Güncelleme Tarihi:
Önümüzdeki 3-4 gün kavurucu sıcaklıkların etkili olacağını söyleyen Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, “Bölgelere göre farklılık gösterebilir ama sıcaklıklar ülke genelinde 3-4 derece artacak ama özellikle nemin yüksek olduğu illerde hissedilen sıcaklık 40 dereceyi geçecek” dedi. Özdemir, özellikle 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hava durumuyla ilgili bilgi verdi. Türkiye genelinde sıcaklıkların artacağını söyleyen Dr. Özdemir, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi göreceğini dile getirdi.
NEM NEDENİYLE HİSSEDİLEN SICAKLIK 3-4 DERECE ARTIYOR
Muson Uzantılı Basra alçak basıncının etkisi altında olunduğuna dikkat çeken Dr. Özdemir, “Yaz aylarında etkisini gösteren bu Alçak basınç, sıcaklıkları ve buharlaşmayı artırıyor. Bu nedenle İstanbul’da nem oranı yüzde 90 civarında, sıcaklıklar ise pazar ve pazartesi pik yapacak. Termometreler 34-35 dereceyi gösterirken, nem nedeniyle hissedilen sıcaklık 40 dereceye kadar çıkacak” dedi.
ANKARA’DA SICAKLIK SALI GÜNÜNE KADAR 40 DERECEYE ÇIKACAK
Ankara ve İç Anadolu Bölgesi’nde ise salı günü de dahil sıcaklıkların 40 dereceyi bulacağını belirten Dr. Özdemir, “Ama hissedilen sıcaklık 42-43’e çıkabilir. O nedenle özellikle bayramın ikinci gününe kadar vatandaşlara, mecbur kalmadıkça 10.00 ile 17.00 saatleri arasında sokağa çıkmamalarını öneririm. Özellikle astım, kalp gibi kronik hastalığı olanlar, çok dikkatli olsun. İhtiyaçlarını sabah saatlerinde ya da 17.00’den sonra halletmeye çalışsınlar” diye konuştu.
BAYRAMIN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ KARADENİZ’DE YAĞIŞ BEKLENTİSİ
Bayramda sıcaklıklar kavurucu olacağını vurgulayan Dr. Özdemir, “Türkiye genelinde 39-40 derece sıcaklıkları göreceğiz. Ama bayramın üçüncü günü Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yağış bekliyoruz. Rize’deki sel felaketi gibi bazı bölgelerde kararsız yağışlar görebiliriz. Her zaman hazırlıklı olmak gerekiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaları takip etmek lazım” ifadelerini kullandı.
GÜNEŞ ÇARPMASI OLABİLİR; BOL SU İÇİN
Kişilere dışarı çıkarken şapka takıp, şemsiye almayı öneren Dr. Güven Özdemir, “Gölge olan alanlarda vakit geçirin. Güneş çarpmasına dikkat edin, bol bol su için. Küçük çocukları güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarı çıkarmayın. Tatile gidenler de güneşlenirken saat aralığına dikkat etsin. Güneşin altında uzun saatler geçirmesin” dedi.
RİZE’DEKİ SEL FELAKETİ
Küresel ısınma nedeniyle dünya genelinde 1,5 derecelik bir ısınmanın gerçekleştiğini aktaran Dr. Özdemir, “Dünya atmosferinde 1,5 derecelik sıcaklık artışı büyük bir enerjiyi açığa çıkarır. Büyük illerde çok büyük sera gazları salınıyor. Bazı bölgelerde soğuk hava kütlesinin ani bir şekilde aşağıya inmesi, yerdeki sıcak hava kütlesinin ise hızlı bir şekilde yukarı çıkmasıyla bölgesel ani yağışlar meydana geliyor. Böyle ani yağan yağışların hiçbir faydası olmuyor. Sel felaketlerine ve Maddi ve manevi büyük yıkımlara neden olur” diye konuştu.
