 binin üzerinde personel ve 5 bin 733 iş makinası görev yaptı. Depremlerde sadece ilçemizde binin üzerinde Maraş genelinde 12 bin 683 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Elbistanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı yaralılara acil şifalar diliyorum.
Depremzedelerimizin yaşadığı acının büyüklüğünün farkındayız. Milletimizin sergilediği dirayet ve metanet karşısında duygulanmamak elde değil. İl ve ilçe ziyaretlerimizde milletimizin bu imtihanı gerçekten vakur bir şekilde göğüslediğini görüyoruz. Bu asil duruş karşısında devlet olarak biz de depremzedelerimize olan sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz.
İlk günlerde deprem alanının genişliği, çetin kış şartları ve yıkımın büyüklüğü yürütülen çalışmaları olumsuz etkilemiş olsa da kısa sürede tüm engellerin üstesinden gelmeyi başardık. Karşımıza çıkan zorlukları birer birer aşarak, ihtiyaç duydukları her alanda depremzedelerimizin yanında olduk. Sivil toplum kuruluşlarımızdan belediyelerimize, uluslararası yardım ekiplerinden gönüllülere kadar arama kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veren herkese buradan bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
"DOĞAL GAZ HATTINDAKİ SORUNLARIN ÇOĞUNU GİDERDİK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremden etkilenen vatandaşlarımızın yükünü hafifletmek sıkıntılarına çözüm üretmek, dertlerine derman olmak için canla başla çalışıyoruz. Bugüne kadar ilçemizden köylerine ve ya yakın yerlerdeki akrabalarının yanına gidenler haricinde toplam 20 bin 300 depremzedemizin tahliyesini gerçekleştirdik. İnsanlarımızın barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çadır kent ve konteyner kent kurulumlarını sürdürüyoruz. Hali hazırda Maraş genelinde çadırda, kamu tesislerinde, yurtlarda, okullarda ve diğer alanlarda 461 bin vatandaşımızı barındırıyoruz. Sadece Maraş’ta kurduğumuz ve dağıttığımız çadır sayısı 77 bine ulaştı. Aynı şekilde ilçeleriyle birlikte şehrimizde 24 bin konteyner planlaması yaptık. Bunların bir kısmını kurduk. İaşe ihtiyaçları için 41 seyyar mutfağımızla vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Çiftçilerimizi de ihmal etmiyor, brandadan yem desteğine kadar her konuda yanlarında oluyoruz. Toplam 32 uzman personelimizle çocuklarımız başta olmak üzere depremden etkilenen tüm kardeşlerimize psiko sosyal destek veriyoruz. İlçemiz genelinde bin 123 trafonun 2’si haricinde hepsi faal haldedir, yani elektrik konusunda sıkıntı kalmamıştır. Doğalgaz hatlarındaki sorunların çoğunu giderdik. Böylece abonelerimizin yüzde 75’ine doğal gaz verilmesini sağladık. İçme suyu arzı konusunda da yüzde 98 oranına ulaştık. Kara yollarımızda, deprem sebebiyle oluşan tahribatı tamamen giderdik. Haberleşme alt yapımızı da güçlendirerek mobil iletişim sorununu çözüme kavuşturduk" dedi.
