Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un sözlerinin satır başları şöyle:
Bugün Bakanlar Kurulu toplantımızda üç konu gündeme geldi. Bir tanesi kıdem tazminatıyla ilgili, bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’nun sunumuydu. Çok detaylı şekilde gündeme geldi. Politika hedefleri olarak işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu olmayacak ve sürdürülebilir bir yapının ortaya konduğu rapor detaylarıyla paylaşıldı.
'ŞU AN OLGUNLAŞMA AŞAMASINDA'
Dolayısıyla bu bakanlar kurulundaki ilk bilgilendirmedir. İlgili bakan arkadaşlarımız konunun daha net bir şekilde ana çerçevesine oturtulmasını sağlayacaklar ve kıdem tazminatı reformu Türkiye’nin gündemine gelecektir. Şu anda olgunlaşma aşamasındadır.
İkinci gündeme gelen konu, deprem meselesidir. Depreme karşı alınacak tedbirler, kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalar, bu çalışmalar yapılırken bununla ilgili yeni finansman yöntemleri üzerinde durulmuş, ayrıca ortaya çıkacak modeller üzerinde durulmuştur. Bu da bir ön bilgidir. Türkiye çok ciddi bir şekilde deprem bölgesinin üstünde oturmaktadır.
'ÖTV'SİZ AKARYAKITTA MİKTAR ARTIŞI SAĞLANACAK'
Üçüncü bir konuysa, Maliye Bakanımız tarafından gündeme getirilen, gümrük kapılarında ÖTV’siz akaryakıt çalışmalarıyla ilgili yeni çalışmamızdır. İki alanda genişleme yapılacaktır. Mevcut gümrük kapılarına ilave olarak, yeni gümrük kapılarında da TIR’ların, mal sevkiyatında bulunan araçlarımızın ÖTV’siz akaryakıt temin etmesi sağlanacaktır. Miktarda artış sağlanacaktır.
SORU & CEVAP
Dün Mehmet Müezzinoğlu emeklilikle ilgili de açıklamalar yaptı. Emeklilik yaşının yukarı çekilmesiyle ilgili bir çalışma var mı?
Hayır yok. Emeklilik yaşının yukarıya çekilmesinden ziyade, şu andaki yasal düzenleme devam edecektir. Sayın Müezzinoğlu’nun söylediği şu OECD ülkelerinde emeklilik yaşı 72, bizde ise 52. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hedefi 2036 yaşına gelindiğinde kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına sağlayacak olan bir tahminde bulunup, bire planlama yapıyorlar. Mevcut yasal yapı devam edecek. Emeklilik yaşının ileriye çekilmesiyle ilgili bir çalışma söz konusu değil.
Sayın Cumhurbaşkanımızın son dönemde yaptığı ziyaretleri gözden geçirmek Türkiye’nin ümitlerini artırıyor. Rusya, Kuveyt, Hindistan, Çin, ABD, geldikten sonra Brüksel. NATO zirvesine katılma…
Özellikle son zamanlarda AB ile Türkiye ilişkilerinde ciddi sıkıntıların olduğunu hep beraber yaşadık. Ancak Türkiye’nin esas amacı AB tam üyelik müzakereleri çerçevesinde AB ile ilişkileri mümkün olduğu kadar geliştirmektir. Türkiye AB ile başka konuları konuşurken ikili konular konuşulabilir. Ama esas mesele fasılların açılmasıdır. 25 Mayıs’ta NATO zirvesi dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın yaptığı ziyarette bu konu bir kez daha vurgulanmıştır.
Burada evet bir takvim ortaya çıkmış görünüyor. Ancak bu karşılıklı olarak bizim dışişleri ve AB bakanlığımızla çalışacak, hangi konular öncelikli olarak ele alınacak bunların bir çalışmasını Türk tarafı yapacaktır.
Ama dediğim gibi başka konuları gündeme alıyoruz diye, AB’nin tam üyelik perspektifinden vazgeçiyor olamayız. Ana rotayı fasılların açılması oluşturacaktır. Bu fasılların açılması Türkiye bakımından hayati önem taşıyor.
Başbakanlık nezdinde OHAL komisyonu oluşturulmuştu. Başvuru var mı? Sayı var mı? DEAŞ ile mücadelede NATO’nun böyle bir operasyona girmesine ilişkin değerlendirme yapıldı mı? Türkiye’nin etkinliği ne şekilde olacak?
OHAL komisyonuyla ilgili, önümüzdeki günlerden itibaren çalışmalarına başlayacak. Çalışma takvimlerini ve yer belirleyecek ve çalışmalar başlayacak. Çok sayıda başvuru olduğunu biliyoruz. Bunlar da dosya üzerinde değerlendirilerek, münferit kararlar verecek.
DAEŞ’e karşı mücadele anlamında tam netleşmiş bir operasyon planı olmadığını belirtmek isteriz. Ortada çok sayıda plan, detaylı şekilde konuşuluyor. Türkiye’nin öncelikleri bellidir. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle bertaraf edemezsiniz. Meşru kuvvetler vasıtasıyla sürdürülmelidir.