Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okulöncesi, ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrenci ve öğretmenler için19 Ocak’ta son ders zilinin çalmasıyla tatil başladı. Tiyatrodan müzikale, sergiden müzeye, atölyeden müzayedeye kadar uzanan geniş etkinlik seçenekleri Türkiye’nin dört bir yanında öğrencileri karşılıyor. Öğrenciler birbirinden renkli etkinliklerle tatilde hem eğlenecek hem de öğrenecek. Bu etkinliklerden bazıları şöyle:
SANAT OKULU
7-10 yaş aralığındaki çocukları yarıyıl tatilinde İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde sanat dolu bir program bekliyor. Çocuklar, müze eğitimcileriyle birlikte sanatı yorumlayacak ve sanatsal üretimler gerçekleştirecekleri atölyelere katılabilecek. Düzenlenen on farklı atölyeden en az beşine katılan çocuklar katılım belgesi de alabilecek.
ÇOCUKLAR VE ÖĞRETMENLER İÇİN ATÖLYELER
İstanbul Pera Müzesi, 23 Ocak-4 Şubat tarihlerinde çocuklar ve öğretmenler için yüz yüze sergi turu ve atölyeler düzenliyor. 4-12 yaş arasındaki çocuklara yönelik atölyelerde; ahşap baskı kalıbı, renkli kolaj malzemeleri, bambu çubuk, tuval, kumaş, çömlek kase ve kil gibi farklı malzemelerle çalışılıyor. Yapılan iki ve üç boyutlu tasarımlara, müzede drama ve masal anlatımı, Kintsugi felsefesinden ilham alan onarma sanatı, animasyon ve papier-mâché teknikleri de eşlik ediyor. 13-17 yaş arasındaki gençler ise müzede yaratıcı drama teknikleri eşliğinde sergileri eğlenceli bir şekilde deneyimlemenin yollarını öğreniyor. Öğretmenlere özel gerçekleşen ücretsiz atölyelerde ise drama yöntemleri ve iyileşme pratiklerine odaklanılıyor.
MİNİK TASARIMCILAR İŞ BAŞINDA
İstanbul’da Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenecek hafta sonu etkinliklerinde çocuklar sanatla bulup el becerilerini geliştirme imkânı bulacak. 27 Ocak’ta 8-12 yaş aralığındaki çocuklar ise düzenlenecek baskı atölyesindeyse ahşap baskı bloklarından çanta tasarımları yapacaklar.
TUNÇ VE DEMİR ÇAĞI’NA YOLCULUK
İstanbul Rezzan Has Müzesi’nde 24 Ocak’ta başlayacak atölyelerde 5-7 yaş aralığındaki çocuklar ‘Kilden Desene Tablet Atölyesi’nde müzedeki çivi yazılı kil tabletleri gözlemleyerek Tunç Çağı’na yolculuk edecek. Yazının ve alfabenin gelişimini öğrenerek antik uygarlıklar hakkında bilgi edinebilecekler. Kilden değişik boy ve ebatta tabletler yaparak kendi desenlerini üzerine çizecekler. ‘Minik Kemer Ustaları’ atölyesinde ise, Demir Çağı’na ait Urartu Kemerleri üzerindeki desenleri inceleyerek Urartu Dönemi ve tarihini öğrenebilecekler.