"309 BİN KONUTUN İNŞASINA BAŞLIYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enkaz kaldırma faaliyetlerinin bitmesiyle birlikte ilçemizin yeniden imar ve ihyasına başlıyoruz. Ekiplerimizin yaptığı incelemelere göre Elbistan’da 3 bin 487 binadaki 4 bin 339 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Maraş’ın tamamına baktığımızda bu rakamın 45 bin 575 binada, 119 binden fazla bağımsız bölüme ulaştığını görüyoruz. Hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu sayılar kesinleşecektir. Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, şehirlerimizi yeniden inşa gereken hazırlıklara da başladık. Birkaç ay içinde deprem bölgesi genelinde köy evleriyle birlikte 309 bin konutun inşasına başlıyoruz. Kahramanmaraş için, Elbistan için hemen şimdi inancıyla ilk etapta Maraş’ta 83 bin konut, 18 bin 681 köy eviyle bismillah diyoruz. Sizlerden bunun için 1 yıl müsaade istiyorum. Bugüne kadar ülkemizin yaşadığı diğer tüm felaketlerde nasıl kimseyi mağdur etmeden herkesi yeni evine taşıdıysak deprem bölgesinin tamamında da aynısını yapacağız. Yeter ki biz birliğimize beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Ölenleri geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm yaraları saracak tüm yıkımları telafi edecek azme, tecrübeye ve kudrete sahibiz" ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞLARIMIZI ESKİSİNDEN DAHA GÜZEL EVLERE KAVUŞTURACAĞIZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TOKİ, deprem sınavını yaptığı binaların ön hazırlıkları, inşa kalitesi, depreme dayanıklılığı başta olmak üzere her alanda alnının akıyla vermiş bir kurumumuzdur. Bunu Van’da yaptık, Bingöl’de yaptık mı, yaptık. Bütünüyle Malatya’da bunu yaptık mı, yaptık. Aynı şekilde Malatya’nın civarında bunları gerçekleştirdik mi? Gerçekleştirdik. İzmir’de de aynı şekilde yaptık. Birçok ilimizde bunları gerçekleştirmek suretiyle yeni konutları da bu standartlarda inşa edeceğiz. Zemin artı 3 veya 4 kat şeklindeki binalarda 3 oda 1 salon olarak inşa edilecek konutlarımız, şehirlerimizin kendi mimarileriyle uyumlu şekilde planlanıyor. Fay hattı ve zemin sıvılaşması olan yerlerde yapılaşmaya izin vermemekte kararlıyız. Bunun için yeni yerleşim yerlerini ovalardan dağlara doğru kaydırıyoruz. Sadece konut değil, alt yapısıyla, okuluyla, camisiyle, sağlık merkeziyle, çarşısıyla, parkıyla, spor alanıyla yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz, inşa edeceğiz. Şimdilik çadır kentler, konteyner kentler şehir içinde ve diğer yerlerde kira, kamu tesislerinde misafir etme gibi geçici barınma imkanı sağladığımı vatandaşlarımızı eskisinden daha güzel evlere kavuşturacağız" diye konuştu.
"BU ÜLKENİN YENİ ACILARA TAHAMMÜLÜ YOKTUR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teknik ve sosyal alanlarda çalışan tüm bilim insanlarımızla, mimarlarımızla, mühendislerimizle birlikte bunun gayreti içindeyiz. Ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarını gerçekleştirmiş bir yönetim sıfatıyla deprem bölgemizi yeni baştan inşa etmekte inşallah bizlere nasip olacaktır. Deprem tehdidi altındaki şehirlerimizin tamamında da kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak, binalarımızın yıkıldığı, insanlarımızın altında kaldığı dönemi sona erdirmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Yaşadığımız bu büyük felaketin, deprem gerçeğini herkese, hepimize, tekrar hatırlattığına inanıyorum. Özellikle kentsel dönüşüm projelerimizin ülkemiz açısından ne kadar vazgeçilmez olduğunu hep beraber tecrübe ettik. Artık her kim zehirli diliyle veya insanlarımızı tahrik etmek suretiyle bu işleri engellemeye kalkarsa doğrudan milletimizi ve ülkemizi sırtından hançerlemiş olacaktır. Bu ülkenin yeni acılara tahammülü yoktur. Biz de ideolojik veya keyfi sebeplerle kimsenin milletimize yeni bedeller ödetmesine müsaade etmeyeceğiz. İnşallah deprem tüm illeri, ilçeleri, köyleriyle ayağa kaldırırken, ülkemizin diğer bölgelerindeki aynı tehditle yaşayan yerlerimizi de süratle dönüştüreceğiz. Rabbim ülkemizi ve milletimizi daha büyük felaketlerden, belalardan, kazalardan korusun. Rabbim bizleri bir daha böyle musibetlerle imtihan etmesin diyorum. Hepimize tekrar geçmiş olsun. Bu temenniyle baş sağlığı dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.
BAHÇELİ: BU ZİYARETİN ANLAMI BÜYÜK
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşmasında "Değerli Elbistanlılar 6 Şubat’tan bu güne acılı günler yaşadık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu ziyaretin anlamı büyük" ifadelerini kullandı.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, "Sizlerdeki tevekkülü görmekten güç aldım. Bütün devletimizin kadroları ilk günden itibaren ellerinden bütün gayreti koyarak çalışma gösterdiler. Sayın cumhurbaşkanımızın merhametine, çalıştığına gayret gösterdiğine şahidiz. Bizler sizinleyiz. Sizlerin, milletimizin yanındayız" dedi.