Güncelleme Tarihi:
CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı müjde sonrası Filyos'taki çalışmaları yerinde görüntüledi ve doğal gazın işleneceği, dağıtılacağı noktadan özel bir yayın gerçekleştirdi.
İşte Fulya Öztürk'ün doğal gazın merkezinden aktardıkları...
Buradaki en önemli noktalardan bir tanesi bu alan. Gazın Sakarya gaz sahasından buraya gelecek olan gazın yakılacağı test noktasını göstereceğiz size. Devasa bir nokta burası da. Tabii zor şartlar altında aslında yayınlarımızı gerçekleştiriyoruz.
"İLK DEFA EKRANA GETİRECEĞİZ"
Arazi şartları zor. Her taraf gerçekten şu an çamur içinde. Bir yandan da zor bir nokta. Ve buradaki mühendisler, buradaki personeller gerçekten özveriyle çalışıyorlar. İlk defa ekrana getireceğiz bu noktayı.
"EN ÖNEMLİ NOKTA ARTIK HAZIR"
Sakarya gaz sahasından gelecek olan gaz bu noktada yakılacak, test edilecek. Yani kısa bir zaman sonra buradan alevler yükselecek. Gazın yakılacağı yer böyle olacak. Artık geri sayım başladı. Filyos'taki gaz işleme tesisinin en önemli noktası artık hazır diyebiliriz.
Gazın yakılacağı yer hakkında açıklamalarda bulunan Sakarya Gaz Sahası Saha Müdürü Murat Uçar da şu ifadeleri kullandı:
Burası bizim yüksek basıncı çoklu gaz yakma ünitesi. Ünitemizde Sakarya gaz sahası gemilerimizin keşfettiği ve sizin yakışlarını gördüğünüz gazı, kara tesisine getirdiğimizde ilk burada yakacağız ve şu gördüğünüz platform yaklaşık 2500 metrekare bir alana sahip. Yüksekliği 20 metre ve radyasyon barlı. Yani dışarı ısı geçemeyecek şekilde dizayn edilmiş. Bunlar şu uçlarından aynı evlerdeki ocak gibi düşünün. Buradan alevi yükselecek.
Onu gördüğümüzde zaten kara tesisine gazı getirmiş olacağız. Aynı zamanda bu ünitenin bir işlevi de işletim sırasında emniyet sibobu anlamına geliyor. Yüksek bir gaz gelirse denizden, boru hatlarımızdan burada biz sibop mahiyetinde yakıyoruz. Sonra basınç üssüyle tekrardan sistemi devreye alıp milli şebekeye dağıtıyoruz.
BORU HATTI TAMAMLANDI
Doğal gazı karaya ulaştırma çalışmalarının hızla sürdüğünü kaydeden Uçar, "Denizdeki operasyonlar yüzde 70 seviyesine ulaştı ve hızlıca devam ediyor yoğun bir şekilde. 65’e yakın gemi çalışıyor. Bunun 15 tanesi TPAO envanterinde olan gemiler. Geri kalanlar ise farklı özelliklerde ihtiyaç duyulan gemiler. Taşıma gemisinden montaj gemisine kadar birçok özellikte gemi var. Yağmur, çamur, fırtına demeden çalışıyoruz. 540 kilometrelik boru hattının tamamı bitti. Şu anda devreye alma testleri devam ediyor. Kara tesisi ise yüzde 80 üzerinde tamamlanmış durumda. Bu tesisi biz, belirli aşamalarla devreye alacağız ve inşallah kısa sürede tamamlayacağız. Ana boru hattı da tamamlanmış durumda orada da test devreye almalar devam ediyor. Bunların bütün amacı tesisin gaz gelmeden önce her şeye hazır olmasını sağlamak" diye konuştu.
DENİZ ALTINDA ROBOTLARLA ÇALIŞMA
Türkiye’nin ilk defa kendi doğal gazını işleyeceği tesis yaptıklarını belirten Uçar, "Denizdeki imalatlar genellikle platform tarzı bilinir ama bizim bu yapımızda ‘subsea’ diye bahsettiğimiz deniz altına yerleştirilen ekipmanlarla sağlanıyor. Her bir geminin farklı görevi var. 2 bin 200 metre su derinliğine bir insanın girmesi mümkün olmadığı için bu çalışmalar tamamen robotlar ile yapılıyor. Her bir robotun da gemide kontrolünü yapan teknik elemanı var. Bütün bu imalatlar vinçler yardımıyla deniz içine indiriliyor ve robotlar yardımıyla yerine yerleştirilerek imalat tamamlanıyor. Proje toplamında 10 bin civarı personel çalışıyor. Önümüzdeki ay biraz daha artış olacak son aşama olduğu için. Deniz ve kara olarak böldüğünüzde 7 bin civarı karada 3 bin civarı denizde personel var" dedi.
Uçar, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde karşılaşılan zorlukları ise şöyle anlattı:
"Projenin her aşaması farklı zorluklar içeriyor ama bizim zorlukları alt alta koyduğumuzda üç önemli zorluk gördük. Bunun bir tanesi 2 bin 200 metre derindeki imalatlar. İkincisi de kara tesisindeki zemin iyileştirme işleri. Tesis alanı 355 futbol sahası büyüklüğünde bir alan ve 1,2 milyon metrekareye oturuyor. Buradaki zemin mühendisliği gerçekten sayılı bir iş. Bunun arkasından da pandemi dönemi geçirdik ve savaş ortamı var. Bu tür konular sebebiyle lojistik, satın alma çünkü birçok ürün dünyanın farklı ülkelerinden geliyor. Kısa zamanda alma ihtiyacı olduğu için hepsini yerelden tedarik edemiyorsunuz. Bunların lojistiği de ayrı bir operasyon. Üçüncü zorluğumuz lojistik diyebilirim."
Uçar, kara tesisinde zemin iyileştirme çalışmalarının en zorlu süreçlerden biri olduğunu da belirterek, "Bu arazi geçmişte içerisinden nehir geçen bir arazi olduğu için kendi kendine bir oturma seviyesine ulaşılıyor. Doğal gaz santrallerinde bu oturma miktarı istenmediğinden biz oturmasını sanki oluyormuş gibi tamamlamak adına modelleme yaptık. Bütün birimler sahada, yığın şeklinde doldurulması, oturma derinliğinin her gün ölçülmesi sonra inşaata başlanması gerektiği oluştu. Bu uygulamadan dolayı ciddi bir zaman kaybettik. Burada 72 ana ünite var ve her bir ünitenin kendine has bir alanda doldurulması, ölçülmesi, kontrol edilmesi, oturmanın tamamlanması sonra temizlenmesi ve inşa faaliyetlerine başlaması gibi bir adım olduğu için bu bizde zaman açısından 1 yıldan fazla süre aldı" dedi.