Güncelleme Tarihi:
ABD yönetimi, Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığıyla Irak merkezi hükümetinin prensiplerine aykırı bir harekette bulunmadığını bildirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın Türkiye’deki temaslarında Başika’daki Türk askerlerinin çekilmesini ve Musul operasyonuna katılmamalarını gündeme getirip getirmediğine ilişkin bir soruyu yanıtladı.
Görüşmelerdeki konulara ilişkin ABD Savunma Bakanlığının gerekli bilgilendirmeyi yapacağını belirten Earnest, Irak’taki DEAŞ karşıtı operasyonların, Iraklı güvenlik güçlerini örgüte karşı mücadelede eğitmek için merkezi hükümetin isteğiyle yapılması gerektiği prensibini en başından beri söylediklerini ifade etti. Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:
“DEAŞ karşıtı operasyonlara destek sunmak için yapılan herhangi bir harekatın veya çabanın Irak merkezi hükümetiyle koordine edilmesi ve onların direktifleriyle yapılması gerektiğini açıkça ifade ettik. Bu zamana kadar da Musul yakınlarındaki varlıklarıyla Türklerin bu prensibi ihlal ettikleri endişesine neden olacak bir hareket görmedik.”
Bağdat ve Ankara arasında, Musul'a yakın Başika bölgesindeki Zelikan Eğitim Üssü'nde konuşlanan Türk askerleri konusunda sorun yaşanmıştı. Bağdat yönetimi, Türk askerlerinin ülkedeki varlığının yasal olmadığını belirtmiş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti ise Türk askerlerinin Irak'taki merkezi yönetim ve Savunma Bakanlığının bilgisi ve rızası dahilinde konuşlandığını bildirmişti.
'TÜRKİYE VE IRAK PRENSİPTE ANLAŞTI'
Carter, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık ile yaptığı görüşmelerin ardından kendisiyle seyahat eden gazetecilere, Türkiye'nin, Irak'ın Musul kentinin DEAŞ'tan kurtarılması operasyonuna katılması konusunda prensipte anlaşıldığını açıkladı.
Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki Musul'un, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasında rol alması gerektiğini ifade eden Carter, ancak bu konuyla ilgili son kararın Irak yönetiminin onayını gerektirdiğini belirtti. "Yaptığımız konuşmalara dayanarak, çok eminim ki bu uygulanabilirlikleri tüm tarafların hassasiyetlerine özen gösterecek şekilde etraflıca ele alabileceğiz." ifadesine yer veren Carter, Türkiye'nin bölgede tarihi bir rolü bulunduğunu ve bunun gereği olarak hem Suriye hem de Irak'ta DEAŞ'a karşı mücadelede rol alacağını dile getirdi.
Türkiye'nin savaşta çok verimli olacak şeyler yapabileceğine inandığını aktaran Carter, "Irak, Türkiye'nin, DEAŞ karşıtı koalisyonun bir üyesi olduğunun ve Irak'taki DEAŞ'la mücadele operasyonlarında rol alacağının farkında. Ayrıca, Türkiye, Musul bölgesine komşu olması nedeniyle Musul'daki operasyonun nihai sonucuyla ilgileniyor." sözlerine yer verdi.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin gelecek hafta Türkiye ile Irak arasında bir görüşme ayarlamayı umduğunu, Türkiye'nin Irak'a insani ve tıbbi yardım ile askeri olmayan diğer katkılarda bulunabileceğini söyledi.