Son çılgın Türkler kapakta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Son çılgın Türkler kapakta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 08:00

Onlar Mustafa Kemal Paşa’nın son askerleri, Türkiye’yi kurtaran neslin son temsilcileriydi.

Son çılgın Türkler kapakta kaldı
Cumhuriyetin 80. yılı nedeniyle Ersin Kalkan’ın hazırladığı "Son Kahramanlar" kitabına kapak olduklarında en küçüğü 104, en büyüğü 109 yaşındaydı. Mustafa Kemal’in ordusundan geriye kalan altı kişi, Yakup Satar, Veysel Turan, Mahmut Özcan, Ömer Küyük, Ömer Ateş ve Hamza Akbulut, artık aramızda değil. Onlar artık o kitapta yaşayacak. Kitapta yer alan Ömer Kamış’ın ise gazi değil "bir dede" olduğu sonradan ortaya çıkmıştı.

GÖĞÜS GÖĞÜSE ÇARPIŞTI

Gazi Hüseyin Zorlu, Sakarya’da ve Büyük Taarruz’da çarpıştı. Yunan askerleriyle ilk defa Eskişehir’de göğüs göğüse çarpıştı. 1922’de terhis olduktan sonra Şerife Hanım’la evlendi ve 70 yıllık evliliğinde 12 çocuk, 21 torun, 26 torun torun sahibi oldu. 24 Eylül 2003’te 104 yaşında, yaşamını yitirdi.

GÜVERCİNLİ KAHRAMAN

Gazi Hamza Akbulut, Kurttepe, Pozantı ve Dumlupınar savaşlarında düşmana karşı mücadele verdi. Düzenli orduya katılmadan önce Fransızlar’a karşı direniş örgütündeydi. Direnişçiler düşmanın harekat güzergahını onun yetiştirdiği posta güvercinleri sayesinde öğreniyordu. Altı çocuğu, 24 torunu, sekiz de torununun torunu olan Hamza Akbulut, 22 Ekim 2004’te 108 yaşında aramızdan ayrıldı.

CEPHEDEN CEPHEYE 10 YIL

Gazi Ömer Küyük, Balkan Savaşı’nda askere alındığında 18 yaşındaydı. Askerliği 10 yıl süren Ömer Küyük, Balkan Savaşları’nın yanı sıra Dumlupınar ve Sakarya Savaşı’nda da mücadele etti. Dört kız, dört erkek çocuğundan 38 torunu, 12 de torununun torunu olan Gazi Ömer Küyük, 13 Ocak 2006’da 109 yaşındayken kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

SARI ÇİZMELERİ UNUTMADI

1895 doğumlu Gazi Mahmut Özcan, 1917’de Antalya’da levazım bölüğünde göreve başladı. Savaş bitince terhis edildi, ama 1919’da Denizli’de başlayan milli harekete katıldı. Mahmut Özcan yerini tam olarak hatırlamasa da Mustafa Kemal Paşa’yı Denizli yakınlarında gördüğünü anlatıyor, pırıl pırıl parlayan sarı çizmelerini hiç unutmuyordu. 77 yıllık evliliğinden sekiz çocuğu oldu. Torunları ve torunlarının torunları toplam 75 hane. Mahmut Özcan da aramızdan ayrılanlardan.

RÜZGAR SÜVARİ

Gazi Ömer Ateş, Sakarya Meydan Muharebesi’nin "Rüzgar Süvariler"indendi. Kurtuluş Savaşı başlamadan bir yıl önce orduya katıldı. Üç yıl Avanos-Özkonak’ta Mevlüt Özden Vakfı Huzurevi’nde yaşayan Gazi Ömer Ateş 5 Mayıs 2004’te hayatını kaybetti. Altı çocuğu, 46 torunu vardı.

20 YIL YATAĞA BAĞLI KALDI

Gazi Veysel Turan, Dumlupınar, Sakarya ve 2’nci İnönü Savaşları’nda 1’nci Tümen, Hücum Taburu’nun süvarisiydi. Yunanlıları İzmir’e kadar takip eden birlikteydi. 25 Mart 2007’de 20 yıllık yatağa bağlı yaşamın ardından 108 yaşında öldü.

İNGİLİZLERE ESİR DÜŞTÜ

Gazi Yakup Satar, 1915’te askere gittiğinde Çanakkale Savaşı sürüyordu. Acemi birliğinde eğitimini tamamladıkları gün tugaya gelen Alman komutanlar tarafından "Gizli gazcı birliği"ne seçilip Bağdat’a gönderildi. Basra Cephesi’nde İngilizler’e esir düştü. İngiliz esirlerle değiş tokuş sonucu İstanbul’a geldi. Bilecik üzerinden yürüyerek Eskişehir’e giderken, Eskişehir yakınlarındaki bir istasyonda trenler dolusu gencin Mustafa Kemal’in ordusuna katılmak için yola çıktığını görünce, o da adını yazdırıp ilk trenle cepheye gitti. Sakarya Savaşı’nda gazi oldu. Savaş bitince, Huriye Hanım’la evlendi. Beşi kız, biri erkek altı çocukları oldu. 50 torunu olan Yakup Satar, 2 Nisan Çarşamba günü 110 yaşında Eskişehir’de hayatını kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!