Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 01:44
Bundan 41 yıl önce Sirkeci Tren İstasyonu'ndan trenlere binen Türk işçileri, tahta bavullarıyla Münih Garı'na ayak basarak, Almanya ve Türkiye'nin yakın tarihindeki en önemli olaylardan birini başlattılar.
Geçen yıllar içinde Almanya'ya giden Türkler, bu ülkenin çok kültürlü bir toplum haline gelmesinde önemli bir rol oynadılar, göçmenlik statüsünden vatandaşlık statüsüne geçtiler, müzikleri, mutfakları, edebiyatlarıyla Alman kültürüne katkıda bulundular. Bu arada 55 bin Türk göçmen de işveren haline dönüştü.
Bu büyük göçle ilgili olarak Heinrich Böll Vakfı ve İstanbul Goethe Enstitüsü bu hafta bir toplantı ve fotoğraf sergisi düzenledi.
2 ve 3 Mayıs tarihlerinde Taksim Nippon Hotel'de düzenlenecek olan toplantının adı Almanya ve Avrupa'da Göç ve Çokkültürlülük. Almanya ve Türkiye'den bilimadamlarının, yazarların, politikacıların katılacağı bu toplantılarda göç ve entegrasyon, Türk göçmenlerinin Türk ve Alman toplumuna katkıları, Almanya siyasetinde göçmenler, Almanya'nın yeni göç yasasının ayrıntıları gibi konular tartışılacak.
‘‘İşte Böyel Başladı... Türkiye'den Almanya'ya Göçün Tarihi’’ konulu fotoğraf sergisi ise 1 Mayıs-6 Mayıs tarihleri arasında sürüyor. Bu sergide son 40 yıllık yakın tarihten bir kesit göreceksiniz.