Güncelleme Tarihi:
Bugüne kadar 6.5- 7 milyon dolar ödemelerine karşın, halen kendilerinden 1.5 milyon YTL temerrüt faizi istendiğini ileri süren Lale Manço, Muğla'nın Akyaka Beldesi'nde DHA muhabirine konuştu. Lale Manço, 1999 yılında kurulan Kulüp Manço için Halk Bankası'ndan alınan 800 bin dolarlık kredi borcuna kefil olmaları nedeniyle şirket yerine kendilerinin büyük sorun yaşadığını söyledi. Barış Manço'nun vefat etmesiyle birlikte kendileri için korkunç bir süre başladığını vurgulayan Lale Manço isyanını şöyle dile getirdi:
“Artık birilerinin bu soyguna ‘dur’ demesi gerekiyor. Çünkü etlerimiz kemiklerimizden soyulmaya başladı. 10 sene içinde ne var ne yok satıldı. Bugün Barış'tan kalan hiçbir şey yok. Araba, ev ve antikaların hepsi gitti. Ama borç nedense kaldı. Şu anda bile bizden istenen 1 milyon 500 bin YTL temerrüt faizi var. Bu ödenmedikçe her gün üzerine koyuyor. Şu ana kadar bizim kaybettiklerimiz, Kulüp Manço hisseleri de dahil olmak üzere 6.5- 7 milyon dolara ulaştı. Alınan kredi 800 bin dolar. Kaldı ki biz bu krediye kefil olduk. Banka direk bize işlem yapıyor. Bankanın yüksek düzey yöneticileriyle görüştüm. Bunun hakkaniyetsiz bir tahsilat olduğunu söyledim. Ama bana yasaların ne yazık ki böyle olduğunu söylediler. Peki benim mağduriyetimi koruyacak yasalar nerede?”
SON ÇAREMİZ BAŞBAKAN ERDOĞAN
Lale Manço, son çareyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaşmakta bulduklarını ve oğlu Doğukan'ın kendisine bir mektup yazarak konuyu ilettiğini söyledi. “ABD'deki çocuklarım da kendilerini emniyette hissetmiyorlar” diyen Lale Manço, şöyle devam etti:
“Bu durum çocuklar için son derece üzüntü verici. Yarınlarını bilmiyorlar. Doğukan bu olaylar başladığında 17 yaşındaydı. Borç ile hayata başladı. Çocuk gözünü bununla açtı ve kaç yaşına geldi ve hala bitmedi. Doğukan ne yapacağını bilemiyor. Okulu bitti, işe başlayacak. Ama Türkiye'ye gelse kendini emniyette hissetmeyeceğini söyledi. Çünkü bir işe girdiği anda maaşına hemen el koyacaklar. Bütün bunları düşünerek Başbakan Erdoğan'a mektup yazmış. Mektupta durumu izah edip hakkımızın korunmasını istemiş. Şu ana kadar bir cevap alamadık. Bu tür mektupların Başbakan'ın direk eline geçmesi mümkün değil sanırım. Bunu Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) değerlendirerek, Halk Bankası'na bir mektup yazmış. Zaten bizim banka ile görüşmelerimiz sürüyor. Oradan bir netice alsak zaten çocuklar böyle bir mektup yazmaya ihtiyaç duymazdı. Halk Bankası her ne kadar bizim mağdur olduğumuzu kabul etse de, her gün kapımızda borca ilişkin yeni bir evrak buluyoruz.”
YASAL SOYGUNA DÖNÜŞTÜ
Bu durumları ne kendilerinin ne de Barış Manço'nun haketmediğini anlatan Lale Manço, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir sanatçının evlatlarının da, mirasının da korunabilmesi gerekirdi. Tamam yasal olabilir ama bu ne biçim bir borç ödeme şeklidir bilemiyorum. Yasalarda da yanlış var veya bizim aklımız o kadarına ermiyor demek ki. Kefilsek, her türlü mal varlığımızı yitirdiysek, bizim için bu borç ödenmiştir artık. Hem de misliyle. Bu bizim için yasal bir soyguna dönüştü neredeyse. Kimse alınmasın ama ben kendimi soyulmuş gibi hissediyorum. Barış Manço'dan hiçbir şey koruyamamış olmak çok kötü. Şu anda telif hakları bile Halk Bankası'nda. Ne yaptık yani? Bir insanı yok etmeye kalksanız ancak bunları yaparsınız. Son çözüm Başbakan Erdoğan. Başka yolları varsa da araştıracağım. Yüksek mahkeme veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hangisi uygunsa oraya kadar gideceğim.”