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, CNN TÜRK yayınında sıcak hava dalgasına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Şen'in açıklamaları:
Türkiye'nin büyük bir bölümü 35 derecenin üzerinde sıcaklık olacak. İstanbul ve Karadeniz Bölgesi 35 derecenin altında olacak. Bugün dahil önümüzdeki 4 gün sıcak hava dalgası hüküm sürecek. Güneydoğu Anadolu'da 45 dereceler, Ege Bölgesi'nin iç kesimlerinde 40 derecelere yakın, Antalya veya Akdeniz Bölgesi'nde ise 35 dereceleri aşan sıcaklıklar olacak. Aşırı sıcak hava dalgası da doğal afet sayılıyor. Çok dikkat etmemiz lazım. Saat 10.00 ile 16.00 arasında güneş altında durmamamız lazım. Dünyada bu aşırı sıcaklardan beyin kanamalarından ölenlerin sayısı çok artmaya başladı.
Aşırı sıcaklar olduğunda orman yangınları riski de artıyor. En ufak bir kazada orman yangını çıkma olasılığı çok fazla. Güneyli rüzgarlarda kuru bir hava meydana geliyor ve orman yangını riskini artırıyor.
Arife günü ve bayramın birinci günü sıcak bir hava var. Bayramın ikinci günü hava değişecek.
BAYRAMDA HAVA NASIL OLACAK?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı için hava durumu raporu yayımladı.
İşte Kurban Bayramı hava durumu raporu:
Bu hafta sonu (17-18/07/2021) yurdun kuzeydoğu kesimlerinin sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Bayram arifesinde (19/07/2021 Pazartesi) ve bayramın birinci günü (20/07/2021 Salı) ülkemizde önemli bir yağış beklenmiyor. Kuzey kesimlerin parçalı bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Bayramın ikinci ve üçüncü günleri (21-22/07/2021 Çarşamba ve Perşembe) Marmara ve Karadeniz Bölgeleri’nin yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, iç ve güney bölgelerin ise parçalı ve az bulutlu geçmesi bekleniyor.
Bayramın dördüncü günü (23/07/2021 Cuma) Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Akdeniz’in iç kesimlerinin yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Halen ülkemizin iç ve kuzey kesimlerinde mevsim normallerinin 4 ilâ 8 °C üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının, kuzey, iç ve doğu kesimlerde artışını sürdürerek mevsim normallerinin 10 ilâ 12 °C üzerine çıkması, hafta ortasından itibaren kuzeybatı kesimlerden başlayarak kuzey ve iç kesimlerde azalması bekleniyor.
Kurban Bayramı süresince en yüksek hava sıcaklıklarının; İstanbul’da 31-34 °C, Ankara’da 36-40 °C, İzmir’de 32-36 °C, Antalya’da 33-36 °C, Samsun’da 29-31 °C, Erzurum’da 30-34 °C, Diyarbakır’da 40-43 °C civarında olacağı tahmin ediliyor.
Mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen hava sıcaklıkları nedeniyle; güneş ışınlarının dik geldiği 11 ile 16 saatleri arasında başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir.
BAKANLIKTAN SICAK ÇARPMASINA KARŞI UYARI
Kurban Bayramı hava tahmin raporu.
— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) July 17, 2021
Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında sıcak çarpmaları konusunda vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.@meteoroloji_twi pic.twitter.com/hyxrOJYBru
ADANA'DA AŞIRI SICAK HAVA
Adana'da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, açık alandaki termometreler 40 dereceyi gösteriyor. Nemin de etkisiyle sıcaktan bunalan vatandaşlar, serinlemek için parklara akın ederek ağaç gölgelerine sığındı. Parkta serinlemeye çalışan Sude Doğan, sıcak havaya dayanmakta zorlandığını belirterek, "Biz dünyada cehennem sıcağını yaşıyoruz" dedi.
Basra alçak basınç dalgasından etkilenen kentlerden biri olan Adana’da yaz başında itibaren sıcaklık, istisnalar dışında mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre kentte hava sıcaklığı öğle saatlerinde 38-39 derece ölçülürken, açık alanlardaki termometreler güneş altında 40 dereceyi gösterdi. Nem yoğunluğuyla birlikte sıcağın etkisini arttırdığı Adana’da vatandaşlar park ve yeşil alanlara akın etti. Sıcaktan bunalan Adanalılar, ağaçların altında oturarak ve çeşme altında başlarını yıkayarak serinlemeye çalıştı.